ΔΑΣ Δ. Θεσσαλονίκης: Συνάδελφος από την κατηγορία ΑΜΕΑ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα

Για απαξίωση των υπηρεσιών, των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρόσληψη εργαζομένων της 3Κ.

«Αποδείχτηκε ότι η προκήρυξη 3Κ δεν καλύπτει τις ανάγκες σε προσωπικό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση εργαζόμενος ΑΜΕΑ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα.

«Τους συναδέλφους που προσληφθήκανε από τις κατηγορίες ΑΜΕΑ αντί να τους στείλουν κατευθείαν στους γιατρούς εργασίας, για να διαπιστωθεί ποιες εργασίες μπορούν να κάνουν, τους έστειλαν στα εργοτάξια για να βγουν στη δουλειά. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση που γνωρίζουμε, συνάδελφος από την κατηγορία ΑΜΕΑ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για την πρόσληψη των συναδέλφων της 3Κ στον δ. Θεσ/νίκης

Την Τετάρτη 2/10 ορκίστηκαν και προσλήφθηκαν στον δήμο Θες/νίκης ως μόνιμοι εργαζόμενοι 489 συνάδελφοι από την προκήρυξη 3Κ. Την Παρασκευή 4/10 τοποθετήθηκαν στα εργοτάξια καθαριότητας και στο εργοτάξιο του τμήματος ηλεκτροφωτισμού. Μετά τις παραπάνω διαδικασίες κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:

-Αποδείχτηκε ότι η προκήρυξη 3Κ δεν καλύπτει τις ανάγκες σε προσωπικό. Η κατάσταση στην καθαριότητα επιδεινώνεται από την απαράδεκτη διαχείριση του προσωπικού και την οργάνωση της υπηρεσίας (βάρδιες, εργασία Σάββατο-Κυριακή κ.α.) που και η διοίκηση Ζέρβα συνεχίζει π.χ. πολλοί εργαζόμενοι καλύπτουν κενά άλλων υπηρεσιών, σε αρκετούς εργάτες ανατίθενται άλλα καθήκοντα όπως «βοηθοί επόπτη», διοικητικοί κ.α.

-Την Πέμπτη 3/10 υποτίθεται ότι οι νέοι συνάδελφοι στην καθαριότητα εκπαιδεύτηκαν. Φαίνεται και η διοίκηση Ζέρβα εννοεί ως εκπαίδευση μόνο να δείχνουν ένα απορριμματοφόρο στους συναδέλφους και να τους λένε «αυτό είναι ένα απορριμματοφόρο»!!!

-Τα μόνα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δόθηκαν στους συναδέλφους είναι ένα ζευγάρι γάντια και ένα ανακλαστικό γιλέκο. Να θυμίσουμε στη διοίκηση ότι στους εργαζόμενους υποχρεωτικά πρέπει να χορηγούνται και αδιάβροχα, μποτάκια ασφαλείας, γαλότσες, παντελόνια εργασίας, μάσκες κ.α. Στους νέους συναδέλφους δεν χορηγείται ούτε το ένα λίτρο γάλα που η ΣΣΕ προβλέπει λόγω της εργασίας που κάνουν.

-Στα εργοτάξια δεν υπάρχουν εργαλεία π.χ. φαράσια για το σάρωμα και άλλα υλικά.

-Τους συναδέλφους που προσληφθήκανε από τις κατηγορίες ΑΜΕΑ αντί να τους στείλουν κατευθείαν στους γιατρούς εργασίας, για να διαπιστωθεί ποιες εργασίες μπορούν να κάνουν, τους έστειλαν στα εργοτάξια για να βγουν στη δουλειά. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση που γνωρίζουμε, συνάδελφος από την κατηγορία ΑΜΕΑ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα.

Ο δήμαρχος και η διοίκηση του δεν ζήτησαν περίοδο χάριτος. Δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν και ότι όλοι θα δουν τη διαφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών από τις πρώτες μέρες. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν γνώριζαν πότε θα έρθουν οι συνάδελφοι της 3Κ. Τι κατευθύνσεις έδωσαν και πως οργάνωσαν την υποδοχή και την τοποθέτηση όλων αυτών των εργαζομένων; Τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν οφείλονται στην έλλειψη γνώσης και εμπειρίας από μεριάς διοίκησης Ζέρβα. Δείχνουν το τι πολιτική θα ακολουθήσουν και αυτοί. Απαξίωση των υπηρεσιών, των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Περικοπή δαπανών από ό,τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι για να δημιουργούν αποθεματικά και να τα χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς. Θα προχωρήσει άμεσα η διοίκηση σε διαγωνισμούς για την προμήθεια οχημάτων, ανταλλακτικών, εργαλείων, ΜΑΠ κ.α. που έχουν ανάγκη η καθαριότητα αλλά και άλλες υπηρεσίες; Συνάδελφοι από τα αρμόδια τμήματα λένε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες».

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δήμου να απαιτήσουν την άμεση εφαρμογή όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και τον πλήρη εξοπλισμό των υπηρεσιών με όλα τα μέσα και υλικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα