Πραγματογνώμονας για τα Τέμπη: Το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, η απομαγνητοφώνηση θα δείξει την αιτία

Για τα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τεμπη τα ξημερώματα της Τετάρτης που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους μιλά στo Dnews, ο πραγματογνώμονας εισαγγελίας Αθηνών για τροχαία και σιδηροδρομικά ατυχήματα κ. Δέδες Αναστάσιος.

Κατά την εκτίμηση του ο πραγματογνώμονας θεωρεί ότι το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το οποίο

κατά την άποψη του δεν εστιάζεται στους μηχανοδηγούς αλλά στη μη λειτουργία του συστήματος το οποίο έπρεπε να δουλεύει.

«Δεν δούλευε το σύστημα, η σηματοδότηση και η φωτοσήμανση. Από την ενδοεπικοινωνία η οποία υπάρχει μεταξύ μηχανοδηγών και λοιπά όταν αυτά απομαγνητοφωνηθούν θα αποκαλύψουν ακριβώς ποια ήταν η αιτία, πως κινήθηκαν τα τρένα, για ποιο λόγο δεν λειτούργησε το σύστημα, ποιος έδωσε την εντολή να κινηθεί το τρένο από την Λάρισα και έπειτα στην αντίθετη γραμμή, αν υπήρχε πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα στη γραμμή ανόδου», σημειώνει ο κ. Δέδες στο Dnews.

Τα ερωτήματα είναι πολλά τα οποία θα αποσαφηνιστούν από τα στοιχεία κατά τον ίδιο. Αυτό το γεγονός όμως που του έκανε εντύπωση είναι όπως δηλώνει «ενώ προκύπτει και το γνωρίζω αυτό, οτι τα συστήματα αυτά έχουν εγκατασταθεί πάνω στα τρένα και τις γραμμές δεν έχουν επικαιροποιηθεί, δεν έχουν λειτουργήσει παρότι υπάρχουν. Κατά συνέπεια σε αυτό ευθύνεται ο συντηρητής του δικτύου της υποδομής που για εμένα όπως προκύπτει είναι ο ΟΣΕ.

Ο ΟΣΕ αυτή την στιγμή έχει την υποδομή, αλλά έχει και την συντήρηση. Η Hellenic Train είναι μια εταιρία η οποία κάνει συγκοινωνιακό έργο και δεν έχει καμία σχέση με την υποδομή, δηλαδή την συντήρηση και την εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας», υποστηρίζει.

Τι θα γινόταν αν η σύγκρουση των τρένων συνέβαινε μέσα στο τούνελ; Ο κ. Δέδες αναφέρει ότι τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο δραματικά.

«Επειδή μιλάμε για τεράστια κινητική ενέργεια, (το γενόμενο της μάζας των τρένων επι την ταχύτητα στο τετράγωνο δια δυο) εάν βάλουμε αυτά τα νούμερα θα δούμε ότι τα τρένα είχαν τεράστια κινητική ενέργεια, αλλά και τεράστια ορμή. Όταν λοιπόν γίνεται μια σύγκρουση, υπάρχει και μια αντίστοιχη εκτόνωση, ο χώρος δηλαδή στον οποίο που θα μπορούν να μεταφερθούν τα συγκρουόμενα οχήματα.

Αν αυτό συνέβαινε μέσα στο τούνελ δεν θα υπήρχε επαρκής χώρος και ο αντίκτυπος στους επιβαίνοντες θα ήταν τεράστιος με αποτέλεσμα να έχουμε παρα πολλούς νεκρούς. Επιπλέον θα ήταν πολύ δύσκολος ο απεγκλωβισμός διότι μέσα στο τούνελ ο καπνός από την πυρκαγιά δεν θα μπορούσαν να μπουν μέσα οι πυροσβέστες», καταλήγει.

#ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ #ΤΕΜΠΗ #ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ_ΤΡΕΝΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πραγματογνώμονας, Τέμπη,pragmatognomonas, tebi