Το FBI αποκάλυψε απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ τη δεκαετία του 80'

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' θα μπορούσε να είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑ το 1983, όπως προκύπτει από έγγραφα του FBI.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, σύμφωνα με το BBC, έδωσε στη δημοσιότητα αρχεία που αφορούν τα ταξίδια της αείμνηστης βασίλισσας στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατό της πέρυσι.

Συγκεκριμένα, αποκαλύπτουν πώς το

FBI, το οποίο βοήθησε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της μονάρχη κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της, ανησυχούσε.

Σύμφωνα με το FBI, ένας αστυνομικός που σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ στο Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα.

Ο αστυνομικός είπε ότι ο άνδρας του είπε ότι ζητούσε εκδίκηση για την κόρη του που είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα από καουτσούκ.

Η απειλή ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου 1983 - περίπου ένα μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια.

«Θα επιχειρούσε να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate πάνω στο Βασιλικό γιοτ Britannia όταν θα έπλεε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ως απάντηση στην απειλή, η Μυστική Υπηρεσία είχε προγραμματίσει να κλείσει τους διαδρόμους στη γέφυρα Golden Gate καθώς το γιοτ πλησιάζει. Δεν είναι σαφές ποια μέτρα ελήφθησαν στο Γιοσέμιτι, αλλά η επίσκεψη συνεχίστηκε. Το FBI δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τις συλλήψεις.

Το 1976, η αείμνηστη βασίλισσα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για τους εορτασμούς της διηκοστονταετηρίδας της Αμερικής.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πώς έγινε κλήση σε έναν πιλότο επειδή πέταξε ένα μικρό αεροπλάνο πάνω από το Battery Park με μια πινακίδα που έγραφε «Αγγλία, φύγε από την Ιρλανδία».

Οι φάκελοι δείχνουν πώς το FBI παρέμεινε σε εγρήγορση σε αυτό που θεωρούσε ως πραγματικό ενδεχόμενο απειλών για την αείμνηστη βασίλισσα.

Πριν από μια προσωπική επίσκεψη της βασίλισσας στο Κεντάκι το 1989, ένα σημείωμα του FBI ανέφερε ότι η πιθανότητα απειλών κατά της Βρετανικής Μοναρχίας είναι πάντα παρούσα από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA).

Το FBI δήλωσε στο NBC News ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα στοιχεία εκτός από αυτά που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

#FBI #ΑΠΟΠΕΙΡΑ_ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ #ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ_ΕΛΙΣΑΒΕΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα