AP: Εγκώμια Μπάιντεν για τη στάση της Ελλάδας μετά τη ρωσική εισβολή

Ο Τζο Μπάιντεν επαίνεσε την Ελλάδα και τη στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με ένα εγκωμιαστικό άρθρο του, το Associated Press αναφέρθηκε σήμερα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν, και στα όσα συζητήσαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία -και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

για την «ηγετική και ηθική» στάση της Ελλάδας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι δύο τους είχαν συνομιλίες στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε την Ελλάδα που επέδειξε «ηθική πυγμή» επιβάλλοντας γρήγορα κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, παρέχοντας στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια και υποδεχόμενη Ουκρανούς πρόσφυγες που διαφεύγουν από την πολεμική σύγκρουση.

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης έχει προωθήσει την ιδέα να γίνει η Ελλάδα ένας ενεργειακός κόμβος που θα μπορεί να φέρει φυσικό αέριο, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγονται στη νοτιοδυτική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στην ανατολική Ευρώπη, γράφει το AP.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πύλη εισόδου για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ένας νέος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας - που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δοκιμάστηκε και αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία τον Ιούνιο - έχει προγραμματιστεί να φέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που θα ρέουν μεταξύ των δύο χωρών και προς τις δύο κατευθύνσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την τροφοδοσία της βιομηχανίας και τη θέρμανση κατοικιών.

Η νέα σύνδεση του αγωγού, που ονομάζεται Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα δώσει στη Βουλγαρία πρόσβαση σε λιμάνια της γειτονικής Ελλάδας που εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή LNG, και επίσης θα φέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω ενός νέου συστήματος αγωγών που καταλήγει στην Ιταλία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι διακόπτει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία λόγω της άρνησης των χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια.

Στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας

Η Ελλάδα, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, παρέτεινε επίσημα την περασμένη εβδομάδα τη διμερή στρατιωτική συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε χρόνια, αντικαθιστώντας την ετήσια αναθεώρηση της συμφωνίας που παρέχει στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε τρεις βάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην αμερικανική ναυτική παρουσία στο νησί της Κρήτης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία που επιδιώκουν την ένταξη στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που χαιρετίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας των 30 χωρών, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Τουρκίας, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σε μια δεκαετή διαμάχη με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει το AP.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε και πάλι τη Δευτέρα ορισμένες αντιρρήσεις για την αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν Κούρδους μαχητές και άλλους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε εμφάνισή του στην εκπομπή «Morning Joe» του MSNBC τη Δευτέρα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Τουρκία, τελικά, δεν θα καθυστερήσει την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αντιμετώπισε τις εικασίες ότι ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στιγμή για να κερδίσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν για πωλήσεις όπλων ή άλλα θέματα.

«Δεν είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιήσουμε μια (αίτηση) ένταξης στο ΝΑΤΟ από αυτές τις δύο χώρες για να παζαρέψουμε» για άλλα ζητήματα, είπε.

Εκτός από την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο την Τρίτη να τιμηθεί σε γεύμα που θα παραθέσει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και θα συναντηθεί με μέλη της ομάδας του Κογκρέσου για ελληνικά θέματα και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

#ΤΖΟ_ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΠΑΙΝΟΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΗΠΑ #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΣΤΗΝ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εγκώμια Μπάιντεν, Ελλάδας,egkomia bainten, elladas