Σουδάν: Απογειώθηκαν δυο μεταγωγικά αεροσκάφη για την Αίγυπτο, τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με ιταλικό ΥΠΕΞ

Το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα.

Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Απογειώθηκαν τα ελληνικά αεροσκάφη

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ,

δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για την εφαρμογή του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», για απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν, επιβεβαίωσε σε ανακοινώσεις του την Κυριακ΄ή ο υπουργός Εξωτερικών.

«Έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ», διευκρίνισε ο Νίκος Δένδιας.

Το υπουργείο Εξωτερικών περιμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θέσω το θέμα του Σουδάν στο Ανώτατο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, με εντολή Μητσοτάκη θα γίνει μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ομάδες ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, για να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Πιο συγκεκριμένα, δύο μεταγωγικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας προγραμματίζεται να προσγειωθούν στην Νότια Αίγυπτο.

Δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι πληροφορίες ότι υπήρχαν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι στο Σουδάν, το οποίο φέρεται να χτυπήθηκε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο σημείο του Σουδάν, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποια στιγμή ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας και 4 Σουδανοί επιχείρησαν να βγουν από τη μητρόπολη, αλλά επειδή έπεσαν πάνω σε ανταλλαγή πυρών επέστρεψαν πίσω στη μητρόπολη, όπου είναι ασφαλείς.

#ΝΙΚΟΣ_ΔΕΝΔΙΑΣ #ΣΟΥΔΑΝ #ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ #ΙΤΑΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα