Παγκόσμια Ημέρα για το ανήλικο κορίτσι 2019. Τα κορίτσια είναι μοναδικά και ασταμάτητα, ακριβώς όπως η Γκρέτα!

Πριν από 25 χρόνια περισσότερες από 30.000 γυναίκες, από 200 χώρες, έφτασαν στο Πεκίνο για το παγκόσμιο συνέδριο των γυναικών. Αποφασισμένες να αναγνωριστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Ξεκίνησε ως ένα παγκόσμιο κίνημα γυναικών, με καμπάνιες για τα σεξουαλικά και σε θέματα αναπαραγωγής δικαιώματα, την πολιτική συμμετοχή, την ισότητα στους μισθούς κ.α. Σήμερα έχει επεκταθεί σε κινήματα που οργανώνονται από και για κορίτσια στην εφηβεία.

Τα σημερινά κινήματα αυτό που θέλουν να

καταφέρουν είναι να σταματήσει ο παιδικός γάμος, να προωθηθεί η εκπαίδευση των κοριτσιών, να δυναμώσει η αντίσταση κατά της βίας βάση του φύλου. Απαιτούν την κλιματική αλλαγή, να τονώσουν την αυτοεκτίμηση των κοριτσιών, να διεκδικήσουν την είσοδο τους σε ναούς και δημόσιους χώρους κατά την έμμηνο περίοδο. Ζητούν να συμπεριληφθούν στις αποφάσεις που αφορούν τα δικαιώματα τους.

Στις 11 Οκτωβρίου, στην καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα για το ανήλικο κορίτσι από τα Ηνωμένα Έθνη, θέλουν να θυμίσουν στον κόσμο πως έχουν δικαιώματα. Να ενισχύσουν τη φωνή όλων των κοριτσιών ανά την υφήλιο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία, περισσότερα κορίτσια παρακολουθούν το σχολείο και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Λιγότερα παντρεύονται ή γίνονται μητέρες ενώ είναι ακόμα παιδιά. Σπάνε τα στερεότυπα και τον αποκλεισμό, συμπεριλαμβανομένων και των κοριτσιών με αναπηρία ή αυτών που ζουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνίες. Ως επιχειρηματίες, με καινοτόμες ιδέες, παρακινήτριες παγκοσμίων κινημάτων, δημιουργούν έναν κόσμο που είναι κοντά στα κορίτσια και το μέλλον των επομένων γενεών.

Οι Εννέα δράσεις!

Έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα μελέτης των δεικτών που αφορούν τα δικαιώματα των κοριτσιών. Δείκτες που θα πρέπει να εξαλειφθεί η παρουσία τους ή να προωθηθεί η αφύπνιση του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια.

Εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων κατά των κοριτσιώνΕξάλειψη αρνητικών πολιτιστικών συμπεριφορών και πρακτικών κατά των κοριτσιών.Προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των κοριτσιών και ευαισθητοποίηση των αναγκών και των δυνατοτήτων τους.Εξάλειψη διακρίσεων κατά των κοριτσιών στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.Εξάλειψη διακρίσεων κατά των κοριτσιών στην υγεία και τη διατροφήΕξάλειψη της οικονομικής εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας και την προστασία νεαρών κοριτσιών στην εργασία.Εκρίζωση της βίας κατά των κοριτσιών.Προώθηση της ενημέρωσης και συμμετοχή των κοριτσιών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.Ενδυνάμωση του ρόλου της οικογένειας ώστε να βελτιωθεί ο ρόλος των κοριτσιών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την αφετηρία του κινήματος στο Πεκίνο, ξεκινά ένα κάλεσμα από όλους τους εμπλεκόμενους παγκόσμιους και τοπικούς φορείς. Ένα κάλεσμα ώστε να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, παντού, μέχρι το 2030.

