Σε «τεντωμένο σκοινί» η κατάσταση στη Συρία - Δείτε LIVE τι συμβαίνει στο σημείο (video)

Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υποκύψει στις απειλές των ΗΠΑ πόσο μάλλον να αναβάλει τα σχέδια της για τη Συρία.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος μάλιστα διευκρίνισε σήμερα (8/10) πως η απάντηση της Άγκυρας στις απειλές Τραμπ ήταν η προγραμματισμένη στρατιωτική εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως ο Τραμπ τις προηγούμενες μέρες είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από τη Συρία αφήνοντας ουσιαστικά «ελεύθερο πεδίο» στον Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να λυθεί το ζήτημα ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους ενώ λίγες ώρες αργότερα εξαπέλυε πυρά στον Ερντογάν λέγοντας πως αν εκείνος κρίνει «σύμφωνα με τη σοφία του» πως οι Τούρκοι ξεπερνούν τα όρια τότε θα τους διαλύσει οικονομικά.

Και ενώ η κατάσταση ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ είναι τεταμένη, οι Τούρκοι το βράδυ της Δευτέρας έδειξαν τις προθέσεις τους. Στην Άγκυρα, μάλιστα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Fuat Oktay δήλωσε ότι η Τουρκία προτίθεται να πολεμήσει τους Κούρδους μαχητές στα σύνορά της με τη Συρία και να δημιουργήσει μια ζώνη που θα επιτρέψει στην Τουρκία να επανεγκαταστήσει τους Σύριους πρόσφυγες εκεί. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά «Όπου αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας χαράσσουμε το δικό μας μονοπάτι και θέτουμε τα όριά μας».

Μετά την τουρκική επιδρομή, δε, οι ΗΠΑ μιλούν για αναδίπλωση και όχι αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Συρία. Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι περίπου 50 ως 100 στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι. «Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Η αντίδραση της Συρίας

«Η πατρίδα καλωσορίζει όλους τους γιους της και η Δαμασκός θα λύσει όλα τα προβλήματα της Συρίας με θετικό τρόπο, μακριά από τη βία», ανέφερε το Μέκταντ σε συνέντευξή του στην φιλοκυβερνητική ημερησία Al-Watan.

Όσον αφορά την αναμενόμενη τουρκική εισβολή, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Συρίας «θα υπερασπιστεί το σύνολο της Συρίας και δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε κατοχή οποιασδήποτε γης ή εδάφους της Συρίας».

Οι Κούρδοι της Συρίας, ωστόσο, ετοιμάζουν την απάντησή τους και το εμπόλεμο κλίμα φαίνεται πως καλά κρατεί στην περιοχή. 

Δείτε LIVE τι συμβαίνει αυτήν την ώρα στα σύνορα της Συρίας

{https://twitter.com/Ruptly/status/1181537644922191872?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συρία -, Ερντογάν, Τραμπ,syria -, erntogan, trab