Το ποδήλατο ήρθε στη ζωή μας για να μείνει - Πουλάνε σαν τρελά, πώς θα λειτουργήσουν οι ποδηλατόδρομοι

Ποδήλατα που στην καραντίνα βγήκαν από τις αποθήκες, παίρνοντας το δρόμο για το service κι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τη ζήτηση για νέα ποδήλατα.

Την ίδια στιγμή, νέοι μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην καρδιά της Αθήνας ετοιμάζονται να δοθούν στο κοινό τον επόμενο κιόλας μήνα, ενώ μια νέα τροπολογία ήδη κατατέθηκε για τη γρήγορη δημιουργία προσωρινών ποδηλατοδρόμων.

Ήρθε επιτέλους ή μεγάλη ώρα του ποδηλάτου (και) για την ελληνική πρωτεύουσα;

Οι πωλήσεις δείχνουν πάντως ότι το κοινό τίμησε δεόντως το ποδήλατο για βόλτα κι άσκηση την περίοδο της καραντίνας. Ταυτόχρονα με τη λήξη της τελευταίας, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε (ως μέρος μια ευρύτερης αστικής ανάπλασης με την ονομασία ‘Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας’ ) την απόδοση 50.000 τ.μ. σε πεζούς και ποδηλάτες, οι οποίοι θα έχουν για πρώτη φορά λωρίδα στις οδούς Πανεπιστημίου, Ερμού και Αθηνάς. Πρόβλεψη για χρήση ποδηλάτου θα υπάρχει ακόμα στις: Αποστόλου Παύλου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Βασιλίσσης Όλγας, Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού αλλά και μέσα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Τα ποδήλατα βγήκαν από τις αποθήκες –σαν τρελά πουλάνε τα οικονομικά

Ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων στο κέντρο της Αθήνας είπε στο Dikaiologitika News πως αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνει να εξυπηρετεί πελάτες που ζητούν ένα οικονομικό ποδήλατο. Σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ήδη έλλειψη μιας και κατά την περίοδο της καραντίνας αυτά τα ποδήλατα έκαναν φτερά. Τώρα ο κόσμος συνεχίζει να τα αναζητάει όπως και το service στα ποδήλατα που σκονίζονταν στις αποθήκες. Ο ίδιος έκανε λόγο για αύξηση 50% στις πωλήσεις του τους τελευταίους δύο μήνες.

Τη νέα ποδηλατική τάση επιβεβαιώνει κι ο Θανάσης Γεωργιόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων στο Μοναστηράκι : « Εμείς έχουμε μια αύξηση της τάξης του 30% και ειδικά στις υπηρεσίες service. Αυτή τη στιγμή άλλωστε ο κόσμος προσπαθεί να αποφεύγει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω φόβου κορονοϊού. Πολλοί από τους πελάτες που μου έφεραν το τελευταίο διάστημα το ποδήλατό τους για επισκευή πηγαίνουν ήδη με αυτό στην δουλειά τους. Μεγάλη κίνηση είχαν και τα παιδικά ποδήλατα, γεγονός που δείχνει ότι οι οικογένειες προσπαθούν να τα βάλουν στη ζωή τους».

Πότε και πώς θα λειτουργήσουν οι νέοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα

« Από το τέλος Ιουνίου θα λειτουργούν όλοι οι ποδηλατόδρομοι που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο του ‘Μεγάλου περίπατου της Αθήνας’» λέει στο Dikaiologtika News ο Φοίβος Αξιώτης, αντιδήμαρχος αστικών υποδομών και σχεδίου πόλεως και προσθέτει: « η κυκλοφοριακή μελέτη για τους ποδηλατόδρομους είχε ήδη αρχίσει να εκπονείται από τον Οκτώβριο του 2019 αλλά ο covid λειτούργησε σαν καταλύτης στο project του ‘Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας΄’, μια συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα εδώ και 30 χρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα να πάμε παρακάτω».

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο ίδιος, η μελέτη με την υπογραφή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατέδειξε ότι η Αθηνά είχε ήδη καθυστερήσει πολύ σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Όσο για το πως θα γίνει στην πράξη το άνοιγμα όλων αυτών των ποδηλατοδρόμων σε τόσο σύντομο διάστημα από τώρα, σύμφωνα με τον κο Αξιώτη δεν πρόκειται για ένα βαρύ τεχνικό έργο: «Με οριζόντια και κάθετη σήμανση, με οριοθέτηση, διαγράμμιση και πληροφοριακές σημάνσεις ότι εδώ έχουμε ποδηλατοδρόμους, οι παραπάνω θα ξεκινήσουν άμεσα να λειτουργούν πιλοτικά. Μάλιστα, στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου οι Αθηναίοι θα βρουν έτοιμους ποδηλατοστάτες σε πολλά σημεία της πόλης για να παρκάρουν με ασφάλεια τα ποδήλατα τους».

Κι τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα; Σύμφωνα με τον κο Αξιώτη η κυκλοφοριακή μελέτη μιλάει για μια χρονική επιβάρυνση, στη χειρότερη περίπτωση της τάξης των 2, 5 λεπτών. « Αν ένας οδηγός από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια ήθελε τρία λεπτά, τώρα θα κάνε 5,2 . Βέβαια, οι μελέτες είναι θεωρίες επί χάρτου για αυτό και την ώρα της πιλοτικής λειτουργίας θα συλλέγουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να βλέπουμε δια ζώσης ποιες είναι οι πραγματικές επιβαρύνσεις στην κυκλοφορία. Η αξιολόγηση των δεδομένων θα γίνεται μέχρι τον Νοέμβριο. Αμέσως μετά, κι αφού γίνουν οι όποιες απαραίτητες βελτιώσεις, θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες. Κάθε δρόμος θα αποδίδεται σταδιακά».

Στην οδό Πανεπιστημίου θα υπάρχουν 3 λωρίδες για αυτοκίνητα ( 2 για ΙΧ και 1 για λεωφορεία) αντί για 6. Στη δεξιά πλευρά, το πεζοδρόμιο θα μεγαλώσει και θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος

Σχολιάζοντας το νέο σχέδιο ο διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης είπε στο Dikaiologtika News: « Kυκλοφορώ με ποδήλατο στην Αθήνα από το 2004 και ναι, αυτή τη στιγμή υπάρχει αύξηση ενδιαφέροντος. Η πρόταση επί της αρχής είναι καλή. Κάθε προσπάθεια να μπει το ποδήλατο στην πόλη όχι ως τουριστικό είδος αλλά ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς είναι θετική.

Πρέπει όμως να προσμετρηθούν και παράγοντες όπως η μετακίνηση στο κέντρο για τους εργαζόμενους, για αυτούς που μένουν γύρω από τους σχεδιαζόμενους ποδηλατόδρομους κ.τ.λ. Πρέπει η πόλη είναι λειτουργική την ίδια στιγμή. Άρα, η παρακολούθηση του μέτρου την ώρα της πιλοτικής εφαρμογής θα είναι πολύτιμη για αυτά τα συμπεράσματα. Τέλος, η μαζική ενημέρωση των πολιτών που είναι σταθερά η Αχίλλειος πτέρνα κάθε νέας αστικής μεταρρύθμισης θα πρέπει αυτή τη φορά να προταχθεί».

Οι ποδηλατόδρομοι σε νέα τροπολογία

Ποδηλατάδα την Πρωτομαγιά στον Φλοίσβο. Την περίοδο της καραντίνας το ποδήλατο χρησιμοποιήθηκε πολύ από τους Αθηναίους

H κυβέρνηση πάντως μοιάζει αποφασισμένη. Σε τροπολογία που κατατέθηκε προχθές, 18/5 στη Βουλή (στο νομοσχέδιο του Καταδυτικού Τουρισμού), περιλαμβάνεται και διάταξη που έχει εισηγηθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θεσπίζονται γρήγορες διαδικασίες για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Στην ουσία, οι Δήμοι της χώρας, μέσω των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, θα έχουν τη δυνατότητα να χαρακτηρίζουν άμεσα δρόμους ως προσωρινούς πεζόδρομους ή ποδηλατόδρομους.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα