Άκης Σκέρτσος: Νέοι κανόνες και τρία στάδια αποκλιμάκωσης τον Μάιο

«Το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας». Αυτό τόνισε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, κατά την ενημέρωση που ακολούθησε μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφορικά με το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιορισμών είπε πως

«όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».

Επισήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.

Στην ερώτηση «γιατί τώρα» ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε πως τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο από ότι τον Φεβρουάριο και επιδημιολογικά και υγειονομικά.

«1ον προχωράμε στη σταδιακή αύξηση της ατομικής ελευθερίας. 2ον εφόσον τηρούνται τα μέτρα απελευθερώνονται επιχειρηματικές δραστηριότητες με χαμηλό ρίσκο. Παράλληλα, θα υπάρχει και παρατηρητήριο για το βαθμό επικινδυνότητας», υπογράμμισε.

Θα υπάρχουν τρία στάδια αποκλιμάκωσης τον Μάιο (στις 4, στις 11 και στις 18 Μαΐου), ενώ για τον Ιούνιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τις 18 Μαΐου.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αναφερόμενος στους ηλικιωμένους σημείωσε πως υπάρχει σύσταση να παραμένουν στα σπίτια τους.

«Μετά τον Μάιο θα εξεταστεί η δυνατότητα όσοι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες διαμένουν σε μεικτά νοικοκυριά με νέους και έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εκτός αστικών κέντρων, να το κάνουν», επεσήμανε.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σκέρτσος ευχαρίστησε τους πολίτες για το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης, μίλησε για κατάκτηση και εξέφρασε τα συλληπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων από τον κορωνοϊό.

Keywords
Τυχαία Θέματα