Πώς θα προστατευτείτε από τον καπνό: Η ρύθμιση που πρέπει να κάνετε στο κλιματιστικό, ποιες μάσκες είναι κατάλληλες

Μαύρος καπνός κάλυψε σχεδόν ολόκληρη την χώρα εξαιτίας των πύρινων μετώπων σε Αττική και Βοιωτία: Τα προβλήματα που προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια στην υγεία και τα μέτρα προστασίας που συστήνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας τόσο σε σχέση με τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, όσο και για την ασφάλεια του νερού και των τροφίμων. Παράλληλα, δίνει αναλυτικά οδηγίες για το πώς θα πρέπει να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές από την φωτιά.

Όπως σημειώνεται, κατά την εκδήλωση δασικών και άλλων πυρκαγιών, η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης υλικών όπως σκουπιδιών και εγκαταλειμμένων υλικών.

Τι προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια από τους καπνούς

Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πιθανόν να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες) ενώ τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια ενδέχεται να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, οι χρονίως πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυοι και οι καπνιστές.

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, καθώς και να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δύσπνοια.

Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη το θάνατο.

Ιδιαίτερα σημαντικός, τέλος, είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας

Το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες που διαβιούν σε περιοχές που είτε βρίσκονται πλησίον της φωτιάς, είτε επηρεάζονται από τον καπνό και την αυξημένη θερμοκρασία, να ακολουθούν τα παρακάτω:

Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών. Παραμονή σε κλειστούς χώρους: Προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό). Εξασφάλιση θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των κατοικιών: Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ένοικοι, και ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, προτείνεται να κοιμούνται στο πιο δροσερό σημείο των κατοικιών. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους: Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης πυρκαγιάς συστήνεται οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι συγκέντρωσης, να λειτουργούν τις κλιματιστικές μονάδες τους
στην επιλογή της ανακύκλωσης του αέρα, ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος του καπνού στο χώρο. Σε περίπτωση χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών. Παράλληλα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα. Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό: Για άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες αλλά και γενικότερα για όλους όσοι επιβάλλεται να μετακινηθούν σε εξωτερικό χώρο, συνιστάται η χρήση μάσκας για την προστασία τους από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε καταστάσεις αυξημένων συγκεντρώσεων καπνού και στάχτης στην ατμόσφαιρα, το φίλτρο της μάσκας συνιστάται να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση ΑΣ2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου (πχ τύπου Ν95, FFP2, ΚΝ95).

#ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΥΓΕΙΑΣ #ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ #ΟΔΗΓΙΕΣ #ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ #ΦΩΤΙΑ #ΚΑΠΝΟΣ #ΕΥΠΑΘΕΙΣ_ΟΜΑΔΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα