Στόχος τα «πραγματικά μεγάλα ονόματα» και στις αυτοδιοικητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόκληση των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου αρχίζει να εμφανίζεται στον ορίζοντα της Κουμουνδούρου, καθώς, μετά και την ανακοίνωση του 75% των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές, η επιλογή των προσώπων που θα στηρίξει η Κουμουνδούρου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές γίνεται απλούστερη, αλλά και επιτακτικότερη.

Απλούστερη γιατί πλέον έχει ξεκαθαριστεί ποια πρόσωπα με τοπικό πολιτικό κύρος είναι διαθέσιμα (δηλαδή

δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές) και επιτακτικότερα για δύο λόγους. Πρώτον, διότι δεν απομένει πολύ καιρός μέχρι τον Οκτώβριο ώστε οι υποψήφιοι και τα αυτοδιοικητικά σχήματα να «τρέξουν» στις τοπικές κοινωνίες.

Δεύτερον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να αντλήσει για τις βουλευτικές εκλογές λίγη δυναμική και από τις αυτοδιοκητικές ή τουλάχιστον να δείξει ότι αυτή την φορά δεν θα κάνει μια τόσο χαμηλή πτήση όσο το 2019. Για παράδειγμα, αν ευοδωθούν οι συζητήσεις και ανακοινωθούν υποψηφιότητες, όπως του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά για τον Δήμο Αθηναίων, πριν τις κάλπες του Απριλίου, θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσουν μια θετική δυναμική για την Κουμουνδούρου και για τις βουλευτικές εκλογές.

Και όπως λένε στο «Dnews» αρμόδια στελέχη της Κουμουνδούρου, οι προθέσεις και οι πρώτες διαβουλεύσεις στις οποίες προχωρά το κόμμα δείχνουν ότι «μιλάμε για πραγματικά μεγάλα ονόματα».

Το «αυτοδιοικητικό δίκτυο»

Σε αυτό το πλαίσιο, τη μεγάλη ευθύνη για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης με τη βοήθεια του Κώστα Ζαχαριάδη, της Κατερίνας Νοτοπούλου και της Κατερίνας Κνήτου.

Ως βασικό εργαλείο προκειμένου να ξεπεραστούν οι απομονωτικές τάσεις του κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του παρελθόντος και αντιθέτως να βρεθούν πρόσωπα με «πέρασμα» στις τοπικές κοινωνίες, επιλέχθηκε η δημιουργία του «αυτοδιοιητικού δικτύου» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα (παρά τις εναντίον του γκρίνιες του τελευταίου διαστήματος από την εσωκομματική αντιπολίτευση) από την Πολιτική Γραμματεία του Σαββάτου.

Πρόκειται για ένα δίκτυο 260 ανθρώπων, οι οποίοι έχουν σχέση με την τοπική αυτοδοίκηση (παλιοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι κτλ) οι οποίοι θα αναλάβουν ο καθένας από 1 – 2 δήμους της χώρας και μαζί με μια «ομάδα διαπραγμάτευσης» της κάθε περιοχής (αποτελούμενη άλλα πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση) προκειμένου να προχωρήσει την αναζήτηση συνεργασιών που μπορούν να αποδειχθούν νικηφόρες.

Βεβαίως, στο σχεδιασμό των ανθρώπων της Κουμουνδούρου που έχουν αναλάβει την ευθύνη των αυτοδιοικητικών εκλογών περιλαμβάνονται και κομματικές ολομέλειες, στις οποίες το σύνολο των μελών της περιοχής, μαζί με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης θα βάλουν κάτω όλα τα δεδομένα, προτάσεις, προγραμματικές συγκλήσεις και αντιρρήσεις όλων των πλευρών προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Με εργαλείο τις μετρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Dnews”, η στοχοθεσία του Χρήστου Σπίρτζη, ως επικεφαλής της προσπάθειας και με το πράσινο φως της ηγεσίας του κόμματος είναι διπλή. Αφενός, να υπάρχουν όσο γίνεται λιγότερες εντάσεις στη διαδικασία επιλογής προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει συσπειρωμένος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδίως με δεδομένη τη χρονική εμπλοκή που έχουν με τις βουλευτικές. Αφετέρου, να γίνουν επιλογές υποψηφιοτήτων ή συνεργασιών οι οποίες έχουν πραγματικά μεγάλη δυναμική στις τοπικές κοινωνίες και θα είναι νικηφόρες. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των δημοσκοπήσεων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρχουν σχετικά στέρεες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, μετρήσεις αναμένονται σε περίπου 150 δήμους της χώρας, ενώ σε 100 άλλους έχουν ήδη γίνει επιλογές (περιοχές στις οποίες η βάση του κόμματος είναι κατασταλαγμένη με ευρεία συμφωνία ή τρέχουν ήδη ισχυρά αυτοδιοικητικά σχήματα κτλ) και σε 50 ακόμη δεν υπάρχει βεντάλια επιλογών αλλά μία μόνο πρόταση.

Σύμφωνα με την εικόνα των αρμόδιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής καταγράφεται αρκετά μεγάλη διάθεση των οργανώσεων να «απλωθούν» σε συνεργασίες με άλλα σχήματα και πρόσωπα, καθώς όλες πλευρές έχουν αποδεχθεί ότι υποψηφιότητες με στόχο μια καταγραφή της τάξεως του 8%, όπως το σε πολλές περιπτώσεις συνέβη το 2019, δεν έχει νόημα.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΟΝΟΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα