Δ. Θεσσαλονίκης: Τα Δωμάτια της Γειτονιάς άνοιξαν τις πόρτες τους και αποκτούν ζωή (ΦΩΤΟ)

Ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα Δωμάτια της Γειτονιάς, που έχουν διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο προγράμματος του Δήμου, που υλοποιείται στις Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικές Κοινότητες από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΠΕΡΑ με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ).

Πρόκειται για χώρους, που λειτουργούν δωρεάν και είναι ανοιχτοί σε όλους διαθέτουν εξοπλισμό, εργαλεία και υλικά για χειροτεχνίες και κατασκευές, καθώς και

χώρους συνάθροισης και εργαστηρίων.

Τα Δωμάτια Γειτονιάς είναι ανοιχτά από την Τρίτη έως Σάββατο κατά τις ώρες 11 το πρωί με 7 το απόγευμα και βρίσκονται στις Δωδεκαόροφες (γωνία Δημ. Γαλανάκη και Γεωρ.), στην Άνω Πόλη (Θεοφίλου 25) και στην Κάτω Τούμπα (Μυκόνου 2).

To πρόγραμμα πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στo πλαίσιo της δωρεάς ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα συνδιαμορφώνεται με τους κατοίκους της γειτονιάς. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να λάβουν μέρος σε σεμινάρια κηπουρικής και ραπτικής, να υιοθετήσουν ένα παρτέρι, ή να απολαύσουν τον καφέ τους συνομιλώντας με κόσμο.

Το μόνο που έχουν να κάνουν για να συμμετέχουν στα εργαστήρια είναι να συμπληρώσουν την φόρμα συμμετοχής εγγραφή στον χώρο και στα εργαστήρια τα οποία είναι δωρεάν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη το πρόγραμμα βασίζεται στην ιδέα «Αγαπώ την πόλη μου – Υιοθετώ την γειτονιά μου». «Με την βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανακατασκευάσουμε ορισμένα χαλάσματα που είχαμε. Στόχος είναι να μπορούν οι κάτοικοι της γειτονιάς να αποφασίσουν να κάνουν κάτι μαζί. Να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να πουν «τι θέλουμε στη γειτονιά μας». Παρέχονται εργαλεία και γνωστική βοήθεια για δουλειές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινότητα», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε μετά το πέρας 15 μηνών και την λήξη του προγράμματος οι χώροι αυτοί να είναι αυτόνομοι οικονομικά και να μην εξαρτώνται, όσον αφορά την χρηματοδότηση από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου εξήγησε ότι στο Δωμάτειο Γειτονιάς το οποίο στεγάζεται στο κτήριο των πρώην δημοτικών στάβλων Παπάφη παλαιότερα υπήρχαν οι στάβλοι γιατί ο δήμος χρησιμοποιούσε άλογα με κάρα για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Το 2015 ήρθε η ιδέα για αξιοποίηση του χώρου. Ήρθαμε σε διαβούλευση με τους κατοίκους και μια πρόταση ήταν το σωματείο της γειτονιάς. Πρόκειται για ένα αστικό πείραμα της εξωστρέφεια των κοινοτήτων», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «το επόμενο βήμα είναι η εξωστρέφεια του και οι συνέργειες μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου, των κατοίκων και των κοινοτήτων».

«Εμείς αναλάβαμε την διαχείριση του εξοπλισμού. Το στοίχημα είναι το μετά και πώς θα λειτουργήσει», τόνισε από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής ΚΕΠΑ, Σπύρος Σκοτίδας, σημειώνοντας πώς θα πρέπει οι κάτοικοι να διαφυλάξουν τα Δωμάτια Γειτονιάς.

Η δομή είναι σημαντική διότι πρέπει η κοινότητα και πι πολίτες να το αγαπήσουν, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για δημοτικούς συμβούλους.

«Για το Φιλοξενείο μια φοβερή πίεση για νομοποιητικά θέματα σε σχέση με τις άδειες από δημοτικούς συμβούλους που φιλοδοξούν να διοικήσουν τον δήμο την επόμενη εποχή. Θα τα βρούνε μπροστά τους», σχολίασε.

Αναλυτικά τα Δωμάτια Γειτονιάς:

Δωμάτιο B' Κοινότητας: γωνία Δημ. Γαλανάκη και Γεωρ. Ιβανόφ, Δωδεκαόροφες

[email protected]

2310-553184

Δωμάτιο Γ' Κοινότητας: Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη

[email protected]

2310-270089

Δωμάτιο Δ΄Κοινότητας: Μυκόνου 2, Κάτω Τούμπα

[email protected]

2310-945613

Δείτε αναλυτικά τα εργαστήρια ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα