Βραβείο Lasker για τους επιστήμονες του ιχνηλάτη της Covid

Μια επιστήμονας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που δημιούργησε έναν ιστότοπο για την παρακολούθηση της πανδημίας παγκοσμίως είναι μια από τους αποδέκτες των φετινών βραβείων Lasker.

Το “public service” βραβείο έλαβε η Lauren Gardner, μηχανικός που μελετά την εξάπλωση των ασθενειών. Εργάστηκε με την ομάδα του εργαστηρίου της για να αναπτύξει τον ιχνηλάτη COVID-19 όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως τον Ιανουάριο του 2020. Ο πίνακας ελέγχου (dashboard) των κρουσμάτων που εξελίχθηκε σε βασικό πόρο πληροφοριών, συνεχίζει

να καταγράφει παγκόσμιες περιπτώσεις θανάτων, εμβολιασμών και άλλων.

O πίνακας, στον οποίο το κοινό είχε δωρεάν πρόσβαση, έθεσε «ένα νέο πρότυπο για την επιστήμη των δεδομένων δημόσιας υγείας» και βοήθησε στη λήψη τόσο των προσωπικών αποφάσεων όσο και των πολιτικών, ανέφερε το Ίδρυμα Lasker σε μια ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς το 2020, για την ανάπτυξη του ανοιχτού ιστότοπου που έδωσε τη δυνατότητα στη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί την πανδημία της COVID-19 σε σχεδόν πραγματικό χρόνο με αξιόπιστα, ανεξάρτητα δεδομένα, είχε συμπεριληφθεί στους 100 ανθρώπους του ΤΙΜΕ με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Τα βραβεία των 250.000 δολαρίων, που ανακοινώθηκαν χθες από το Ίδρυμα Albert and Mary Lasker, αναγνωρίζουν επιτεύγματα γενικά στην ιατρική έρευνα.

Έτσι, το βραβείο για την ιατρική έρευνα απονεμήθηκε στον Yuk Ming Dennis Lo, μοριακό βιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, για τη δημιουργία ενός προγεννητικού τεστ με αιμοληψία που μπορεί να ταυτοποιήσει το σύνδρομο Down και άλλες γενετικές παθήσεις.

Το βραβείο βασικής έρευνας μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες: ο Richard O. Hynes του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο Erkki Ruoslahti από το Stanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute της Καλιφόρνια και ο Timothy A. Springer της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ για την έρευνά τους σε βασικές πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού που ονομάζονται ιντεγκρίνες, οι οποίες βοηθούν τα κύτταρα να προσκολληθούν σε άλλα κοντινά κύτταρα και μόρια, ανοίγοντας ένα νέο ερευνητικό μονοπάτι.

Πηγή:Associated Press

#ΒΡΑΒΕΙΟ #COVID19
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βραβείο Lasker, Covid,vraveio Lasker, Covid