ΗΠΑ και Γαλλία εκκενώνουν διπλωμάτες από το Σουδάν καθώς μαίνονται σφοδρές μάχες

Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Σουδάν από τον αμερικανικό στρατό, καθώς ζητά να σταματήσει η «ασυνείδητη» βία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δηλώνει ότι πραγματοποιεί επιχείρηση εκκένωσης των διπλωματών και των πολιτών της.

Η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι εκκενώνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από το Σουδάν σε μια επιχείρηση

υψηλού κινδύνου, λίγες ώρες αφότου οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ απομάκρυναν αεροπορικώς όλο το αμερικανικό προσωπικό από την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Sky News, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι επιχειρεί με ευρωπαίους και συμμαχικούς εταίρους για να συντονίσει μια ταχεία επιχείρηση εκκένωσης, χωρίς να κατονομάσει ποιες χώρες συμμετέχουν.

Το υπουργείο ανέφερε:

«Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Η επιχείρηση αυτή περιλαμβάνει υπηκόους αυτών των κρατών καθώς και το ευρωπαϊκό διπλωματικό προσωπικό».

Ένας Γάλλος πολίτης τραυματίστηκε όταν κομβόι εκκένωσης που ταξίδευε από την πόλη Μπαχρί του Χαρτούμ προς το Ομντουρμάν δέχθηκε επίθεση από αεροσκάφη, σύμφωνα με την παραστρατιωτική ομάδα των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που πολεμά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ο στρατός του Σουδάν δήλωσε ότι ένας Γάλλος πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή και κατηγόρησε για την επίθεση τις RSF.

Η Ολλανδία δήλωσε ότι θα εκκενώσει επίσης τους πολίτες της και το προσωπικό της πρεσβείας την Κυριακή μαζί με άλλες χώρες, και πάλι χωρίς να τις κατονομάσει, ενώ το Βέλγιο πρόσθεσε ότι οι υπήκοοί του απομακρύνονται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν έτοιμο να διασώσει τους διπλωμάτες του από τη βρετανική πρεσβεία στο Χαρτούμ το συντομότερο δυνατό εν μέσω έντονων μαχών μεταξύ του σουδανικού στρατού και μιας αντίπαλης παραστρατιωτικής ομάδας.

Βρετανικά στρατεύματα και στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν μετακινηθεί σε υπερπόντια βάση για να προετοιμαστούν για μια αποστολή διάσωσης υψηλού κινδύνου σε μια ενεργή ζώνη συγκρούσεων - σε περίπτωση που δοθεί η εντολή.

#ΣΟΥΔΑΝ #ΗΠΑ #ΓΑΛΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα