Πληρώνει ακριβά την αποχώρηση από τη Ρωσία η Η&Μ, η μείωση κερδοφορίας οδηγεί σε περικοπή εξόδων

Στοίχισε ακριβά στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής ρούχων παγκοσμίως H&M, η αποχώρηση από την Ρωσία.

Η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (180 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η έξοδος της από την Ρωσία

αλλά και το υψηλότερο κόστος των ενδυμάτων και της μεταφοράς που προκάλεσε πτώση στα κέρδη της.

Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 86% το τρίμηνο έως τον Αύγουστο, και κυμάνθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στα νούμερα περιλαμβάνεται και η εφάπαξ επιβάρυνση 2 δισεκατομμυρίων κορωνών από την έξοδο της εταιρείας από την αγορά της Ρωσίας, που είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα.

Η μετοχή της υποχώρησε έως και 6,4% στη Στοκχόλμη, πλησιάζοντας στο χαμηλό 18 ετών. Από τις αρχές του έτους έχει καταγράψει απώλειες 41%. Εννέα αναλυτές που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, πρότειναν “αγορά” της μετοχής, 13 έδωσαν σύσταση “διακράτηση” και 11 συστήνουν “πώληση”.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου Helena Helmersson, η οποία ξεκίνησε τη χρονιά θέτοντας τον φιλόδοξο στόχο να διπλασιάσει τις πωλήσεις έως το 2030, αγωνίζεται να πετύχει αύξηση των εσόδων, την ώρα που η ανταγωνίστρια εταιρεία και ιδιοκτήτρια της Zara, Inditex παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων και κερδών.

Οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου της H&M μειώθηκαν κατά 4% εξαιρουμένων των συναλλαγματικών μεταβολών. Τα έσοδα της τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκαν κατά 7%.

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης πλήττονται από την μείωση της ζήτησης, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί λόγω της αύξησης των λογαριασμών ενέργειας και της βενζίνης.

Η H&M επισήμανε ότι οι εκπτώσεις αυξήθηκαν κάπως στο τρίμηνο, γεγονός που επίσης είχε αρνητικό αντίκτυπο στο μικρό περιθώριο κέρδους. Οι προοπτικές για αγορές το τέταρτο τρίμηνο είναι πολύ αρνητικές καθώς η ισχυροποίηση του δολαρίου αυξάνει το κόστος των ενδυμάτων, ανέφερε.

Η εξοικονόμηση κόστους αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

ΠΗΓΗ: REUTERS

#Η&Μ #ΡΩΣΙΑ #ΖΗΜΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πληρώνει, Ρωσία,plironei, rosia