Σήμερα η απόφαση του EMA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τη σχέση του με τις θρομβώσεις

Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο Johnson & Johnson, μετά τα ζητήματα που ανέκυψαν με την εκδήλωση περιπτώσεων σπάνιας μορφής θρόμβωσης, ανάλογες εκείνων που έχουν προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για

το εμβόλιο Johnson & Johnson, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, το πιθανότερο εντός του Μαΐου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι στις ΗΠΑ «πάγωσε» η χορήγηση αυτού του σκευάσματος μετά τον εντοπισμό 6 περιστατικών σε 6,8 εκατ. δόσεις που είχαν ήδη χορηγηθεί.

«Το εμβόλιο αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα», είπε, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια «με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά», ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι «είναι μονοδοσικό».

«Μετά από 49 ημέρες προστατεύει πλήρως από τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και από το θάνατο», τόνισε.

Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει σύστημα οργανωμένο με αυστηρή επιτήρηση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών και έτσι «μπορεί κάποιος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Τα αποτελέσματα του ΕΜΑ για το παρασκεύασμα Janssen αναμένονται με αγωνία. Ο Οργανισμός έχει ανακοινώσει πως «ερευνά όλες τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και θα αποφασίσει εάν είναι αναγκαία κάποια ρυθμιστική ενέργεια».

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, στην οποία θα αναφερθεί στα συμπεράσματά του όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Την Παρασκευή η απόφαση για τη Johnson από τις ΗΠΑ

Την αρχή έκαναν οι ΗΠΑ, με τις ρυθμιστικές αρχές της να προτείνουν την περασμένη εβδομάδα την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της J&J έπειτα από τα περιστατικά που σημειώθηκαν με τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος σε έξι γυναίκες από τους περίπου επτά εκατομμύρια εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο σκεύασμα στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κάλεσαν να ανασταλεί η χορήγηση του προϊόντος της J&J εξαιτίας σοβαρών περιστατικών θρόμβων στο αίμα σε έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες ήταν ανάμεσα στα 7 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, που χορηγείται σε μία δόση.

«Μας ενθαρρύνει το ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός περιπτώσεων, αλλά το κοιτάμε, μελετάμε (τις αναφορές) που έχουμε», είπε η κυρία Ουαλίνσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) παρακολουθεί τη βάση δεδομένων της αμερικανικής κυβέρνησης για επιπλέον περιστατικά παρενεργειών, πρόσθεσε.

Η Ροσέλ Ουαλίνσκι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση των άλλων παρενεργειών, πέραν των θρόμβων στο αίμα.

Στάση αναμονής στην Ελλάδα

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα ότι δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, παρόλο που παρελήφθησαν πάνω από 30.000 δόσεις.

«Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» συμπλήρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Αναφορικά με το εμβόλιο της J&J, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι διερευνώνται προδιαθεσικοί παράγοντες για τα εξαιρετικά σπάνια επεισόδια θρομβωτικών επεισοδίων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κατάσταση αυτή ως ένα "επιστημονικό αίνιγμα" για την επίλυση του οποίου εργάζονται πολλοί ειδικοί.

Επίσης, εστίασε στα οφέλη του εμβολίου της J &J, τονίζοντας ότι είναι ασφαλές, πρακτικό και αποτελεσματικό με μία δόση. Όπως ανέφερε, μετά από 14 ημέρες αρχίζει να προστατεύει τον οργανισμό και η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται έπειτα από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νόσηση και από τον θάνατο, με την αποτελεσματικότητά του να είναι παρόμοια και στις μεταλλάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα