Σουηδία και Φινλανδία καταθέτουν μαζί αύριο την αίτηση στο NATO

Μαζί θα καταθέσουν, αύριο Τετάρτη 18 Μαΐου, την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία δηλώνει η Σουηδή πρωθυπουργός.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ανέφερε σήμερα ότι οι δύο χώρες θα καταθέσουν μαζί, την Τετάρτη, τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε

επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε η κ. Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, υπέγραψε το επίσημο αίτημα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, η διαδικασία υπογραφής του αιτήματος μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT, η οποία τη χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή για τη χώρα».

«Κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας», τόνισε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας μετά την υπογραφή του εγγράφου και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βήμα ως «μεγάλο» και «σοβαρό», καθώς ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει και αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα.

Η κυρία Λίντε ξεκαθάρισε ότι η αίτηση δεν θα υποβληθεί μαζί με αυτή της Φινλανδίας.

Φινλανδία: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η αίτηση ένταξης στο NATO

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την υποβολή αίτησης ένταξης στο NATO, το μεσημέρι της Τρίτης 17 Μαΐου.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν για υποβολή αίτησης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βανχάνεν, 188 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της υποβολής αίτησης ένταξης. Από την άλλη, μόλις 8 ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν κατά, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Πιο αναλυτικά, το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής του Ελσίνκι που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την Κυριακή ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά εκκρεμούσε η έγκριση του Κοινοβουλίου.

Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη».

#NATO #ΣΟΥΗΔΙΑ #ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ #ΑΙΤΗΣΗ #ΕΝΤΑΞΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουηδία, Φινλανδία, NATO,souidia, finlandia, NATO