Τι είναι το σύνδρομο Rapunzel

Το σύνδρομο Rapunzel προσβάλλει συνήθως άτομα κάποιες ψυχολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές και είναι πιο συχνή σε γυναίκες κάτω των 30 ετών.

Μετά το περιστατικό με την 14χρονη μαθήτρια η οποία είχε στο στομάχι της μια γιγαντιαία μάζα από τρίχες και κλωστές βάρους 700 γραμμαρίων, πολλοί αναρωτιούνται τί, πώς και γιατί συμβαίνει αυτό.

Τι είναι το σύνδρομο Rapunzel

Ένας πιθανός λόγος πίσω από αυτές τις διαταραχές θα μπορούσε να είναι η οξεία πείνα που νιώθει ένα άτομο σε κάποια φάση της ζωής του ή να έχει υποστεί συναισθηματική παραμέληση ή κακοποίηση στην παιδική ηλικία.

Εάν

το άτομο συνεχίζει να καταπίνει τρίχες για χρόνια, τότε είναι πολύ πιθανό να συσσωρευτούν στην κοιλότητα του στομάχου και να μετατραπούν σε μια δομή που μοιάζει με μπάλα προκαλώντας απόφραξη.

Κατά το Σύνδρομο Ραπουνζέλ, σύμφωνα με το thehealthsite, οι τρίχες που τρώει ένα άτομο μπορεί να μπερδευτούν και να παγιδευτούν στο γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας απόφραξη και απαιτώντας επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ποιους προσβάλει

Η πάθηση προσβάλλει συνήθως άτομα με κάποιες ψυχολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές και είναι πιο συχνή σε γυναίκες κάτω των 30 ετών.

Η πάθηση, που πήρε το όνομά της από τον παιδικό χαρακτήρα Ραπουνζέλ, προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.

Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις εάν ο ασθενής καταπίνει μαλλιά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε σοβαρή μόλυνση, φλεγμονή, ακόμη και θάνατο.

Το σύνδρομο σχετίζεται στενά με πολλές ψυχολογικές διαταραχές όπως η τριχοτιλλομανία (διαταραχή τραβήγματος των μαλλιών), η τριχοφαγία (διαταραχή τρώγοντας τρίχες) και η Pica (κατανάλωση μη τροφικών ουσιών).

Γιατί κάποιοι άνθρωποι τρώνε μαλλιά

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ διαγιγνώσκεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από κάποιες ψυχιατρικές καταστάσεις όπως η τριχοφαγία και η τριχοτιλλομανία, όπου το πάσχον άτομο έχει μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση να τραβήξει τα μαλλιά και στην πρώτη κατάσταση, μπορεί να τα καταναλώνει παρορμητικά.

Τα άτομα αυτά μπορεί να τα δει κανείς συχνά να βγάζουν από το στόμα τους μαλλιά ή να παίζουν υπερβολικά με αυτά.

Υπάρχει ακόμη μια διαταραχή που σχετίζεται με την κατάσταση και αυτή είναι η Pica

Σε αυτή την κατάσταση, το άτομο μπορεί να τρώει μη τροφικές ουσίες, όπως χώμα, χαρτί, βότσαλα, μαλλιά και άλλα πράγματα.

Αυτή η κατάσταση παρατηρείται επίσης να επηρεάζει έγκυες γυναίκες και ορισμένα άτομα που πάσχουν από αυτιστικές διαταραχές.

Τι μπορεί να συμβεί αν η τρίχα κολλήσει στο στομάχι

Οι τρίχες είναι μη βιοδιασπώμενες και το στομάχι σας δυσκολεύεται να τις διασπάσει ή να τις χωνέψει.

Οι τρίχες επίσης δεν κινούνται ομαλά μέσω του πεπτικού σας συστήματος και ενδέχεται να κολλήσουν στην κοιλότητα του στομάχου.

Εάν το άτομο συνεχίζει να καταπίνει τρίχες για χρόνια, τότε είναι πολύ πιθανό να συσσωρευτούν στην κοιλότητα του στομάχου και να μετατραπούν σε μια δομή που μοιάζει με μπάλα.

Καθώς μεγαλώνει σε μέγεθος, όπως ένας όγκος, μπορεί να δημιουργήσει απόφραξη και μπορεί ακόμη και να γλιστρήσει προς τα κάτω στο έντερο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί η τριχόμπαλα με μία κίνηση. Ορισμένοι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν χημική θεραπεία. Θα χρειαστεί ψυχολογική θεραπεία για να αποτραπεί η μελλοντική καταναγκαστική κατανάλωση των μαλλιών σας.

Τα συμπτώματα Συχνός πόνος στο στομάχι Φούσκωμα αίσθημα πληρότητας Ναυτία Εμετός μετά τα γεύματα Πόνος κάτω από το θώρακα Κατά τόπους απώλεια μαλλιών Κακή αναπνοή #ΣΥΝΔΡΟΜΟ_RAPUNZEL #ΜΑΛΛΙΑ #ΥΓΕΙΑ #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ #ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Rapunzel,