Εν μέσω τραγωδίας στα Τέμπη, «φουντώνουν» οι συζητήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για Πολάκη

Στη σκιά του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη περνά το ζήτημα της αποπομπής του Παύλου Πολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του κόμματος για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και μεταβαίνει στη Λάρισα,

όπως σε αντίστοιχες τροποποιήσεις του προγράμματος τους προχώρησαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Σε ότι αφορά το θέμα Πολακη, οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης που συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία, ανέφεραν ότι δεν έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις για τη διαγραφή του ή όχι από τις τάξεις του κόμματος. Για το ζήτημα αυτό θα αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αναμένονταν να συνεδριάσει το Σάββατο.

Αύριο, Πέμπτη είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (προς το παρόν, είναι άγνωστο αν θα αναβληθεί και αυτή), η οποία θα επικύρωνε την ομόφωνη εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Πολάκη από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνεδρίαση (όποτε κι αν πραγματοποιηθεί) φαίνεται ότι θα έχει καθοριστικό χαρακτήρα για το μέλλον του Χανιώτη Πολιτικού στην Κουμουνδούρου. Και αυτό, διότι, στην Πολιτική Γραμματεία και ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, θα τοποθετηθεί ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει τον χαρακτήρα της τοποθέτησης του.

Μας το παίζει αντισυστημικός «μπροστάρης»

Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού γραφείου, το κλίμα για τον κύριο Πολάκη δεν είναι καθόλου καλό, εξ ου και κανείς δεν πρότεινε την παραμονή του στα ψηφοδέλτια, όπως και κανείς δεν προβλέπεται να τοποθετηθεί με τέτοια διάθεση στην Πολιτική Γραμματεία.

Οι επικρίσεις που ασκούν στον σύντροφό τους γίνονται σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, σχετικά με την επιλογή του να προχωρήσει σε προσωπική στοχοποίηση δημοσιογράφων, δικαστών, τραπεζιτών κτλ.

Δεύτερον, για το γεγονός ότι αμφισβήτησε τη γραμμή που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για έναν μη εκδικητικό τρόπο ανασυγκρότησης της δικαιοσύνης και άλλων δημοκρατικών θεσμών. Έχει, λοιπόν, προκαλέσει διάχυτη δυσαρέσκεια μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι ο κύριος Πολάκης εμφανίζει τον εαυτό του ως «μποστάρη» στη σύγκρουση με το «σύστημα», το οποίο όμως και οι ίδιοι έχουν θέσει στην προμετωπίδα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με το σύνθημα «Δικαιοσύνη Παντού».

Αναμένουν την τοποθέτηση - «απολογία» του

Ωστόσο, παρόλα αυτά, οι απόψεις διίστανται για το αν θα πρέπει να διαγραφεί και από το κόμμα (πέρα από τα ψηφοδέλτια των εκλογών) ή να ανασταλεί η ιδιότητα ως μέλος του προσωρινά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω ζήτημα (της διαγραφής από το κόμμα) δεν συζητήθηκε εκτεταμένα, προκειμένου να μην προκαταβληθεί η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία είναι το αρμόδιο όργανο να αποφανθεί για το ζήτημα.

Αυτό που μοιάζει, όμως, ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου έχουν εντελώς διαφορετική εκτίμηση για τις επικείμενες εξελίξεις των επόμενων ημερών. Πρόσωπα της πλειοψηφίας πιο κοντά στον Παύλο Πολάκη αναφέρουν ότι δεν υπήρχε κλίμα διαγραφής.

Από την αριστερόστροφη «Ομπρέλα» διατυπώνουν την άποψη να αποφευχθεί μια διαγραφή Πολάκη (τουλάχιστον μόνιμη), προκειμένου να μην μεγαλώσει το κομματικό «τραύμα» ενόψει των εκλογών. Αντιθέτως, πιο αυστηρά εμφανίζονται στελέχη κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, τα οποία μάλιστα προβλέπουν ότι, με προεξοφλημένη την οριστική απομάκρυνση του από τα ψηφοδέλτια, ο Παύλος Πολάκης θα είναι αδύνατον να συγκρατήσει τον χαρακτήρα του και να μην προκαλέσει κατά την τοποθέτηση – «απολογία» του στην Πολιτική Γραμματεία ή με νέες αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια.

Κίνδυνος να μείνουν όλοι δυσαρεστημένοι

Με δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και ότι τα φώτα της δημοσιότητας αναμένεται μοιραία να απομακρυνθούν από το πρόσωπο του Χανιώτη Πολιτικού λόγω του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, καθιστούν αρκετά θολή την εικόνα για τον μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως ένα οριστικό διαζύγιο αποφευχθεί, καθώς οι έντονες αντιδράσεις από υποστηρικτές του συνεχίζονται και αρκετά στελέχη δεν θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Από την άλλη πλευρά, μια όχι απόλυτα καθαρή λύση και μια πολύ πιθανή συνέχιση αναρτήσεων του κυρίου Πολάκη στο γνώριμο ύφος και περιεχόμενο, ενέχει τον κίνδυνο για τον Αλέξη Τσίπρα να αναγκάζεται διαρκώς να εκ μέρους του, αλλά και να μην μπορεί να προσεγγίσει τα πιο μετριοπαθή ακροατήρια που ενοχλούνται από αυτές και ενδεχομένως να έβλεπαν θετικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης του.

#ΠΑΥΛΟΣ_ΠΟΛΑΚΗΣ #ΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέμπη, ΣΥΡΙΖΑ, Πολάκη,tebi, syriza, polaki