Τι σημαίνει να είσαι κορίτσι σήμερα και στο παρελθόν;

Μπορεί τα τελευταία 3 χρόνια να υπάρχει μια έξαρση για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως, όμως δεν συνέβη τυχαία. Χιλιάδες γυναίκες κάνουν μια προσπάθεια, μια δύσκολη κίνηση, να αλλάξει η δυναμική που θέλει τους άντρες να είναι το ισχυρό φύλο και να αποφασίζει για τα πάντα. Δυστυχώς η νέα γενιά που δεν έχει μελετήσει το παρελθόν της, δεν γνωρίζει πως αν κάποιες δυνατές γυναίκες δεν είχαν πολεμήσει ενάντια στο ανδροκρατούμενο καθεστώς, σήμερα δεν θα είχαν το δικαίωμα όχι μόνο να διαβάζουν αυτό το άρθρο αλλά ούτε καν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν 126 χρόνια οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία. Ακολούθησαν η Αυστραλία(1902), η Φινλανδία(1906) και η Νορβηγία(1907). Αργότερα ακολούθησαν η Ισλανδία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Μολδαβία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και άλλες χώρες πριν τελειώσει η δεκαετία του 1920. Στη χώρα μας το δικαίωμα ψήφου κατοχυρώθηκε το 1952, μόλις πριν 67 χρόνια! Αυτό σημαίνει πως οι γιαγιάδες σας ήταν από τις πρώτες γυναίκες που είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας ή να εκλεγούν στη Βουλή και σε άλλα αξιώματα.

Παράλληλα, το ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου σήμαινε πως δεν είχαν το δικαίωμα να ζητούν(ούτε καν να συζητούν) την ίση μισθοδοσία, τα ίσα εργασιακά δικαιώματα και την ίση μεταχείριση σε χώρους εργασίας. Αντιθέτως έπρεπε να δείχνουν και πόσο ευγνώμονες είναι που βρήκαν μια δουλίτσα! Σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμοί, υποτιμητικά σχόλια ήταν μερικά από τα «στολίδια» μιας εποχής που ακούγεται μακρινή όμως δεν είναι!

Οι χρονολογίες που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες ανά την υφήλιο.Τα κορίτσια ήταν βάρος για την οικογένεια.

Δεν είναι τυχαίο πως πολλές οικογένειες έλεγαν για παράδειγμα: έχω 3 παιδιά και 2 κορίτσια. Στην μεταπολεμική περίοδο, η κάθε οικογένεια προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Το βάρος της προίκας που όφειλαν να δώσουν για να παντρέψουν τα κορίτσια, τα έκανε σχεδόν ανεπιθύμητα σε ένα σπιτικό. Αφού όμως γεννήθηκε, έπρεπε να βρει το δρόμο του ή ακόμα χειρότερα να ακολουθήσει αυτόν που επέλεγε η οικογένεια της. Παντρειά στην εφηβεία, γάμος με το ζόρι, μητέρες σε μια τρυφερή ηλικία που ήταν ακόμα οι ίδιες παιδιά. Αναρωτιέμαι πολλές φορές πως είναι δυνατόν ένα κορίτσι 15 χρόνων τότε, να μεγάλωνε ένα παιδί όταν ακόμα η ίδια ανακάλυπτε τον κόσμο!

Ούτε λόγος για σχολείο ή σπουδές. Στην καλύτερη περίπτωση μάθαιναν πώς να είναι γραμματείς και υπηρέτριες. Ειδάλλως πώς να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν, να ράβουν και κυρίως το στόμα τους, για τον μελλοντικό γαμπρό και τα πεθερικά. Γιατί το κορίτσι δεν έπρεπε να τολμήσει να αντιμιλήσει ή να φέρει αντίρρηση, στο μέλλον που έβλεπε να διαγράφονταν μπροστά της, χωρίς να μπορεί η ίδια να κουνήσει δαχτυλάκι. Η εκπαίδευση ήταν προνόμιο λίγων γυναικών που κατάγονταν από εύπορες οικογένειες ή με γονείς μορφωμένους και με ανοιχτό μυαλό.

Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, μόνο στα κρυφά και αν είχαν την ευκαιρία να πέσει κάτι στα χέρια τους. Αυτά σε κορίτσια που μόλις είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από έναν ή και από τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους. Που είδαν να καίγονται τα σπίτια τους, τα χωρία τους, οι συγγενείς τους, τα σχολεία που ποτέ δεν πήγαν. Αυτά τα κορίτσια μεγάλωσαν και έγιναν οι γυναίκες που μεγάλωσαν μια γενιά, με λάθη και σωστά, με όσα ήξεραν σαν παιδιά και αυτές!

Γκρέτα ΤούνμπεργκΗ Γκρέτα είναι σύμβολο!

Κάνω ιδιαίτερη μνεία στο παρελθόν, καθώς ξεχνάμε πολλές φορές πως ήταν η κατάσταση και πόσα δραστικά βήματα έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια. Τα θεωρούμε όλα δεδομένα σήμερα. Την ελευθερία του λόγου, τη συμμετοχή στα κοινά, το θάρρος να αναταράσσεις εκατομμύρια κόσμου γιατί θες να διεκδικήσεις ένα καλύτερο αύριο ως παιδί, για σένα και για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν!Ξεκάθαρα αναφέρομαι στην Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg) που έγινε σύμβολο της περιβαλλοντικής επανάστασης, στην προσπάθεια της να αφυπνίσει έναν κοιμισμένο(παγκόσμιο) λαό. Κατηγορήθηκε ότι δέχεται χρηματισμό, πως όλα είναι μια παράσταση και μάλιστα ότι είναι κακή ηθοποιός.

Δέχτηκε βολές για την αναπηρία της, πως δεν ξέρει τι της γίνεται και από την άλλη πως εκμεταλλεύτηκε τον απλό κόσμο.

Πως γίνεται τελικά από τη μια να είναι ένα χαζό κοριτσάκι(όπως την αποκαλούν) και από την άλλη μια πανέξυπνη δεσποινίς που τρώει τα λεφτά που της χαρίζουν; Μήπως ανόητοι είναι όσοι νομίζουν πως τα ξέρουν όλα; Αυτοί που τρομάζουν για όσα δεν κατάφεραν να κάνουν; Ή έστω να μιλήσουν και έχουν φτάσει να είναι 40-50-60 χρονών και τους κατάπιε το μολυσμένο σήμερα; Η Γκρέτα είναι το σύμβολο αυτής της γενιάς. Και αν δεν αντέξει, είμαι σίγουρος πως θα εμφανιστεί η επόμενη και η μεθεπόμενη. Γιατί αυτό που άρχισε η Γκρέτα δεν το σταματά παρά μόνο ένας πόλεμος.

Παγκόσμια Ημέρα  για το ανήλικο κορίτσι 2019

Τα κορίτσια αυτού του κόσμου, δεν είναι αυτά που ξέρατε. Επαναστατούν, μιλούν έξω από τα δόντια, παλεύουν, διεκδικούν. Την ισότητα, την αγάπη, το δικαίωμα σε όλα, το δικαίωμα εκ γεννητής να υπάρχουν και να μην θεωρούνται το τίποτα! Που δεν είναι γρανάζια σε έναν μηχανισμό, αλλά οι άνθρωποι που θα αλλάξουν το μηχανισμό. Για αυτό το λόγο η Παγκόσμια Ημέρα  για το ανήλικο κορίτσι είναι σημαντική. Ας μην τα περιμένουμε όλα μόνο από τα αγόρια. Ας έχουμε μια ειρηνική συνύπαρξη, μια άψογη και ισόρροπη συνεργασία. Είμαστε άνθρωποι και αυτό που μας καθορίζει είναι οι επιλογές μας και όχι το φύλο ή η ηλικία μας.

Σύνταξη – Επιμέλεια: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Χρησιμοποιήθηκαν και μεταφράστηκαν πληροφορίες από το κείμενο των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα για το ανήλικο κορίτσι 2019.

The post Παγκόσμια Ημέρα για το ανήλικο κορίτσι 2019. Τα κορίτσια είναι μοναδικά και ασταμάτητα, ακριβώς όπως η Γκρέτα! appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
συμμετοχή, σημαίνει, νέα, ηπα, βουλη, σχολεια, θες, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, χωρες, βελγιο, γαμος, εργασια, ηθοποιος, ηνωμενα εθνη, ηπα, θαρρος, ισλανδια, περιοδικα, σουηδια, υγεια, αγαπη, αρθρο, ανθρωπινα δικαιωματα, αναπηρια, αφορμη, αψογη, βογιατζης, γινεται, γινονται, γονεις, δαχτυλακι, δεσποινις, δυστυχως, δοντια, διαδικτυο, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εκπαιδευση, ελευθερια, επρεπε, ζωη, ιδεες, ιδια, ηλικια, θες, ιση, καναδας, κειμενο, κινηση, λαθη, λεφτα, λογο, μισθοδοσια, μνεια, μολδαβια, μυαλο, νεα γενια, παντα, οικογενεια, παιδι, παιδια, πεκινο, σιγουρος, συμμετοχή, σπιτια, στομα, σχολειο, σχολια, φυλο, φωνη, φορα, χαζο, χειροτερα, αντρες, αφυπνιση, αγορια, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, εννεα, για σενα, χωρα, κρυφα, μπροστα, πληροφοριες, ποδια, σημαίνει, τρωει, θεματα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα