Πώς οι τράπεζες σπρώχνουν παγκοσμίως τις επιχειρήσεις στο «σκιώδες χρήμα» - Έρευνα του ΔΝΤ
Οι μη-τραπεζικοί δανειστές αυξάνουν τη δραστηριότητά τους σε περιόδους όπου οι τράπεζες μειώνουν τη δανειοδότηση, ανταποκρινόμενες στους περιορισμούς που επιβάλλουν η άνοδος των επιτοκίων ή οι μακροπροληπτικοί κανόνες.
Σε μια εποχή εντεινόμενης νομισματικής σύσφιξης και αυστηρότερων ρυθμιστικών πλαισίων, η εταιρική χρηματοδότηση φαίνεται να μετατοπίζεται σταθερά από το τραπεζικό σύστημα προς τους μη-τραπεζικούς φορείς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο «From Banks to Nonbanks:
Η μελέτη αναδεικνύει ότι οι μη-τραπεζικοί δανειστές αυξάνουν τη δραστηριότητά τους σε περιόδους όπου οι τράπεζες μειώνουν τη δανειοδότηση, ανταποκρινόμενες στους περιορισμούς που επιβάλλουν η άνοδος των επιτοκίων ή οι μακροπροληπτικοί κανόνες.
Συγκεκριμένα, μια αύξηση των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συνδέεται με μείωση των τραπεζικών δανείων κατά 7,7%, ενώ την ίδια στιγμή οι μη-τραπεζικοί φορείς αυξάνουν τη χρηματοδότησή τους κατά περίπου 4,6%, λειτουργώντας ως παράλληλο κανάλι ρευστότητας.
Η τάση αυτή αποδίδεται εν μέρει στην αποδυνάμωση των τραπεζικών ισολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, με τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με μη-τραπεζικούς δανειστές να αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες σε περιόδους πίεσης. Η μελέτη σημειώνει ότι τέτοιες σχέσεις, ιδιαίτερα όταν είναι διαχρονικές, προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη ευελιξία και συχνά χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται από σημαντικούς προβληματισμούς. Οι μη-τραπεζικοί δανειστές δεν υπόκεινται στις ίδιες ρυθμίσεις και εποπτικά πρότυπα με τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να δανείζουν συχνότερα σε επιχειρήσεις υψηλότερου κινδύνου. Ενώ δεν καταγράφεται επί του παρόντος συστημική συγκέντρωση αυξημένου κινδύνου, η σταδιακή συσσώρευση τέτοιων εκθέσεων εγείρει ερωτήματα ως προς τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Παράλληλα, η μελέτη εντοπίζει ενδείξεις «πιστωτικής μετανάστευσης», ιδιαίτερα από τράπεζες με ασθενή κεφαλαιακή βάση ή υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η απόσυρση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση οδηγεί σε μεγαλύτερη εξάρτηση από μη-τραπεζικά κανάλια, εντείνοντας την τάση αποκέντρωσης του πιστωτικού κινδύνου.
Το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παραδοσιακές μακροπροληπτικές πολιτικές, επικεντρωμένες αποκλειστικά στο τραπεζικό σύστημα, χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους σε ένα περιβάλλον όπου οι μη-τραπεζικοί δανειστές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρική χρηματοδότηση. Στη βάση αυτή, η ανάγκη για επέκταση της εποπτείας σε αυτό το «σκιώδες» τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι επιτακτική, προκειμένου να αποτραπεί η απορρύθμιση, να διατηρηθεί η σταθερότητα και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη την οικονομία.
#ΔΝΤ #ΤΡΑΠΕΖΕΣ #ΜΑΥΡΟ_ΧΡΗΜΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 37 πτυχία με μηδενική ανεργία – Οι σπουδές και τα επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας
- Αμαλιάδα: Συγκλονιστικές ανατροπές στην υπόθεση με τα νεκρά παιδιά – Τι αποκάλυψε το Φως στο Τούνελ της Αγγελικής Νικολούλη
- Πήγαμε για ύπνο και ξυπνήσαμε με πόλεμο
- Ισραήλ: Οι πρώτες σκληρές εικόνες από τα ιρανικά αντίποινα στη Ρισόν Λεζιόν
- Ισραήλ:Σκηνές πανικού, κατεστραμμένα κτήρια και τραυματίες καταγράφει βίντεο από την ιρανική επίθεση
- Αγρίνιο: Νεκρός για μήνες 55χρονος μέσα στο σπίτι του - Δίπλα στον σκύλο του
- Μέση Ανατολή: Προειδοποίηση στις ελληνικές ναυτιλιακές
- Γιολάντα Καλογεροπούλου: "Δέχομαι προτάσεις γάμου και από άντρες και από γυναίκες"
- Ρόδος: Στη φυλακή και ο ανιψιός του Καρυώτη για τη δολοφονία του – «Μου είπες θα τον κλέψεις, όχι θα τον σκοτώσεις»
- Ιράν: Χτυπήθηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό και του Ισφαχάν – «Σοβαρό πλήγμα στη Νατάνζ»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Πανελλήνιες 2025 Ειδικά Μαθήματα: Πρεμιέρα σήμερα με Ισπανικά - Εδώ τα θέματα
- Ελληνικές αστοχίες (και) στην Ουκρανία
- 20 χρόνια PRIDE - αγώνες σαν ουράνιο τόξο
- Επιτακτική Ανάγκη Συνεργασίας των Προοδευτικών Δυνάμεων: Ένας Μονόδρομος για την Ανατροπή
- Πώς οι τράπεζες σπρώχνουν παγκοσμίως τις επιχειρήσεις στο «σκιώδες χρήμα» - Έρευνα του ΔΝΤ
- Νέες ισχυρές εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ - «Αληθινή Υπόσχεση 3» η απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ
- Intellexa on Trial in Greece, but Its Spyware Is Still Spreading
- Ογδόντα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του Άρη Βελουχιώτη: Ακόμα «κάνει πόλεμο»...
- Greek Banks Highlight Growth Plans at Goldman Sachs Conference
- European Metal Industry Sounds the Alarm: CEOs Call on EU to Avert Deindustrialisation

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Πώς οι τράπεζες σπρώχνουν παγκοσμίως τις επιχειρήσεις στο «σκιώδες χρήμα» - Έρευνα του ΔΝΤ
- Intellexa on Trial in Greece, but Its Spyware Is Still Spreading
- Ογδόντα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του Άρη Βελουχιώτη: Ακόμα «κάνει πόλεμο»...
- European Metal Industry Sounds the Alarm: CEOs Call on EU to Avert Deindustrialisation
- Greek Banks Highlight Growth Plans at Goldman Sachs Conference
- Ελληνικές αστοχίες (και) στην Ουκρανία
- Επιτακτική Ανάγκη Συνεργασίας των Προοδευτικών Δυνάμεων: Ένας Μονόδρομος για την Ανατροπή
- 20 χρόνια PRIDE - αγώνες σαν ουράνιο τόξο
- Πανελλήνιες 2025 Ειδικά Μαθήματα: Πρεμιέρα σήμερα με Ισπανικά - Εδώ τα θέματα
- Νέες ισχυρές εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ - «Αληθινή Υπόσχεση 3» η απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τσακίρης: Ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε το δίκτυο αποχέτευσης σε Μελισσοχώρι και τμήμα της Λητής παρά τις μεγάλες δυσκολίες
- Στους 279 οι νεκροί από την συντριβή του Boeing 787 της Air India
- Πάνω από 337.000 πολίτες έχουν εκδώσει Προσωπικό Αριθμό – Εντοπίστηκαν 96.000 «διαφορές»
- Ποιος κλέβει το ψωμί στη Γάζα;
- Κικίλιας για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Το χειρότερο δυνατό σενάριο το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ»
- Ο Νετανιάχου πέτυχε το στόχο του
- ΗΠΑ: Δέκα νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας - Περισσότερες από 70 επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών
- Σκιάθος: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στο ΧΥΤΑ
- «Πολύ γερά για Ντέσερς» η ΑΕΚ - Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
- Προσωπικός αριθμός: Πάνω από 337.000 πολίτες τον έχουν εκδώσει