Ημέρα... παράδοσης - παραλαβής για τα υπουργεία της χώρας, ο απολογισμός των «παλιών» και οι δηλώσεις των νέων υπουργών

Ημέρα... παράδοσης και παραλαβής για τα υπουργεία, αφού ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου.

Οι εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου (με ενισχυμένη αναλογική) απέχουν έναν μήνα και μέχρι τότε η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

θα είναι υπεύθυνη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς θα προεδρεύσει αύριο Σάββατο 27 Μαΐου στις 12:30 σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, Παρασκευή 26 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία της χώρας, συνοδευόμενες και από τον υπολογισμό των (πρώην) υπουργών.

Υπουργείο Οικονομικών

«Σκοπός μου είναι να παραλάβω και να παραδώσω στον επόμενο υπουργό ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα έχει τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που επίκεινται, άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ ακόμη καλύτερη. Στο βραχύβιο αυτό διάστημα θα επιδιώξουμε να διεκπεραιώσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια ζητήματα προκύψουν και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, και κριτήριό μας πρέπει να είναι- και σωστά, νομίζω- όχι η δημοφιλία, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας έκανε κατ' αρχάς αναφορά στα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο. Και επεσήμανε ότι «όλα αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Είναι πιο ισχυρή, έχει χαράξει νέα πορεία και έχει θέσει στέρεες βάσεις για ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλες και όλους, πρωτίστως για τη νέα γενιά. Όλα αυτά τα κατακτήσαμε, οικοδομώντας τις πολιτικές με ακρογωνιαίους λίθους την ισχυρή βούληση, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία. Όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς φορείς, τους θεσμούς, τις αγορές, τους επενδυτές, αλλά πρωτίστως από την ελληνική κοινωνία».

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απερχόμενο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο στον υπηρεσιακό υπουργό Χαράλαμπο Λαλούση. Ο κ. Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της τελετής έκανε σύντομο απολογισμό του έργου του, επισημαίνοντας ότι ήταν τιμή για τον ίδιο που εργάσθηκε δίπλα σε αστυνομικούς «που έχουν το εθνόσημο στη στολή και στην καρδιά τους».

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος κατά τη θητεία του οι δύο άξονες με τους οποίους πορεύθηκε το υπουργείο ήταν ασφάλεια στα σύνορα και στις γειτονιές. Αναφορικά με τον πρώτο άξονα τόνισε ότι «θωρακίσαμε τον Έβρο και ενισχύσαμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας δίπλα στους πολίτες».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι την υλοποίηση του σχεδίου «Ακρίτας», την επέκταση του φράκτη, την αναβάθμιση των συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης και την ενίσχυση με νέους συνοριοφύλακες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σχετικά με τον δεύτερο άξονα ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η εγκληματικότητα που αφορά στη μέση ελληνική οικογένεια (ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές τροχοφόρων) μειώθηκε κατά 25% το 2022 (σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019), ενώ πρόσθεσε ότι το 2022 ήταν το έτος με τις λιγότερες ανθρωποκτονίες τα τελευταία 11 χρόνια, με το ποσοστό εξιχνιάσεων να φτάνει στο 90%.

Ο απερχόμενος υπουργός μάλιστα ανέφερε ότι ανάμεσα στις δολοφονίες που εξιχνιάστηκαν είναι και αυτή του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Βάλαμε τέλος σε κάθε είδους άβατα, γκρίζες ζώνες ανομίας και καταλήψεις: δημόσιων, ιδιωτικών και πανεπιστημιακών χώρων».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα στην αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως η ενδοοικογενειακή και η νεανική βία, ο σχολικός εκφοβισμός κά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απελευθέρωση δυνάμεων από γραφειοκρατικά πάρεργα με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στις γειτονιές.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τις υπηρεσίες συμμαχικών χωρών, με στόχο την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος, τονίζοντας: «Η Ελλάδα αποτελεί πλέον πυλώνα ασφάλειας και κόμβο αστυνομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον κ. Λαλούση είπε: «Κύριε υπουργέ, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ελευθερία, την ευημερία των πολιτών και τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Σε αυτή τη συνθήκη είναι αφοσιωμένη η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία.»

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο για την πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση και υπενθύμισε τη συνεργασία που είχε με την Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης της Τουρκίας στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, σημειώνοντας ότι «πετύχαμε γιατί είχαμε έναν κοινό σκοπό». Επίσης ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, «τον κάθε άνδρα και γυναίκα για το έργο που καθημερινά με μεγάλη αφοσίωση και υψηλό καθήκον επιτελεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ. Λαλούσης τόνισε ότι ο στόχος που θέτει ως υπηρεσιακός υπουργός είναι: «Να διασφαλίσουμε την αρμονική συνέχεια και τη συνέπεια, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στο επιτελούμενο έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εσωτερική ασφάλεια.»

Ο απερχόμενος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου τόνισε ότι τις πολλαπλές και συχνά ταυτόχρονες κρίσεις που υπήρξαν στην τετραετία «τις αντιμετωπίσαμε ως ευκαιρίες ανασυγκρότησης και θωράκισης του τόπου μας. Διότι η επιλογή πολιτικής μας ουδέποτε υπήρξε συγκυριακή, αλλά βαθιά στρατηγική».

Με την ολοκλήρωση της τελετής ο νέος υπουργός Χαράλαμπος Λαλούσης, αλλά και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Μιχάλης Καραμαλάκης και Κ. Παπαθανασίου και ο αρχηγός της Αστυνομίας Λάζαρος Μαυρόπουλος προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον απερχόμενο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σε συνάντηση που είχαν πριν από την τελετή παράδοσης - παραλαβής, ο κ. Θεοδωρικάκος παρείχε ολοκληρωμένη ενημέρωση στον κ. Λαλούση και του παρέδωσε φάκελο με την ετήσια δράση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Υπουργείο Υγείας

Το χαρτοφυλάκιο της Υγείας παρέλαβε από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία ορκίστηκε το πρωί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Οι δύο απερχόμενοι, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, καλωσόρισαν την κυρία Κοτανίδου στο υπουργείο και της ευχήθηκαν καλή τύχη. Η κυρία Κοτανίδου κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε τεθεί επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετείχε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την παράδοση, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο έργο του στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας όμως χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το υπουργείο ο υπουργός δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος και πάντα θα πρέπει να σκέφτεται τι περισσότερο μπορεί να κάνει για τους ασθενείς». Στο Υπουργείο Υγείας είπε, απευθυνόμενος στη νέα υπουργό, «δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος, διαχειρίζεται καθημερινά κρίσεις και την υγεία των πολιτών».

Από την πλευρά της η κυρία Κοτανίδου ανέφερε: «Η τύχη που μου ευχήθηκε ο υπουργός μάλλον θα μου χρειαστεί. Ευτυχώς είναι ένας μόνο μήνας που θα περάσει. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάτι έκτακτο, διότι αν συμβεί θα σας ξανακαλέσουμε πίσω στο Υπουργείο». Στην θητεία τους στο υπουργείο Υγείας και στο έργο τους αναφέρθηκαν οι Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στον υπηρεσιακό Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Δύσκολα και συναρπαστικά» χαρακτήρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο και συμπλήρωσε: «Ανταπεξήλθαμε στις κρίσεις και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας». «Η προσπάθεια για ισχυροποίηση της Ελλάδας και της αποτρεπτικής της δύναμης δεν σταματά» επισήμανε. Ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων «σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας» που επιτέλεσαν την αποστολή τους.

Από την πλευρά του, ο απελθόντας υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αποχαιρέτησε λέγοντας με νόημα «αποστολή εξετελέσθη». Ουσιαστικά, επανέλαβε τα λόγια που είχε πει ο υπηρεσιακός υπουργός Αλ. Στεφανής όταν πριν σχεδόν δύο χρόνια είχε αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού για να τον διαδεχθεί ο Ν. Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε τον Ν. Παναγιωτόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο και τους αρχηγούς των Κλάδων για τη συνεργασία τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνιος Οικονόμου ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τον Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Ν. Χαρδαλιά, ενώ για τον Αλκ. Στεφανή τόνισε: «Τον αποχαιρέτησε πριν δύο χρόνια και σήμερα τον υποδέχομαι. Η ρήση ότι η ζωή κάνει κύκλο είναι πέρα για πέρα αληθινή».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Αλκ. Στεφανής υπογράμμισε: «Να υπηρετείς την πατρίδα είναι τιμή αλλά πρωτίστως είναι καθήκον». «Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής και εμείς είμαστε απλοί λειτουργοί του θεσμικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε το Ν. Παναγιωτόπουλο «στρατιώτη και εργάτη» που επέδωσε «τον δέοντα σεβασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ για τον Ν. Χαρδαλιά είπε ότι «όταν του παρέδωσα τα καθήκοντά μου ήμουν χαρούμενος γιατί τα παρέδωσα σε έναν άνθρωπο εργασιομανή» που γύριζε την Ελλάδα και «η παρουσία του υπουργείου ήταν παντού».

Ευχαρίστησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο, στυλοβάτη του έθνους» ενώ τόνισε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο διαβεβαίωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ότι ενόψει των τουρκικών εκλογών και με δεδομένο «ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει, είμαστε σίγουροι ότι το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο».

«Η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του κράτους ώστε να μην υπάρχει κενό στην εξουσία» υπογράμμισε. Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών δώρων από τη στρατιωτική ηγεσία και τον γγ του υπουργείου στον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον απελθόντα υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Τον υπηρεσιακό υπουργό Αλκ. Στεφανή υποδέχθηκαν ο απελθόντας υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.

Υπουργείο Εξωτερικών

«Αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πιστοί σε μια πολύ βασική αρχή, στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», υπογράμμισε ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό που είχαμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο διάλογος είναι το μέσο για την επίλυση των διαφορών, για την προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει την οργάνωση της Our Ocean Conference 2024 μαζί με τις ΗΠΑ», επεσήμανε.

Μιλώντας για τη στρατηγική του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε ένα «πολυεπίπεδο πλέγμα κύκλων» και σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με χώρες της Μέσης Ανατολής, της υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αυστραλίας.

Πολλές χώρες που επισκέφθηκε, όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά που τις επισκεπτόταν Έλληνας υπουργός, ενώ σημείωσε πως προωθήθηκε η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε ήδη 120 γραπτές δεσμεύσεις και δεν υπάρχει αντίπαλος μας προς το παρόν», ανέφερε.

Ακόμη προωθήθηκε η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εκστρατείες που αναλαμβάνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας. Υπεγράφησαν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Σαουδική Αραβία, συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία για το θέμα της παραπομπής του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

«Ως κατακλείδα υπερηφάνως λέω ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το 1947 που απέρχεται από το υπουργείο με την ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη από ότι την παρέλαβα».

Ακόμη επεσήμανε πως «μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό, το υπουργείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αλλά μας έδωσε την ευκαιρία της διπλωματίας των εμβολίων και κατά συνέπεια να χτίσουμε γέφυρες με αυτές τις χώρες».

Είχαμε τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας από το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και το Σουδάν. «Αναπτύξαμε τη διπλωματία των χαρτών, εξηγήσαμε δηλαδή σε όλη την ανθρωπότητα ποια είναι η πραγματική διαφορά και η διάστασή της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για να μη διατηρείται η εντύπωση ότι η ένταση που υπήρχε τα τριάμισι από τα τέσσερα χρόνια με την Τουρκία οφειλόταν σε μια διαφορά που είχε ιστορικές ρίζες και όχι νομικές».

«Είμαι ευτυχής γιατί αφήνουμε τη σχέση μας με την Τουρκία σε ένα σημείο που έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας και εκφράζω την ευχή αυτό το μικρό παράθυρο να γίνει μια μεγάλη πύλη», τόνισε και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία. Βεβαίως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».

Στο εσωτερικό, όπως τόνισε, υπήρξε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του υπουργείου, με εκσυγχρονισμό των δομών και αξιοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού με νέα ψηφιακή εργαλεία. «Θα επιτραπεί η αλληλεπίδραση της οικονομικής, της πολιτικής και της δημόσιας διπλωματίας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο υπουργείο», ανέφερε.

Εξέφρασε ευχαριστίες στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στους υφυπουργούς κ. Κατσανιώτη και κ. Φραγκογιάννη και στους στενούς του συνεργάτες και σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

«Νομίζω ότι μπορούμε να φύγουμε υπερήφανοι από αυτό το υπουργείο», υπογράμμισε. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και σημείωσε ότι όλες οι επαφές που έχει αναπτύξει, καθώς και ο ίδιος, βρίσκονται στη διάθεσή του.

«Έχω βρεθεί πολλές φορές σ' αυτή την αίθουσα σε αντίστοιχες τελετές, πρώτη φορά όμως από τη θέση του υπουργού», ανέφερε ο Βασίλης Κασκαρέλης που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Αυτό που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Επίσης που διαδέχομαι τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έναν υπουργό που κατά γενική ομολογία με το σημαντικότατο έργο του αναβάθμισε τη διεθνή παρουσία, το κύρος και το ρόλο της Ελλάδος», σημείωσε.

«Στο σύντομο διάστημα που θα αναλάβω την ευθύνη, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ομαλή συνέχιση της αποστολής του υπουργείου, καθώς και στην άρτια διοργάνωση των επόμενων εκλογών στο εξωτερικό», επεσήμανε.

«Στόχος μου είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεθνής εκπροσώπηση της χώρας και η πλήρης ανταπόκριση στις διεθνείς μας υποχρεώσεις διμερώς, αλλά και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών. Είναι αυτονόητη ότι κύρια μέριμνα όλων μας είναι και θα παραμείνει η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως σημείωσε, «η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, καθώς σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών νιώθω ότι επιστρέφω έστω και για λίγο στο δεύτερο σπίτι μου, όπου γνωρίζω άριστα το άξιο στελεχιακό δυναμικό και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία με όλους».

Υπουργείο Εργασίας

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην υπηρεσιακή υπουργό, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου. Ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε την κυρία Παπαρρηγοπούλου για τα θέματα του υπουργείου.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, παρευρέθησαν οι απερχόμενοι υφυπουργοί Παναγιώτης Τσακλόγλου και Μαρία Συρεγγέλα, οι γ.γ. Άννα Στρατινάκη, Παυλίνα Καρασιώτου, Καλυψώ Γούλα και Ελένη Γιώτη, η υπηρεσιακή γραμματέας Ματθούλα Τριανταφύλλου, οι διοικητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης, του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, του ΟΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Γλούμης, του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και του ΜΤΠΥ Επαμεινώνδας Ατσαβές και ο υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, Γιώργος Χριστόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παραλαβής-παράδοσης, ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για τέσσερα χρόνια, προσπαθήσαμε να παράγουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα: μείωση της ανεργίας, δημιουργία πολλών επιπλέον θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Σήμερα, παραδίδω το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου. Είμαι βέβαιος ότι στον μήνα, που μεσολαβεί, μέχρι τις εκλογές, θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε όλα να πάνε καλά: καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων, προώθηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και, φυσικά, προώθηση του προγράμματος στέγης, που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μήνες».

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ανέφερε: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο για το σύνολο του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνω το υπουργείο με μεγάλο αίσθημα ευθύνης από τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πολιτικό που επανειλημμένα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σκοπός μου ως υπηρεσιακή υπουργός είναι το υπουργείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά για τους Έλληνες πολίτες έως ότου αναδειχθεί με την εκλογική αναμέτρηση η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, που θα αναλάβει να συνεχίσει παραπέρα».

Υπουργείο Παιδείας

Με ιδιαίτερα συγκινησιακή φόρτιση παρέδωσε σήμερα η απερχόμενη υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό Χρήστο Κίττα, στην καθιερωμένη τελετή στην οποία παρευρέθησαν επίσης η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Αλέξανδρος Κόπτσης, Οδυσσέας Ζώρας, Γιώργος Βούτσινος και Γιώργος Καλαντζής.

«Μιλάμε για έναν ωκεανό αντικειμένων, ανθρώπων, προκλήσεων, μία θάλασσα όχι πάντοτε ήρεμη και καλοτάξιδη, αλλά με συχνούς ανέμους και τρικυμίες. Παρ' όλα αυτά, και με το χέρι στην καρδιά, ομολογώ ότι αυτό το ταξίδι το αγάπησα. Με τις νηνεμίες και με τις φουρτούνες, με τις λαμπρές στιγμές του και με τα λάθη και τις αστοχίες μας, με την ποικιλομορφία και τις εκπλήξεις του», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Κεραμέως.

«Και αν κάποιοι λένε ότι το υπουργείο αυτό είναι "ηλεκτρική καρέκλα", για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμή να έχω θητεύσει στο υπουργείο αυτό. Η επένδυση στην Παιδεία είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Από την Παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Η απερχόμενη υπουργός παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της τετραετίας, αναφερόμενη στις πλέον κομβικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα σχολεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα πανεπιστήμια και τη διά βίου μάθηση, καθώς και στα θρησκεύματα. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάθε εργαζόμενο του υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων, τους νυν και τέως υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς του υπουργείου, τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ και τους συνεργάτες της, για τη σκληρή δουλειά όλων, την άριστη συνεργασία και την αφοσίωση στο στόχο.

Για τον νέο υπουργό Χρήστο Κίττα, ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του οποίου μάλιστα έχει διατελέσει και πρύτανης, ενώ έχει υπηρετήσει την Πολιτεία και από ανάλογη διοικητική θέση, ως υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι είναι «ένας εξαιρετικός επιστήμονας» και υπογράμμισε ότι είχε την τιμή να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της, ζητώντας τις συμβουλές του για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και ότι τον έχει ήδη ενημερώσει για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η λήξη του σχολικού έτους, οι πανελλαδικές εξετάσεις και η προετοιμασία για την νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Από την πλευρά του, ο κ. Κίττας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη» και ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν για να αναλάβει το «ωραίο βάρος» να είναι υπεύθυνος «για το μοναδικό όπλο που έχουμε στην φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε ό,τι κακό υπάρχει, την Παιδεία».

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τη συμβολή του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελή Κάπρου, καθηγητή ενεργειακής οικονομίας στη διαμόρφωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές υπογράμμισε ο τέως υπουργός Κώστας Σκρέκας στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

«Τα τελευταία δύο χρόνια περάσαμε πολλές ώρες μαζί προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς που θα ανακούφιζαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και να σχεδιάσουμε τον ενεργειακό χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σκρέκας ο οποίος παρέδωσε στο νέο υπουργό τον απολογισμό της τετραετίας (για θέματα ενέργειας, χωροταξίας, περιβάλλοντος, δασών κλπ.) και το ετήσιο σχέδιο δράσης για το 2023.

«Έχω συνεργαστεί με όλους τους υπουργούς από τη δεκαετία του '90 και μετά. Ο κ. Σκρέκας είναι ο καλύτερος», επεσήμανε ο κ. Κάπρος σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι αυστηρός στη βαθμολογία στο Πολυτεχνείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης λέγοντας: «Έχουμε ασχοληθεί επί χρόνια με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα ήταν ότι αυτά κοστίζουν. Είναι η πρώτη φορά που άλλαξε άρδην αυτή η αντίληψη. Δεν περίμενα ότι θα φθάναμε στο σημείο, ο περιορισμός του λιγνίτη να είναι η βασική κυβερνητική γραμμή».

Τις ευχαριστίες τους προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΕΝ διατύπωσαν οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι μετά από χρόνια μπήκε τάξη στη χωροταξία ενώ ο κ. Αμυράς δήλωσε υπερήφανος για το έργο στον τομέα προστασίας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Με την παράδοση δύο φακέλων με τις εκκρεμότητες ανά τομέα (Μεταφορές - Υποδομές) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον απερχόμενο υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Μεταφορές Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υφυπουργούς Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στον υπηρεσιακό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Γκόλια.

«Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννη Γκόλια. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υποστεί πολλά δεινά το τελευταίο διάστημα διότι ήταν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου κι ενδιαφέροντος του κοινού, για λόγους που δεν ήταν πάντοτε ευχάριστοι. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημάνω ότι στο υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτών» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ειδικότερα, στα ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, αναφέρθηκε:

- Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης,

- Στην έναρξη των εργασιών της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

- Στην εξέλιξη του διαγωνισμού επέκτασης της Γραμμής 2 προς το Ίλιον και

- Στον ΒΟΑΚ που ήδη υλοποιείται

Επίσης, αναφορά έκανε και στα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη όπως: Το Flyover, η παράκαμψη Χαλκίδας, το Μπράλλος - 'Αμφισσα, εγγειοβελτιωτικά, οκτώ διαγωνισμοί με ΣΔΙΤ για μεγάλα έργα υποδομής, κτηριακά, οδικά, υδραυλικά αλλά και μεγάλες αναβαθμίσεις του σιδηροδρόμου.

Όσον αφορά τις μεταφορές πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της ψηφιοποίησης έκδοσης αδειών οδήγησης, όπου περίπου 500.000 προσωρινές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί, ενώ τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολίτες έχουν στο ψηφιακό τους πορτοφόλι το δίπλωμά τους. Επίσης, ευρωπαϊκή πολιτική για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος έχει υιοθετηθεί πλήρως από το υπουργείο, με την υδρογονοκίνηση, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στον σχεδιασμό του νέου ΚΟΚ, και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που αποτελεί εθνικό στόχο.

Τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο κομμάτι των σιδηροδρόμων και σημείωσε ότι προχωρούν οι διερευνήσεις που αφορούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελεία Εφετών Λάρισας.

«Τα έργα για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται σε εξέλιξη κι εκτιμούμε ότι το βόρειο τμήμα θα είναι έτοιμο ως το τέλος Ιουνίου και το νότιο τμήμα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από τον Οκτώβριο να υπάρχει πλήρως αναβαθμισμένο στο κύριο σιδηροδρομικό άξονα το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης», τόνισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό λέγοντας «ελπίζω οι μεταφορές και υποδομές της χώρας να αναβαθμιστούν στο επίπεδο που αξίζει στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Γκόλιας δήλωσε πως «αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η ελληνική πολιτεία μου ανέθεσε αυτήν την αποστολή αλλά και συγκίνηση, γιατί φθάνω στην ανώτερη θέση αυτού του υπουργείου, το οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες από όλες πλευρές. Επομένως, θεωρώ πως αυτό θα με βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο τυχόν προβλήματα που προκύψουν».

Ο Γ. Γκόλιας τόνισε, επίσης, ότι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «τρέχουν» πολλά θέματα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όλα «έχουν μεγάλη σημασία για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη. Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προσέθεσε πως «θα αφοσιωθεί με όλες του τις δυνάμεις στον νέο του ρόλο, με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και υπερκομματικότητα στις όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρέχοντα θέματα».

Υπουργείο Ναυτιλίας

Ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης. Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, ενώ ευχαρίστησε το ένστολο και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν και την αποτελεσματικότητα στο έργο τους.

«Είμαστε ήσυχοι που παραλαμβάνει αυτήν την κρίσιμη περίοδο της μεταβατικής φάσης το υπουργείο Ναυτιλίας» ο νέος υπουργός Θ. Κλιάρης που έχει στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια αντιμετωπίστηκαν κρίσιμες καταστάσεις και ζητήματα ασφαλείας. «Παραλάβαμε μία χώρα χωρίς θαλάσσια σύνορα και παραδίδουμε μία χώρα που φυλάει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ σώζοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας» υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδοτήσεις πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας φάνηκε συνεπής προς τις δεσμεύσεις της αντιμετωπίζοντας παράλληλα τρεις διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, την πανδημία, τον ρωσοουκρανικό πόλεμο και την ενεργειακή κρίση. Σχολιάζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του υπουργείου είπε ότι δόθηκε έμφαση στη νησιωτική πολιτική με τη θέσπιση μίας εθνικής στρατηγικής για τη νησιωτικότητα με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον τομέα της ναυτιλίας είπε ότι το 2021 προωθήθηκαν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου, ενώ η ελληνική πλοιοδιαχείριση έφτασε σε ιστορικά υψηλά των 5.144 πλοίων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εισέρρευσε ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρας μας έως τον Οκτώβριο του 2022, 19,48 δισ. ευρώ, ενώ ψηφίσθηκε μετά από 65 χρόνια ο νέος Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού δικαίου.

Για την ακτοπλοΐα είπε ότι αυξήθηκε το ύψος της χρηματοδότησης για τις άγονες γραμμές από τα 90 εκατ. ευρώ στα 130, με τη δημιουργία 16 νέων δρομολογιακών γραμμών, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο μελέτης για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με πράσινα κριτήρια και με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. Για τη ναυτική εκπαίδευση είπε ότι προχωρά η ψηφιοποίησή της στις 11 ακαδημίες και στα 5 κέντρα επιμόρφωσης, ενώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του λιμενικού είπε ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

«Το κύριο καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει τον νόμο διασφαλίζοντας τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους και δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και αξιοπιστίας στους διεθνείς εταίρους» τόνισε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Κλιάρης.

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας απευθυνόμενος προς το προσωπικό του υπουργείου και τα στελέχη του λιμενικού, είπε ότι από την πολύχρονη θητεία του στο Λιμενικό Σώμα, πιστεύει στην ομαδική εργασία και θεωρεί ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται με συλλογική προσπάθεια και αρμονική συνεργασία. Κάλεσε όλους να συμβάλλουν προς τον στόχο της αποτελεσματικής διευθέτησης των θεμάτων της αρμοδιότητάς τους, ενώ ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για την εξαιρετική τιμή και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων από τον πρώην υπουργό Νότη Μηταράκη στον νέο υπουργό Δανιήλ Εσδρά που αναλαμβάνει καθήκοντα στο πλαίσιο σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στον νέο υπουργό, ο κ. Μηταράκης μίλησε για έναν έμπειρο γνώστη του Μεταναστευτικού με λαμπρή καριέρα στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και του ευχήθηκε από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.

Ο Νότης Μηταράκης κατά την υποδοχή του κ. Εσδρά, είπε ότι ο νέος υπουργός παραλαμβάνει σήμερα ένα σύγχρονο και οργανωμένο υπουργείο με άξια στελέχη, αποτελεσματική δομή και πρωτοποριακή τεχνολογία.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μας εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο κ. Μηταράκης και αναφέρθηκε και στους στόχους του υπουργείου που τέθηκαν από την αρχή, δηλαδή «πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και μετρήσιμα, τόνισε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε: «Πετύχαμε να μειώσουμε τις παράνομες αφίξεις στη χώρα μας, έχοντας τα τελευταία δύο χρόνια, τις χαμηλότερες της δεκαετίας. Πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί πύλη εισόδου, αφού μόλις το 5% των αφίξεων της Ε.Ε. περνούν από τη χώρα μας όταν το 2015 αποτελούσαμε το 75%».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι τέθηκε ως προτεραιότητα η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής και φιλοξενίας, με την δημιουργία κλειστών/ελεγχόμενων δομών που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας καθώς και ασφάλεια σε ωφελούμενους, το προσωπικό μας και τις τοπικές κοινωνίες.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο των δομών από τις ΜΚΟ, τοποθετήσαμε προσωπικό του Υπουργείου, αποδεσμεύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μειώσαμε τις δομές, από 121 σε 33, τους διαμένοντες από 92 σε 11 χιλιάδες, στα νησιά από 45 χιλιάδες σε 4», είπε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και προσέθεσε ότι για να επιτευχθούν αυτά, χρειάστηκε ένας ισχυρός Οργανισμός ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

«Ενισχύσαμε ταχύτατα, από την πρώτη μέρα, το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου. Διασφαλίσαμε πάνω από 800 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ. Δημιουργήσαμε οργανωτική δομή, αποκτήσαμε νέο ΠΔ. Συγκεντρώσαμε όλες τις κεντρικές υπηρεσίες στο κτίριο Κεράνη που για χρόνια έμενε ανεκμετάλλευτο από το Ελληνικό Δημόσιο. Αντιμετωπίσαμε τον όγκο των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου. Δόθηκε έμφαση στην τεχνολογία και το νέο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αιτημάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μείωση εκκρεμοτήτων από 202.000 το 2019 σε κάτω από 20.000 σήμερα. Προστατεύσαμε τα ασυνόδευτα ανήλικα, καταργήσαμε την απαράδεκτη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Συνεργαστήκαμε όμως και στηρίξαμε εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες. Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα/δράσεις. 65 εκατ. μέσω του Ταμείου και 47 εκατ. για αποζημιώσεις & Δημοτικά Τέλη» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Μίλησε ακόμα και για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόρια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είπε ότι ένας χώρος που δυσφήμιζε τη χώρα μας πλέον έχει παραδοθεί στην τοπική κοινωνία για να γίνει χώρος πολιτισμού και παιδείας.

«Διεθνοποιήσαμε το ζήτημα της μετανάστευσης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ίδρυσε τον Μάρτιο του 2021 την πρωτοβουλία MED-5 μαζί με την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ισπανία, ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, στην κεντρική και ανατολική δίοδο της Μεσογείου, που επωμίζονται το μέγιστο βάρος όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα ίδρυσε την πρωτοβουλία του Βίλνιους, μαζί με την Αυστρία, την Πολωνία και τη Λιθουανία τον Ιανουάριο του 2022», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης και επισήμανε ότι η χώρα μας είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης, που διεξάγεται με κανόνες και που δεν ορίζεται από κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Ολοκληρώνοντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ευχαρίστησε και όλη την ηγεσία του υπουργείου, με πρώτη την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, τους γ.γ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και Μάνο Λογοθέτη, τους ειδικούς γραμματείς Βαγγέλη Κωσταντίνου και Ηρακλή Μοσκώφ, την υπηρεσιακή γραμματέα Ράνια Σταυροπούλου καθώς και τους διατελέσαντες: τον τέως αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο, την τέως ειδική γραμματέα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την τέως υπηρεσιακή γραμματέα, Φωτεινή Κουλούρη.

Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, ο κ. Εσδράς ανέφερε ότι πρέπει κανείς να δει διαφορετικά τη μετανάστευση, γιατί δεν είναι πρόβλημα αλλά μια πραγματικότητα που χρειάζεται διαχείριση και μίλησε για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών τους οποίους χαρακτήρισε έμπορους ψυχών. «Ο μέσος άνθρωπος που χρειαζόταν να μετακινηθεί είτε γιατί γινόταν πόλεμος στη χώρα του, είτε γιατί γίνονταν φυσικές καταστροφές, είτε γιατί δεν είχε να φάει, δεν μπορούσε να ζήσει στη χώρα που ζούσε και για διάφορους λόγους, έπρεπε να φύγει, δεν είχε δυνατότητα άλλη παρά να αποταθεί σε αυτά τα κυκλώματα» είπε ο νέος υπουργός και προσέθεσε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συνεννόηση μεταξύ των χωρών αποστολής και των χωρών υποδοχής γιατί θέλουν διαφορετικά πράγματα. «Αν όμως καθίσουν κάτω και τα βρουν θα δουν ότι όλοι έχουν ένα κοινό συμφέρον.

Οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, νόμιμα και να προσφέρουν στη χώρα στην οποία βρίσκονται. Αυτός ήταν ένας από τους σκοπούς της προηγούμενης διοίκησης και από ό,τι κατάλαβα είχε μια επιτυχή κατάληξη. Θέλω πραγματικά να βοηθήσω πάρα πολύ, είμαι διατεθειμένος να μην φανεί ότι σταμάτησε αυτό το Υπουργείο να λειτουργεί ούτε για μια μέρα, γι΄αυτό ήρθα, έχω σκοπό να πάω σε όλες τις δομές σε όλη τη χώρα για να δουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί ότι εμείς είμαστε εδώ και τους στηρίζουμε», κατέληξε ο κ. Εσδράς.

Υπουργείο Τουρισμού

«Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και πετύχαμε την μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή παράδοση παραλαβή του τουριστικού χαρτοφυλακίου. Παραδίδοντας την σκυτάλη στην υπηρεσιακή υπουργό Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στις δράσεις του υπουργείου που οδήγησαν στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, που κάθε άλλο εύκολη ήταν εν μέσω πανδημίας. «Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδι

Keywords
δηλωσεις, υφυπουργός υγείας, στην κ, έως ότου, υπουργείο παιδείας, εκλογες, ιουνίου, μαΐου, βουλη, νέα, βασεις, ελλαδα, ΓΕΣ, αφοσίωση, δραση, εκπα, γεεθα, γνώμονα, ocean, ηπα, γαλλια, αοζ, αιγυπτος, αιγαιο, χατζηδακης, εφκα, νατ, μτπυ, επιδοματα, απρόσκοπτα, σχολεια, πανελλαδικες 2012, εκκρεμότητες, μετρο, θεσσαλονικη, αθηνα, βοακ, αμφισσα, σδιτ, κοκ, μκο, ΑΣΕΠ, κυπρος, ηρακλης, κουλουρης, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, Αμυρας, κικιλιας, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, εκτακτο επιδομα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, μεταναστευση στην αυστραλια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, ελευθερια ελευθεριου, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, Τελετή Έναρξης, Τελετή Λήξης, 600 δις, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, νεος παπας, εκλογες 2015, αστυνομικο τμημα, η ζωη, κοινωνια, αποτελεσματα, ελενη, πολυτεχνειο, συναλλαγμα, υπουργειο εργασιας, υδραυλικα, καταληψεις, χωρες, το θεμα, αλβανια, αστυνομια, αφγανισταν, γεεθα, γυναικα, δουλεια, δωρα, εγκληματικοτητα, εκπα, εργασια, εργαλεια, ευβοια, ηγεσια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θαλασσα, θεμα, θητεια, ιλιον, ισπανια, ιταλια, καριερα, κοκ, μαλτα, μκο, μτπυ, νατ, νησια, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σδιτ, σημερινη, τα νεα, τυχη, υγεια, υπουργείο παιδείας, υπουργειο οικονομικων, υψος, med, αγημα, αυξηση, αυστρια, αξιζει, ανθρωπος, αννα, αξονες, απρόσκοπτα, αραβικα, αρδην, αφιξεις, αφοσίωση, αψογη, βαθμολογια, βοακ, γεγονος, γινει, γνώμονα, δεδομενο, δευτερο, δεοντα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δολοφονιες, δομη, δρεττα, δυναμικο, διπλωμα, δοθηκε, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκπαιδευση, εκκρεμότητες, ελευθερια, ελληνικη αστυνομια, ενημερωση, εργα, εξετασεις, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ετοιμο, ετος, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, έως ότου, ζωη, ζωνες, ζωρας, ιδιο, υπηρεσιες, υποθεση, η τελετη, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, θοδωρης, διαγωνισμοι, εικονα, ιωαννα, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, κτιριο, λαθη, λειτουργια, λιθουανια, λιμενικο σωμα, λιμενικο, ληξη, λογια, λογο, μαΐου, μαξιμου, μεριμνα, μειωση, μικρο, μανο, μορια, μαρια, μυαλο, νεα γενια, νικη, νικο, νοημα, νοσοκομεια, παντα, οδυσσεας, οικογενεια, οκτω, ουσιαστικα, οφελος, παιδια, περιβαλλον, ρηση, ποιοτητα, πλευρης, πολιτεια, πολωνια, προβληματα, πρυτανης, πρωι, ρολο, σαουδικη αραβια, σαββατο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σωμα, σοφια, σπιτι, συγχρονο, σχεδιο, τεως, τιμη, τμημα, τουρκια, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, υπουργος παιδειας, υφυπουργός υγείας, υφυπουργοι, φυσικα, φτανει, φημη, φορα, χερι, χρηστος, χρονος, ψηφιακη, ψηφιακο, ιωαννης, κωνσταντινος, ωρες, αυστηρος, αγορες, ασφαλεια, δημοτικα, εμφαση, εθνικο, ηρθα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, γκαγκα, κομματι, καρδια, κωστας, κυριακου, λαζαρος, ocean, ογκο, στην κ, σωστο, ταξιδι, θανος, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα