Βουλή: Εργασιακό νομοσχέδιο και... τηλεοπτικές άδειες «ανεβάζουν» τη θερμοκρασία

Σε θέσεις μάχης αυτή την εβδομάδα τα κόμματα, καθώς ξεκινά στις συναρμόδιες επιτροπές η επεξεργασία του εργασιακού νομοσχεδίου, που έχει πυροδοτήσει πολλά σενάρια για την έκβαση της συζήτησης και ψήφισής του στην Ολομέλεια.

Η πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα για να αποτρέψει την ψήφιση του νόμου, ανακίνησε σενάριο περί πρότασης μομφής, που θα απευθύνεται είτε στην κυβέρνηση, είτε προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Στο Μαξίμου, πάντως, υπερασπίζονται μέχρι κεραίας την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, επιμένοντας πως ρυθμίζεται ένα περιβάλλον που επί δεκαετίες λειτουργούσε υπέρ του εργοδότη.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο κομβική μεταρρύθμιση, που θεσπίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, χωρίς να θίγεται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία.

Κοινοβουλευτικά, το κλίμα θα πολωθεί περαιτέρω και από την κατάθεση του υπομνήματος του ελεγχόμενου για δύο αδικήματα πρώην υπουργού Νίκου Παππα, στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Νίκος Παππάς ελέγχεται για το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχο κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Η επιλογή του πρώην κραταιού κυβερνητικού στελέχους να μην καταθέσει με φυσική παρουσία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ που κάνει λόγο για «κρυπτόμενο υπουργό».

Παρά την εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται αποφασισμένη να υπάρξει κάθαρση στην υπόθεση, εκτιμώντας – σύμφωνα με πληροφορίες- πως προκύπτουν ποινικές ευθύνες εις βάρος του.

Πηγές της πλειοψηφίας υποστηρίζουν πως οι καταθέσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν, δηλαδή τα sms Καλογρίτσα, αλλά και η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, τεκμηριώνουν την απιστία, αλλά και αποτελουν ισχυρότατες ενδείξεις για το αδίκημα της δωροληψίας.

Αποφασισμένη να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της απιστίας, εμφανίζεται η Χαριλάου Τρικούπη.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, το υπόμνημα αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο την προσεχή Τετάρτη, όποτε και θα συνεδριάσει εκ νέου η προανακριτική. Στη συνέχεια, τα κόμματα θα συντάξουν τα πορίσματά τους, ενώ τέλη Ιουνίου θα διεξαχθεί η στην Ολομέλεια.

Το χρονοδιάγραμμα δεν αναμένεται να ανατραπεί, εκτός αν ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας προσκομίσει εντός των επόμενων ημερών και νέα στοιχεία. Σε τέτοια περίπτωση, η επιτροπή οφείλει να καλέσει εκ νέου τον Νίκο Παππά.

Keywords
Τυχαία Θέματα