«Βόμβα» CNN: Οι Ρώσοι προσπάθησαν να δοκιμάσουν νέα πυρηνική τορπίλη στην Αρκτική... αλλά απέτυχαν

Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες πως ρωσικά ναυτικά σκάφη προετοιμάζονταν για την δοκιμή μιας νέας πυρηνικής τορπίλης τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε στο CNN ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επιχείρησε, αλλά πιθανότατα απέτυχε» να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη «Ποσειδών» τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε στο CNN ανώτερη πηγή πληροφοριών των ΗΠΑ.

Μεταξύ

των σκαφών που έλαβαν μέρος στις προετοιμασίες ήταν και το K-329 Belgorod, ένα υποβρύχιο πυραύλων κρουζ που έχει τροποποιηθεί για ειδικές επιχειρήσεις και είναι σε θέση να εκτοξεύει μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα, συμπεριλαμβανομένης της τορπίλης Poseidon.

Το Belgorod είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο, ενώ τέθηκε σε λειτουργία φέτος τον Ιούλιο και μπορεί να μεταφέρει έξι πυρηνικές τορπίλες «Ποσειδών». Έπειτα από την «αποτυχημένη» επιχείρηση, φέρεται να επιστρέφει στη βάση του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, την περασμένη εβδομάδα έγινε αντιληπτό πως τα σκάφη εγκατέλειπαν την περιοχή δοκιμών στην Αρκτική Θάλασσα και επέστρεφαν στο λιμάνι χωρίς να πραγματοποιήσουν δοκιμή. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι Ρώσοι μπορεί να αντιμετώπισαν τεχνικές δυσκολίες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται στην ευρύτερη εικόνα της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, που στέλνει κακώς εκπαιδευμένα και ανεπαρκώς εξοπλισμένα στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο CNN. Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας περνάει δύσκολες ώρες και μπορούμε ακόμη να δούμε πως οι δυτικές κυρώσεις σε στρατιωτικά αγαθά υψηλής τεχνολογίας αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να δοκιμάσει ξανά την τορπίλη, αν και σημειώνουν πως τα νερά στην περιοχή δοκιμών θα αρχίσουν σύντομα να παγώνουν, περιορίζοντας το περιθώριο για επιχειρήσεις.

Μια δοκιμή της τορπίλης θα είχε πιθανότατα πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις με τις ΗΠΑ, σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν προσεκτικά για οποιαδήποτε ένδειξη πως η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρηνική τορπίλη «Ποσειδών» έχει μήκος 24 μέτρα, η ταχύτητά της εκτιμάται ότι φτάνει τα 180 χλμ, ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη και έχει εμβέλειά 10.000 χιλιομέτρων.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ύπαρξη του συστήματος Poseidon κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το 2018, διαφημίζοντάς το ως ένα «καινοτόμο» νέο όπλο.

#ΡΩΣΙΑ #ΗΠΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΑ #ΤΟΡΠΙΛΗ #ΑΡΚΤΙΚΗ #ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα