Προκαλεί από αέρος και θαλάσσης η Τουρκία, νέα δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ελληνοτουρκικά (βίντεο)

Νέα υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, την ίδια στιγμή που η Τουρκία παραμένει προκλητική και στέλνει ερευνητικό στην «καρδιά» του Αιγαίου - Ίσες αποστασείς διατηρούν οι ΗΠΑ

Προκλητική παραμένει η Άγκυρα στο Αιγαίο, καθώς το βράδυ της Τρίτης ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε νέες υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 27.000 πόδια.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα

με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Λίγο νωρίτερα, η τουρκική πολεμική αεροπορία, πραγματοποίησε ακόμα 29 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Η Τουρκία, στέλνει ερευνητικό στην «καρδιά» του Αιγαίου

Σε άμεση αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προχωρά η Τουρκία, με τον υδρογραφικό σταθμό της χώρας να εκδίδει παράνομη NAVTEX με την οποία αναγγέλλεται η αποστολή ερευνητικού σκάφους στην «καρδιά» του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, το σκάφος θα κινηθεί την Τετάρτη και Πέμπτη σε τέσσερα σημεία και σε μια περιοχή μεταξύ Αη Στράτη, Λήμνου, Λέσβου και Χίου.

Νέες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τρίτη Άγκυρα και Αθήνα να αποφύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση:

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση».

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος», αλλά και πως «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Έντονος εκνευρισμός μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία επιδεικνύει έντονο εκνευρισμό μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο που έθεσε τα θέματα της Κύπρου, των συνεχών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και του εξοπλισμού της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μπροστά στους Αμερικανούς βουλευτές πως η Ελλάδα θα απαντήσει σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία της.

Τα «γυρνάει» η Κομισιόν για τον Ερντογάν και την Τουρκία στη νέα αναφορά της

Η έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για την πρώτη -ίσων αποστάσεων – τοποθέτηση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Κομισιόν, ανέτρεψε της, καθώς σε δεύτερη δήλωση αναφέρει: «Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η νέα αναφορά της αναπληρώτριας εκπροσώπου αφορά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο όπως τόνισε δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει λέγοντας πως «Δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης για μένα».

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ απάντησε στις προκλήσεις του Ερντογάν, λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ανέφερε τα εξής:

«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Η πρώτη αναφορά

Η πρώτη της αναφορά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε:

«Ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ελπίζουμε ότι η θετική ενέργεια θα εξαπλωθεί και θα αντανακλάται σε δηλώσεις και δράσεις».

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ #ΑΙΓΑΙΟ #ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ_ΠΛΟΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα