Αιχμές Βούτση κατά Μίκη Θεοδωράκη για "πολιτικό μιθριδατισμό"

Με αιχμές για «πολιτικό μιθριδατισμό» και «υστερική και ιστορικά μυωπική αντίθεση προς την κυβέρνηση» σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα «Μακεδονικό: Η λύση;», ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «δυστυχώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες

με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την κυβέρνηση». «Δυνάμεις και παράγοντες που επανανομιμοποιούν την ύπαρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για “εθνομειοδότες” και για “αριστερόστροφο φασισμό”. Καθείς εφ’ ω ετάχθη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής χωρίς να ονοματίσει τον κεντρικό ομιλητή του συλλαλητηρίου Μίκη Θεοδωράκη.

Όσον αφορά την εκτίμησή του για το συλλαλητήριο, σημείωσε ότι «πιστοποίησε ότι για τους εμπνευστές, τους ομιλητές και βεβαίως για τους πολίτες που συμμετείχαν, η κυριαρχούσα άποψη είναι ότι ως “εθνική γραμμή” νοείται, μετά από 26 χρόνια, η απόφαση για την απόλυτη άρνηση αναγνώρισης της γείτονος χώρας με όνομα που θα εμπεριέχει τον προσδιορισμό “Μακεδονία” καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, πάντως, στόχος των αντιδράσεων είναι να μπλοκαριστεί απροσχημάτιστα η όποια προσπάθεια συμφωνίας: «Η απόφαση λοιπόν ορισμένων πολιτικών κύκλων, με την ανοχή και την όλο και μεγαλύτερη συναίνεση της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να μπλοκαριστεί ευθέως και απροσχημάτιστα οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας της Κυβέρνησης με τη σημερινή κυβέρνηση της FYROM, ενώ αυτή επιδεικνύει σαφώς πιο διαλλακτική στάση από τις προηγούμενες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διερωτήθηκε «προς τι λοιπόν η προσχηματική και απολύτως αναιτιολόγητη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με βάση το ότι δήθεν “ο κ. Πρωθυπουργός αιφνιδίασε, επίσης δεν φρόντισε για να υπάρξει εθνική γραμμή και αντιμετώπιση επί του θέματος και επίσης η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη”;».

Κατηγόρησε δε την ηγεσία της ΝΔ ότι «υπαναχώρησε και μετεστράφη απολύτως σε σχέση με όσα διαλαμβάνονται τουλάχιστον απ’ το 2008 (με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι) παντού». «Είναι υποχρεωμένη η Αξιωματική Αντιπολίτευση να τεκμηριώσει υπεύθυνα ποια και πότε θα είναι η άλλη, δηλαδή η ευνοϊκή, συγκυρία για την επίλυση αυτού του μείζονος θέματος», είπε επίσης, αναφορικά με την σχετική δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, προκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «να πει ανοιχτά αν εννοεί ότι θα αλλάξει σε ευνοϊκή η συγκυρία όταν, όπως έχει δικαίωμα να προσδοκάει η ηγεσία της, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα