Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Ελλάδα: Πολυτέλεια ή στοχευμένη κίνηση;

Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αλλάξει σε ένα σημαντικό βαθμό την εικόνα της στην υπόλοιπη Ευρώπη και να κερδίσει το σεβασμό των εταίρων. Κάποια λάθη μπορεί να έγιναν, αλλά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια η χώρα έκανε βήματα προς τα εμπρός, ανεβάζοντας τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Υπήρξε ένας από τους τομείς που έδωσε πόντους στην Κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίζεται πλέον ως ένα από τα ισχυρότερα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Εξάλλου, όσοι ασχολήθηκαν με το επίμαχο χαρτοφυλάκιο, πέτυχαν απτά αποτελέσματα, κατάφεραν να ενισχύσουν τις στρατηγικές συμμαχίες στο Νότο και αλλού, να αφήσουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων, ενώ ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία αύξησε την επιρροή της στα ανώτερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Κοντολογίς, το κυβερνών κόμμα έβαλε στο κέντρο της πολιτικής του τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Οι μήνες που θα ακολουθήσουν μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής είναι γεμάτοι από μεγάλες προκλήσεις και με πλούσια ατζέντα η οποία θα απασχολήσει τα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ οι σχετικές αποφάσεις θα επηρεάσουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Μεταναστευτικό, Επέκταση της Σένγκεν, ενέργεια, νέο σύμφωνο σταθερότητας, ευρωπαϊκή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων και άλλα κορυφαία ζητήματα βρίσκονται στη λίστα των προτεραιοτήτων των Βρυξελλών.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα αν η ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως μια σωστή κίνηση για την περαιτέρω στήριξη της παρουσίας της χώρας στα ευρωπαϊκά δρώμενα με ενισχυμένες δομές και αξιοποίηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού;

Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι είτε είναι αχρείαστο, είτε θα οδηγήσει χωρίς λόγο στην αύξηση του αριθμού των υπουργών σε ένα ήδη αριθμητικά μεγάλο κυβερνητικό σχήμα.

Μία ψύχραιμη αξιολόγηση της επίμαχης πρότασης μπορεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της και την ειδική βαρύτητα που θα έδινε στη φιλοσοφία του νέου κυβερνητικού σχήματος, αφού η ίδρυση ενός αυτοτελούς υπουργείου θα οδηγούσε σε:

-ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας στην Ελλάδα.

-Ανάδειξη της σπουδαιότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

-Προσέλκυση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για την ευρωπαϊκή ατζέντα.

-Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής και επικοινωνίας που θα ασχολούνταν αποκλειστικά με τα ευρωπαϊκά θέματα και θα ενίσχυαν την ήδη υπάρχουσα ομάδα.

- Περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στα ευρωπαϊκά όργανα.

Θα μπορούσε να απαριθμήσει κάποιος και επιπρόσθετα οφέλη από την υλοποίηση της άνωθεν πρότασης. H Αυστρία, η Κροατία, η Γαλλία ακόμα και η Μολδαβία (εκτός Ε.Ε) διαθέτουν ήδη ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο! Ίσως το timing είναι το κατάλληλο να ακολουθήσει και η Ελλάδα.

#ΕΛΛΑΔΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ_ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ελλάδα, Πολυτέλεια,ypourgeio evropaikon ypotheseon, ellada, polyteleia