Βεβαιότητα Μόσιαλου για Κορονοϊό στην Ελλάδα: Θα αυξηθούν τα κρούσματα, τι να κάνετε αν έχετε συμπτώματα

Κορονοϊός: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος μιλάει για όλα όσα αφορούν στον κορονοϊό στην Ελλάδα, στο Dikaiologitika News.

«Ο πανικός είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τον ίδιο τον κορονοϊό. Το ότι θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα είναι βέβαιο. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας πανικοβάλει γιατί με βάση τις διεθνείς καταγραφές η θνητότητα είναι μηδενική για

τα παιδιά έως 10 ετών.

Τα βαριά περιστατικά θα είναι κάτω από 10% και το 90% των νοσούντων θα το ζήσει με συμπτώματα απλής γρίπης, θα είναι δηλαδή ήπιες περιπτώσεις. Τα στοιχεία των νεκρών από κορονοϊό καθόλου δεν πρέπει να μας τρομάζουν- οι θάνατοι αναμένεται να είναι κάτω από 1% σε αυτούς που θα νοσήσουν παγκοσμίως.

Αυτό το νούμερο φαίνεται για την ώρα να είναι στο 3 με 4% αλλά η Κίνα όπως και το Ιράν για παράδειγμα στερούνται βασικών εργαλείων καταγραφής και παρακολούθησης. Σκεφτείτε ότι στο Ιράν δεν είχαν καταγράψει τον ίδιο τους τον υπουργό την ώρα που έκανε ανακοινώσεις για το θέμα.

Το σημαντικότερο από όλα είναι τα ίδια τα μέτρα που θα πάρουν οι πολίτες. Επί συμπτωμάτων όπως μυαλγία, πυρετός, έντονη κόπωση πρέπει να μένουμε στο σπίτι και να μη χρησιμοποιούμε καθόλου Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι ειδικά λεωφορεία και μετρό. Θα πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο αμέσως τον γιατρό μας και να λάβουμε οδηγίες για το τι να πράξουμε. Αν χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο πηγαίνουμε μόνο με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς ή ταξί.

Έχω εισηγηθεί εδώ και κάποιες ημέρες και πιστεύω θα υιοθετηθεί άμεσα το τηλέφωνο στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας για την αναφορά κρούσματος κορονοιού να γίνει τετραψήφιο και να στελεχωθεί πλήρως ένα τηλεφωνικό κέντρο με τους κατάλληλους γιατρούς. Πρέπει επίσης το Υπουργείο Υγείας να συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να αξιοποιηθούν στο 100% οι εξαιρετικές δομές υγείας του δεύτερου υπουργείου, νοσοκομεία και ιατρεία.

Αν ο ιός επεκταθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ένα χωριό ή μια κωμόπολη για παράδειγμα κι υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων εκεί θα πρέπει να γίνει περιορισμός της κυκλοφορίας προς αυτή την περιοχή με παράλληλο συνεχή εφοδιασμό των κατοίκων με ο, τι θα χρειαστεί.

Είναι σημαντικό επίσης το Υπουργείο Υγείας να εκδώσει άμεσα μια οδηγία για τα νοσοκομεία στα οποία θεραπεύονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες- τα Παίδων, τα Αντικαρκινικά, τις μονάδες των μεταμοσχευμένων. Οι εργαζόμενοι σε αυτά αλλά κι οι επισκέπτες θα πρέπει να προφυλάξουν τους ασθενείς με ενδελεχή μέσα προσωπικής υγιεινής, με περιορισμό του ωραρίου επισκέψεων αλλά και με έλεγχο υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των επισκεπτών.

Χειρουργικές μάσκες πρέπει να φορούν μόνο οι νοσούντες, γιατί αν χρησιμοποιούνται σαν μέτρο προφύλαξης μπορούν να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. O περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πως να τις φοράει σωστά με αποτέλεσμα να πιάνει συνεχώς το πρόσωπό του και να ευνοεί τελικά την περαιτέρω διάδοση των μικροβίων!

Τέλος, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα συστηματικός έλεγχος της αγοράς- σε super market και λοιπές αγορές γιατί είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα αρχίσει να κάνει στοκ και μπορεί να εμφανιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Με δύο λόγια: Μπορεί οι Έλληνες να έχουμε μια έφεση στον πανικό και το δράμα όμως στην ουσία μπόρα είναι και θα περάσει».

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣΕΛΛΑΔΑΜΟΣΙΑΛΟΣΔΗΛΩΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα