Πώς ο φόβος «επηρεάζει» τους χρόνιους πόνους

Πολλοί από εμάς διαμαρτυρόμαστε για χρόνιους πόνους χωρίς πραγματικά να υπάρχει κάποιο έμα υγείας. Έρευνα εξηγεί για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό.

Σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με την DailyMail, είναι σημαντικό να αποκλειστεί μια σωματική αιτία για τον πόνο ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της λοίμωξης, του κατάγματος ή μιας αυτοάνοσης πάθησης.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η περίπτωση όταν έχει αποκλειστεί μια οποιαδήποτε σωματική αιτία για τον πόνο.

Θυμός, φόβος και απογοήτευση

Ωστόσο, ο φαινομενικά τυχαίος πόνος συνδέεται συχνά με την ενεργοποίηση συναισθημάτων όπως

ο θυμός, ο φόβος και η απογοήτευση.

Μόλις αυτά τα συναισθήματα αρχίσουν να συσσωρεύονται και να φτάνουν σε σημείο καμπής, μπορούν να κάνουν το νευρικό σύστημα υπερευαίσθητο.

Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε πολυάριθμα ζητήματα στο σώμα και να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η ισχιαλγία, οι ημικρανίες, το μαστίγιο, η ινομυαλγία και οι εμβοές.

Ο πάσχων, ο οποίος δεν κατανοεί την τρέχουσα επιστήμη, μπορεί να αισθάνεται ότι ο πόνος του είναι φυσικός και ότι κάτι δεν πάει καλά στους ιστούς, τους μυς, τα νεύρα ή τα οστά του.

Πώς μας ελέγχει ο εγκέφαλος

Ο πόνος - είτε είναι συναισθηματικός είτε σωματικός - ελέγχεται τελικά στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου.

Ορισμένοι ασθενείς με χρόνιο πόνο, ωστόσο, είναι δύσπιστοι και επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχει κάτι δομικά λάθος με αυτούς.

Για να αλλάξει αυτή η στάση, πρέπει να εκπαιδευτούμε και να επικαιροποιήσουμε τις πεποιθήσεις μας για το τι είναι ο πόνος, σύμφωνα με επιστήμονες.

Σημαντικοί οργανισμοί όπως η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του πόνου αρχίζουν να τον ερμηνεύουν διαφορετικά.

Γι' αυτούς, ο πόνος δεν συνδέεται μόνο με την πραγματική βλάβη αλλά μπορεί και να "μοιάζει" με αυτήν.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το μυαλό και το σώμα δεν είναι ξεχωριστά και γι' αυτό πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει στο σώμα τους.

Πονάμε γιατί στην πραγματικότητα φοβόμαστε

Σύμφωνα με επιστήμονες στον χώρο της Υγείας, ο χρόνιος πόνος συχνά επιδεινώνεται λόγω του Φόβου, της Απογοήτευσης, της Εστίασης στον πόνο, της προσπάθειας να τον διορθώσουμε, της προσπάθειας να τον καταλάβουμε και της Καταπολέμησης.

Όσο περισσότερο εστιάζουμε στον πόνο, τόσο περισσότερο τον τροφοδοτούμε. Και αν προσπαθούμε να τον καταπολεμήσουμε και να τον απομακρύνουμε, αυτό μπορεί επίσης να τον επιδεινώσει.

Η συνεχής έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να τον επιδεινώσει

Πολλές είναι οι φορές στις οποίες ψάχνουμε στο διαδίκτυο τις αιτίες του πόνου. Αλλά το να προσπαθούμε να καταλάβουμε ακριβώς τον πόνο και να τον υπεραναλύουμε μπορεί να τον χειροτερέψει.

Για να βελτιώσει κανείς τον χρόνιο πόνο του πρέπει να εργαστεί με την αντίδραση του στρες, να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τυχόν υποκείμενες αιτίες, να μάθει πώς να επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλο από μια κατάσταση φόβου και προστασίας σε μια κατάσταση ασφάλειας.

#ΥΓΕΙΑ #ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ #ΠΟΝΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα