Το DW αποκαλύπτει κρυφή διαμεσολάβηση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά

Όπως σημειώνεται σε αναλυτικό δημοσίευμα του DW - που υπογράφει ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους - κάτι κινείται ανάμεσα σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, αλλά σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας.

Σύμφωνα με τον Ρόναλντ Μαϊνάρντους, η μυστική διπλωματία στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχε πάντα μια σταθερή θέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κοινό δεν μαθαίνει καν για γεγονότα που λαμβάνουν χώρα πίσω

από κλειστές πόρτες, όπως για παράδειγμα η συνάντηση έμπιστων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Όπως σημειώνει, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, και ο Ιμπραήμ Καλίν, στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, συναντήθηκαν στην αντιπροσωπεία της Γερμανίας στα μέσα Δεκεμβρίου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Γενς Πλέτνερ, ο βασικότερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Γερμανού καγκελάριου, κάθονταν στο τραπέζι.

Έχει σημασία ότι ο Πλέτνερ διετέλεσε πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα από το 2017 έως το 2019 και εξακολουθεί να διατηρεί άριστες επαφές εκεί. Από τη συνάντηση δεν βγήκε ούτε ομαδική φωτογραφία ούτε επίσημη ανακοίνωση.

«Θαύμα που κάθισαν σε ένα δωμάτιο»

Περιγράφοντας το «πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας - Βερολίνου, ο Γερμανός δημοσιογράφος υπογραμμίζει πως περισσότερες από μία φορές, το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά της Άγκυρας είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει.

Η στάση αυτή έγινε ιδιαίτερα ορατή κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένας Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία είχε συνηθίσει στις ιδιαίτερες σχέσεις με την Άγκελα Μέρκελ όλα τα χρόνια, η σχετικά σκληρή γλώσσα του Βερολίνου αποτέλεσε «σοκ»:

«Στο παρελθόν, η Γερμανία συμπεριφερόταν ως έντιμος διαμεσολαβητής», παραπονέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «αλλά τώρα δυστυχώς έχει χάσει την ισορροπία της». Έκτοτε η Άγκυρα έχει επικρίνει επανειλημμένα τη Γερμανία - και την Ευρωπαϊκή Ένωση - για τις δηλώσεις τους σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Για τον λόγο αυτό προκάλεσε έκπληξη σε ουκ ολίγους παρατηρητές ότι ο Ερντογάν συμφώνησε στη συνάντηση των Βρυξελλών.

«Είναι θαύμα που κάθισαν σε ένα δωμάτιο», λέει γερμανική διπλωματική πηγή στην Αθήνα.

«Θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο δεν θέλησε να μοιραστεί άλλες λεπτομέρειες:

Το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι μυστικό και αυτό είναι λογικό, δήλωσε προσθέτοντας πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος εκφράστηκαν πολύ θετικά απέναντι στο γερμανικό ερώτημα, κατά πόσο μια τέτοια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη».

Και είπε ακόμα ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές, αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν εμπιστευτικά».

Όπως σημειώνεται, μάλιστα, η γερμανική διαμεσολάβηση δεν περιορίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη στενή έννοια αλλά περιλαμβάνει και την Κύπρο.

#ΒΕΡΟΛΙΝΟ #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΓΚΥΡΑ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βερολίνου,verolinou