«Του χρόνου ο Κασιδιάρης θα είναι έξω από τη φυλακή»: Η ακύρωση των «Σπαρτιατών» θα οδηγούσε σε νέες εκλογές

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης λίγο πριν τις εκλογές δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον Ηλία Κασιδιάρη έξω από τη Βουλή. Μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις για τις σχέσεις του καταδικασμένου πρώην βουλευτή με τους Σπαρτιάτες θα μπορούσε να ακυρωθεί η εκλογή τους;

Η Ιωάννα Μάνδρου μίλησε την Τετάρτη για το αν θα μπορούσε

ο Άρειος Πάγος να «κόψει» τους Σπαρτιάτες, που έλαβαν την περασμένη Κυριακή ποσοστό 4,63%, αλλά και για τις συνέπειες που θα έφερνε ενδεχόμενο «μπλόκο» τους από το εκλογοδικείο.

Όπως διευκρίνισε, ο Άρειος Πάγος δεν μπορούσε προκαταβολικά να ακυρώσει την συμμετοχή του κόμματος, γιατί όταν βρέθηκε υπό έλεγχο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το ότι στους Σπαρτιάτες ήταν υποψήφιοι από τους Έλληνες του Κασιδιάρη δεν ήταν λόγος να κόψουν τους Σπαρτιάτες.

Ο νόμος δεν λέει ότι αν είσαι υποψήφιος με τους Έλληνες απαγορεύεται να είσαι υποψήφιος, άλλα ότι απαγορεύεται να είσαι αν έχεις καταδίκη για τη Χρυσή Αυγή, για εγκληματική οργάνωση εξήγησε. Εξάλλου, όταν οι Σπαρτιάτες πέρασαν από τον Άρειο Πάγο και οι δηλώσεις στήριξης του Κασιδιάρη και τα «ευχαριστώ» του Βασίλη Στίγκα δεν υπήρχαν.

Εκλογές αν «διωχθούν» από τη Βουλή

Αναφερόμενη στη δήλωση του συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι Σπαρτιάτες να κοπούν στο εκλογοδικείο, η Ιωάννα Μάνδρου σημείωσε ότι πολιτικά είναι βαρύ να πεταχτεί από τη Βουλή ένα κόμμα και να ξαναγίνουν εκλογές.

Γιατί αν φύγει από την εθνική αντιπροσωπεία για λόγους παραβάσεως της εκλογικής νομοθεσίας, δεν μοιράζονται οι έδρες του στα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα, ξαναγίνονται εκλογές, υπογράμμισε η Ιωάννα Μάνδρου. Σε νομικό επίπεδο τώρα, θα γίνουν δεκάδες προσφυγές από πολίτες, ή πολιτικούς σχηματισμούς. Το θέμα είναι αν θα έχει κάποια απ’ αυτές νομική βάση για να μπορεί στο τραπέζι του εκλογοδικείου και να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

#ΗΛΙΑΣ_ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ #ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ #ΑΡΕΙΟΣ_ΠΑΓΟΣ #ΑΚΥΡΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Του, Κασιδιάρης, Σπαρτιατών,tou, kasidiaris, spartiaton