Βομβαρδισμός κτιρίου ΜΜΕ στη Γάζα: Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Επιβεβαιώθηκε από τουςπου εκπροσωπούν τον ιδιοκτήτη από τη Γάζα του πύργου, όπου στεγάζονταν τα τοπικά γραφεία ΜΜΕ και καταστράφηκε από τον ισραηλινό στρατό η προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στην Ιορδανία δέκα χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ιορδανίας για τη «νίκη της αντίστασης» των Παλαιστινίων.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον ιδιοκτήτη από

τη Γάζα του πύργου, όπου στεγάζονταν τα τοπικά γραφεία ΜΜΕ και καταστράφηκε από τον ισραηλινό στρατό, επιβεβαίωσαν πως προσέφυγαν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σ' αυτό το κτίριο στεγαζόντουσαν, επίσης, το Al Jazeera και το Associated Press. Την ίδια ώρα, δέκα χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ιορδανίας για τη «νίκη της αντίστασης» των Παλαιστινίων.

Πιο αναλυτικά, η προσφυγή, ένα αντίγραφο της οποίας έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως η καταστροφή, στις 15 Μαΐου, του κτιρίου όπου βρίσκονταν τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera συνιστά «έγκλημα πολέμου».

«Το κτίριο αυτό καταστράφηκε χωρίς κανένα κίνητρο. Επομένως, πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζιλ Ντεβέρ, ένας εκ των δικηγόρων του ενάγοντος, από την έδρα του ΔΠΔ στη Χάγη.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της Χαμάς βρίσκονταν μέσα στο πολυώροφο κτίριο, το οποίο έπληξαν μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Γάλλος δικηγόρος αντέκρουσε, όμως, αυτούς τους ισχυρισμούς. «Αυτή η υποτιθέμενη παρουσία ένοπλης αντίστασης δεν βασίζεται πουθενά. Αρνούμαστε κάθε αξιοπιστία στον λόγο των στρατηγών και των Ισραηλινών πολιτικών υπευθύνων», τόνισε.

Σύμφωνα πάντα με τον Ντεβέρ, οι επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ είναι συστηματικές στη Λωρίδα της Γάζας. Στη μήνυση που κατατέθηκε γίνεται αναφορά στην καταστροφή καμιάς εικοσαριάς γραφείων ΜΜΕ.

Ο Τζαουάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε στις 15 Μαΐου ότι ένας Ισραηλινός αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών τον είχε προειδοποιήσει, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο.

Για τον Ντεβέρ, ο συμβολισμός αυτής της πρώτης προσφυγής που κατατέθηκε ενώπιον του ΔΠΔ είναι ισχυρός και δείχνει στους Παλαιστινίους ότι τα εγκλήματα «που διαπράχθηκαν στη Γάζα θα κριθούν όλα στη Χάγη».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει καμία υποχρέωση να δώσει συνέχεια στις προσφυγές που κατατίθενται ενώπιον της εισαγγελέως του, η οποία μπορεί να αποφασίσει ανεξάρτητα ποια προσφυγή θα οδηγηθεί ενώπιον των δικαστών του Δικαστηρίου.

Εκεχειρία: Το Τελ Αβίβ θέλει να διατηρηθεί η ηρεμία, δηλώνει ο ισραηλινός ΥΠΕΞ

Το Ισραήλ θέλει πολύ να διατηρηθεί η ηρεμία: Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής (21/05) ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός με τις παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί, συζήτησαν επίσης μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να διευκολυνθεί η ανοικοδόμηση της Γάζας στο επόμενο στάδιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κάιρο.

Ιορδανία: Δέκα χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τη «νίκη της αντίστασης» των Παλαιστινίων

Την ίδια ώρα, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Ιορδανία για να γιορτάσουν τη «νίκη της αντίστασης» των Παλαιστινίων απέναντι στο Ισραήλ, λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Σοουαΐμα, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Αμάν, κοντά στα σύνορα με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στα πλακάτ που κρατούσαν είχαν γράψει συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι το σύμβολο της νίκης», «Συγχαρητήρια για τη νίκη της αντίστασης» και «Η αντίσταση της Γάζας οδήγησε στη νίκη». Φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Να ανταλλάξουμε τον κλάδο ελαίας με το τουφέκι».

Μια άλλη διαδήλωση, περίπου 3.000 νέων, έγινε στην περιοχή του Καραμέχ, επίσης κοντά στα σύνορα με τη Δυτική Όχθη. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν τη σημαία του Ισραήλ, φωνάζοντας ότι «θα θυσιαστούν για το (τέμενος) Αλ Ακσα» και κατήγγειλαν την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Ιορδανία με το Ισραήλ το 1994.

Το Καραμέχ έχει συμβολική σημασία αφού στην κοινότητα αυτή τον Μάρτιο του 1968, λίγους μήνες μετά την ήττα των Αράβων, τον Ιούνιο του 1967, σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των Παλαιστίνιων μαχητών της Φατάχ με τον ισραηλινό στρατό.

Στο κέντρο του Αμάν περίπου 1.300 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια πορεία, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οι διαδηλωτές ζήτησαν για άλλη μια φορά την απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ και το κλείσιμο της πρεσβείας.

Τις τελευταίες ημέρες οργανώνονταν σχεδόν καθημερινά στην Ιορδανία διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ και της Γάζας.

Για «φονικά πλήγματα στους σιωνιστές» προειδοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης

Το Ιράν ανέφερε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι κατήγαγαν μια «ιστορική νίκη» επί του Ισραήλ, το οποίο οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν να αναμένει «φονικά πλήγματα», αφότου η 11ήμερη σύρραξη στη Γάζα έδειξε την ισχύ του παλαιστινιακού οπλοστασίου.

«Συγχαρητήρια στις/στους Παλαιστίνιες/Παλαιστίνιους αδελφές και αδελφούς για την ιστορική νίκη. Η αντίστασή σας ανάγκασε τον επιτιθέμενο να υποχωρήσει», έγραψε σε tweetο εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαέντ Κατιμπζαντέχ.

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης σημείωσαν σε μια ανακοίνωση: «Η Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση) έχει εξελιχθεί από τις πέτρες στους ισχυρούς, ακριβούς πύραυλους… και στο μέλλον οι Σιωνιστές μπορούν να αναμένουν ότι θα υποστούν φονικά πλήγματα από τα κατεχόμενα εδάφη».

Επιπλέον, οι Φρουροί της Επανάστασης αποκάλυψαν σήμερα ένα νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, που το ονόμασαν «Γάζα» προς τιμή των Παλαιστινίων, λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Νωρίτερα και το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ χαιρέτισε «μια ιστορική νίκη» των παλαιστινιακών κινημάτων στη Γάζα αφού τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία με το Ισραήλ έπειτα από 11 ημέρες εχθροπραξιών.

Σύμμαχος του Ιράν και εχθρός του Ισραήλ εναντίον του οποίου έχει πολεμήσει πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, η Χεζμπολάχ στηρίζει παραδοσιακά το ισλαμιστικό, παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε ακόμα:

Ισραήλ: Νέες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και αστυνομία (βίντεο)

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

ΓΑΖΑΠΡΟΣΦΥΓΗΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΜΜΕΙΣΡΑΗΛβομβαρδισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα