Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Σεξουαλικότητα και Αναπηρία. Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις, στρεβλώσεις, αδιέξοδα και δυνατότητες"

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και ενδιαφερόμενοι από ολόκληρη την Ελλάδα, παρακολούθησαν την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Σεξουαλικότητα και Αναπηρία. Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις, στρεβλώσεις, αδιέξοδα και δυνατότητες», που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.), το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Κ.Π.Π.Θ.) και το μη κερδοσκοπικό σωματείο «μαζί για την οικογένεια και το παιδί», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, στο ξενοδοχείο Holiday Inn (Μοναστηρίου 8) στη Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο για τους ενδιαφερομένους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Χαιρετισμό στην Επιστημονική Ημερίδα απηύθυναν η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) κ. Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.) κ. Συλβάνα Καρασαββίδου και η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Κ.Π.Π.Θ.) κ. Δήμητρα Ριζούλη.

Αναπτύσσοντας το θέμα «Σεξουαλικότητα και Αναπηρία», ο κ. Λουκάς Αθανασιάδης, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής - Ψυχοσεξουαλικότητας Α.Π.Θ., Πρόεδρος Κλάδου Σεξουαλικότητας και Διαπροσωπικών Σχέσεων Ε.Ψ.Ε. επισήμανε πως η προσέγγιση των ατόμων με αναπηρία πρέπει να γίνεται ολιστικά και όχι να εστιάζει μόνο, είτε στους σωματικούς, είτε στους ψυχολογικούς παράγοντες. Αφορά την εστίαση στο περιβάλλον, στην αυτοδιάθεση, στην εκπαίδευση και πρόληψη ανεπιθύμητων νοσημάτων και εγκυμοσύνης. Τι δικαίωμα στις σεξουαλικές σχέσεις είναι αναφαίρετο εξετάζοντας το πολυπαραγοντικό υπόβαθρο της εκάστοτε αναπηρίας.

Στις «Δομές και εργαλεία στήριξης των ΑμεΑ στη σεξουαλική τους υπόσταση», αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Ζώρζος, Σωματικός θεραπευτής TCI και Σεξουαλικός Βοηθός, και προσκόμισε την εμπειρία του από την Ισπανία, όπου ζει και εργάζεται. Ο κ. Ζώρζος (σεξουαλικός βοηθός) με τρόπο αποκαλυπτικό μετέφερε εμπειρίες από τη συμμετοχική του παρουσία στο χώρο της αναπηρίας και της σεξουαλικής αυτοπραγμάτωσης. Με οδηγό την εμπειρία του από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σεξουαλικής στήριξης στην πόλη της Βαλένθια κατέδειξε έναν μηχανισμό δια του οποίου ένας ανάπηρος άνθρωπος δύναται να αναζητήσει, να επιλέξει και να απολαύσει την σεξουαλική επικοινωνία. Ζητήματα όπως η συναίνεση, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός απετέλεσαν πυλώνες της προσέγγισης του κυρίου Ζώρζου.

Εργαστήρια

Ακολούθησαν τρία εργαστήρια με θεματικές ενότητες που αφορούσαν όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι, και αναδείχθηκε η «δύσκολη καθημερινότητα» και τα αβάσταχτα διλήμματα που φέρει το δικαίωμα ενός ανάπηρου ανθρώπου στην σεξουαλικότητα. Ο ρόλος των γονέων, των θεραπευτών και των νοσηλευτών καθίσταται είτε ευεργετικός, είτε κακοποιητικός ενώπιον της σεξουαλικής ανάγκης που εκφράζει με διαφορετικό τρόπο ο εκάστοτε διαφορετικός άνθρωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα