37 πτυχία με μηδενική ανεργία – Οι σπουδές και τα επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας

Μηδενική ανεργία εγγυώνται 37 επαγγέλματα στα οποία αναμένεται ότι θα ανοίξουν 2.063.186 θέσεις εργασίας στη δεκαετία 2025-2035.

Η λίστα με τα επαγγέλματα αυτά την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» περιλαμβάνεται σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (του γνωστού Cedefop) στην οποία παρουσιάζονται οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα, και οι κλάδοι-ειδικότητες που αναμένεται ότι θα έχουν υψηλή ζήτηση στα επόμενα χρόνια.

Στη λίστα περιλαμβάνονται

οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν και όσες θα προκύψουν στο μέλλον τόσο λόγω της επέκτασης της απασχόλησης αλλά και της αντικατάστασης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού που εγκαταλείπει το επάγγελμα για διάφορους λόγους, με τη συνταξιοδότηση να είναι η πιο συνηθισμένη.

Στην πρώτη 10άδα των 37 επαγγελμάτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση ως το 2035 περιλαμβάνονται:

1.Εργαζόμενοι σε προσωπικές υπηρεσίες (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) με ζήτηση για 337.718 θέσεις εργασίας ως το 2035.

Εργαζόμενοι στις πωλήσεις (γενικά) με ζήτηση για 269.655 θέσεις εργασίας ως το 2035.

3.Γενικοί και πληκτρογραφικοί υπάλληλοι με ζήτηση για 144.425 θέσεις εργασίας ως το 2035.

4.Οδηγοί και χειριστές κινητών εγκαταστάσεων με ζήτηση για 128.274 θέσεις εργασίας ως το 2035.

Επαγγελματίες διδασκαλίας με ζήτηση για 122.011 θέσεις εργασίας ως το 2035.Επαγγελματίες Υγείας με ζήτηση για 119.928 θέσεις εργασίας ως το 2035.

7.Επαγγελματίες επιχειρήσεων και διοίκησης με ζήτηση για 81.837 θέσεις εργασίας ως το 2035.

8.Νομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί επαγγελματίες με ζήτηση για 67.534 θέσεις εργασίας ως το 2035.

9.Επαγγελματίες επιστήμης και μηχανικής με ζήτηση για 67.200 θέσεις εργασίας ως το 2035.

10.Υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών με ζήτηση για 59.640 θέσεις εργασίας ως το 2035.

Στα 37 επαγγέλματα λείπουν πολλές χειρωνακτικές εργασίες και γενικώς οι θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού εμφανίζουν μεν θετικές προοπτικές αλλά με πολύ περιορισμένο αριθμό θέσεων σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η μεταστροφή συνδυάζεται και με την τάση που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γιο ζήτηση εργαζομένων μεσαίων και υψηλών προσόντων.

Η έκθεση του Cedefop αλλά και παρόμοιες έρευνες όπως του Μηχανισμού Διάγνωσης για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας αποτελούν νέα εργαλεία για τη σύζευξη της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε οι σπουδές των νέων να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, παρέχοντας σίγουρη αποκατάσταση αλλά και απόσβεση του κόστους εκπαίδευσης.

Ως πρώτο βήμα, το υπουργείο Εργασίας με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού, Κώστα Καραγκούνη, και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ανοίγει ένα νέο πεδίο στον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, εισάγοντας τις προοπτικές απασχόλησης για κάθε κλάδο μέσα στα επόμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτόν, οι νέοι θα έχουν μια συνεχή ροή πληροφόρησης μέσα από το σχολείο για την προοπτική απασχόλησης που θα έχει το κάθε επάγγελμα, έτσι ώστε να προγραμματίσουν αναλόγως και τις σπουδές τους, αλλά και τις τελικές τους επιλογές για τον κλάδο που θέλουν να ακολουθήσουν.

Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να στραφούν οι νέοι σε ειδικότητες και κλάδους που εμφανίζουν και θα συνεχίσουν να έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, ιδίως μετά τις ανατροπές που αναμένεται να φέρει η τεχνολογική εξέλιξη. Σε μερικά χρόνια για παράδειγμα, οι θέσεις γραμματειακής υποστήριξης θα φθίνουν μέχρι που η ζήτηση θα είναι μηδενική! Στη λίστα που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» η κατηγορία επαγγέλματος «Αλλοι υπάλληλοι γραμματειακής υποστήριξης» εμφανίζει αρνητικό πρόσημο με μείον (-) 7.414 θέσεις απασχόλησης στη διάρκεια της δεκαετίας 2025-2035. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω ειδικότητα δεν θα έχει καμία προοπτική απασχόλησης σε μερικά χρόνια.

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2035

Η πλήρης λίστα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης περιλαμβάνει τις θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν ως το 2035 για 39 επαγγέλματα, με τη διαφορά ότι σε 2 από αυτά σχετικά με «Φιλοξενία, Διευθυντές λιανικής και άλλων υπηρεσιών» και τη «Γραμματειακή υποστήριξη» οι προοπτικές είναι αρνητικές, δηλαδή θα υπάρχει προσφορά αλλά όχι ζήτηση για αυτές τις θέσεις εργασίας. Τα 37 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση και τα 2 με τη μικρότερη απήχηση ως το 2035 είναι τα εξής:

1.Διοικητικοί και εμπορικοί διευθυντές, με 11.052 επιπλέον θέσεις εργασίας.

2.Γεωργικοί, δασοκομικοί και αλιευτικοί εργάτες με 25.274 επιπλέον θέσεις εργασίας.

3.Συναρμολογητές με 7.867 επιπλέον θέσεις εργασίας.

4.Εργάτες οικοδομικών και συναφών επαγγελμάτων, εξαιρουμένων των ηλεκτρολόγων με 1.972 επιπλέον θέσεις εργασίας.

5.Συνεργαζόμενοι επαγγελματίες επιχειρήσεων και διοίκησης με 51.639 επιπλέον θέσεις εργασίας.

6.Επαγγελματίες επιχειρήσεων και διοίκησης με 81.837 επιπλέον θέσεις εργασίας.

7.Διευθύνοντες σύμβουλοι, ανώτεροι αξιωματούχοι και νομοθέτες 6.043 επιπλέον θέσεις εργασίας.

8.Καθαριστές και βοηθοί με 15.431 επιπλέον θέσεις εργασίας.

9.Υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών με 59.640 επιπλέον θέσεις εργασίας.

10.Οδηγοί και χειριστές κινητών εγκαταστάσεων με 128.274 επιπλέον θέσεις εργασίας.

11.Εργαζόμενοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με 39.726 επιπλέον θέσεις εργασίας.

12.Βοηθοί παρασκευής φαγητού με 16.550 επιπλέον θέσεις εργασίας.

13.Επεξεργασία τροφίμων, ξυλουργική, ένδυση και άλλα χειροτεχνικά και συναφή επαγγέλματα με 47.212 επιπλέον θέσεις εργασίας.

14.Γενικοί και πληκτρογραφικοί υπάλληλοι με 144.425 επιπλέον θέσεις εργασίας.

15.Εργάτες χειροτεχνίας και εκτύπωσης με 10.193 επιπλέον θέσεις εργασίας.

16.Συνεργαζόμενοι επαγγελματίες Υγείας με 8.627 επιπλέον θέσεις εργασίας.

17.Επαγγελματίες Υγείας με 119.928 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Επαγγελματίες διδασκαλίας με 122.011 επιπλέον θέσεις εργασίας.

19.Τεχνικοί πληροφοριών και επικοινωνιών με 17.871 επιπλέον θέσεις εργασίας.

20.Επαγγελματίες τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών με 29.222 επιπλέον θέσεις εργασίας.

21.Εργάτες σε ορυχεία, κατασκευές, μεταποίηση και μεταφορές με 33.061 επιπλέον θέσεις εργασίας.

22.Νομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί επαγγελματίες με 67.534 επιπλέον θέσεις εργασίας.

23.Νομικοί, κοινωνικοί, πολιτιστικοί και συναφείς συνεργαζόμενοι επαγγελματίες

με 31.013 επιπλέον θέσεις εργασίας.

24.Εξειδικευμένοι γεωργικοί εργάτες με προσανατολισμό στην αγορά με 44.987 επιπλέον θέσεις εργασίας.

25.Εξειδικευμένοι δασοκόμοι, αλιείς και κυνηγετικοί εργάτες με προσανατολισμό στην αγορά με 2.054 επιπλέον θέσεις εργασίας.

26.Εργαζόμενοι στη μεταλλουργία, τα μηχανήματα και τα συναφή επαγγέλματα με 36.744 επιπλέον θέσεις εργασίας.

27.Υπάλληλοι αριθμητικής και καταγραφής υλικών με 17.950 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Πωλητές και εργαζόμενοι σε οδικές και συναφείς δραστηριότητες με 2.615 επιπλέον θέσεις εργασίας.

29.Εργαζόμενοι προσωπικής φροντίδας με 56.052 επιπλέον θέσεις εργασίας.

30.Εργαζόμενοι σε προσωπικές υπηρεσίες με 337.718 επιπλέον θέσεις εργασίας.

31.Διευθυντές παραγωγής και εξειδικευμένων υπηρεσιών με 20.311 επιπλέον θέσεις εργασίας.

32.Εργαζόμενοι σε προστατευτικές υπηρεσίες με 57.828 επιπλέον θέσεις εργασίας.

33.Εργαζόμενοι σε απορρίμματα και άλλοι βασικοί εργαζόμενοι με 31.546 επιπλέον θέσεις εργασίας.

34.Πωλήσεις εργαζόμενοι με 269.655 επιπλέον θέσεις εργασίας.

35.Συνεργαζόμενοι επαγγελματίες επιστήμης και μηχανικής με 12.003 επιπλέον θέσεις εργασίας.

36.Επαγγελματίες επιστήμης και μηχανικής με 67.200 επιπλέον θέσεις εργασίας.

37.Στατικοί χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανημάτων με 30.121 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Αλλοι υπάλληλοι γραμματειακής υποστήριξης με μείωση (-) 7.414 θέσεων εργασίας.Φιλοξενία, Διευθυντές λιανικής και άλλων υπηρεσιών με μείωση (-) 12.297 θέσεων εργασίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στα σχολεία τα επαγγέλματα του μέλλοντος

«Είναι επιτακτικό να εξειδικεύσουμε και να αναλύσουμε τις προκλήσεις όσον αφορά τη φύση, το περιεχόμενο, τις μορφές και το μέλλον της εργασίας, να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση για τις θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν και γι’ αυτές που θα χαθούν, για τα επαγγέλματα που θα έχουν μεγάλη δυναμική και γι’ αυτά που θα υποχωρήσουν ή θα επηρεαστούν στο μέλλον από την Τεχνητή Νοημοσύνη», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, και προσθέτει: «Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τη δυνατότητα να υπάρξει θεσμική ενημέρωση των μαθητών ήδη από τις τάξεις του γυμνασίου αλλά και του λυκείου, για τα επαγγέλματα του μέλλοντος και γενικότερα για τις επερχόμενες αλλαγές στην εργασία, αξιοποιώντας τα δεδομένα διεθνών και άλλων οργανισμών όπως είναι η διεθνής οργάνωση εργασίας, ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Cedefop και βέβαια ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών για την αγορά εργασίας».

ΤΑ 10 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΤΗΣΗ

Ειδικότητα Ζητούμενες θέσεις

έως το 2035Εργαζόμενοι σε προσωπικές υπηρεσίες337.718Εργαζόμενοι στις πωλήσεις269.655Γενικοί και πληκτρογραφικοί υπάλληλοι144.425Οδηγοί και χειριστές κινητών εγκαταστάσεων128.274Επαγγελματίες διδασκαλίας122.011Επαγγελματίες υγείας119.928Επαγγελματίες επιχειρήσεων και διοίκησης81.837Νομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί επαγγελματίες67.534Επαγγελματίες επιστήμης και μηχανικής67.200Υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών59.640

Keywords
Τυχαία Θέματα