Τελεσίγραφο - βόμβα από την Τουρκία: «Η μπαίνουμε στην ΕΕ ή συμφωνία τέλος για το μεταναστευτικό»

Να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ΕΕ απειλεί τώρα η Άγκυρα, δια στόματος του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, αν δεν υπάρξει πρόταση για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Τσελίκ η Τουρκία θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση που δεν προβλέπει την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση η χώρα του δεν έχει καμία υποχρέωση να τηρήσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

«Μια προνομιακή εταιρική σχέση ή ανάλογες προσεγγίσεις δεν τις παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας. Δεν μπορούν

να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο. Όπως και να αποκαλείται, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα την εξετάσει καν η Τουρκία», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός κατήγγειλε επίσης ότι η ΕΕ δεν τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει με την Άγκυρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία δεν λειτουργεί. Δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν έχει λόγο να εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία αυτή», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα