Είδος πολυτελείας η ενοικίαση κατοικίας, ξανά στην αναζήτηση οικογένειες μετά από αυξήσεις 300 ευρώ

Είδος πολυτελείας είναι πλέον η ενοικίαση κατοικίας στην Αθήνα. Το 2023 βρήκε αρκετό κόσμο να αναζητεί νέα κατοικία καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες με την ανανέωση του συμβολαίου ζητούν αυξήσεις της τάξεως ακόμα και 30%.

Ο κ. Μάνος έπειτα από την μεγάλη αύξηση που του ζητήθηκε αναγκάστηκε να αναζητήσει νέα κατοικία. Χαρακτηριστικά ανέφερε στα Dnews.

«Έπειτα από τέσσερα χρόνια

με ενοίκιο 500 ευρώ τον μήνα, η ιδιοκτήτρια με την ανανέωση του συμβολαίου ζήτησε το ενοίκιο να αυξηθεί 300 ευρώ. Δηλαδή από 500 ευρώ θα έπρεπε πλέον να δίνω 800 ευρώ για ένα σπίτι στον 3ο όροφο, 85τμ, στην περιοχή του Παγκρατίου».

Οι αναπροσαρμογές στο κέντρο της Αθήνας οφείλονται ότι αλλοδαποί επενδυτές Ισραηλινοί, Λιβανέζοι κλπ προχωρούν μαζικά σε ενοικιάσεις μικρών και μεσαίων διαμερισμάτων από 30τμ έως 80τμ με τιμές σχεδόν διπλάσιες της εμπορικής αξίας. Τα συμβόλαια ενοικίασης λειτουργούν ως «κράχτες» για υπερβολικές ανατιμήσεις ώστε να «ανεβεί» και η μακροχρόνια αλλά και βραχυχρόνια μίσθωση.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τις οικογένειες. Για τις περισσότερες η επιλογή της μετακόμισης είναι αρκετά δύσκολη.

«Με την ανανέωση του συμβολαίου μου έκαναν αύξηση 100 ευρώ αδιαπραγμάτευτα με την προϋπόθεση ότι θα ισχύει για έναν χρόνο. Απο τα 400 ευρώ δηλαδή θα δίνω 500 ευρώ. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή διότι η κόρη μας είναι στη μέση της χρονιάς. Όλος ο κύκλος του παιδιού είναι εδώ, το σχολείο οι φίλοι του, θα ήταν άσχημο έτσι ξαφνικά να γίνει αλλαγή περιβάλλοντος. Βέβαια ακόμα και αν επιλέγαμε να μετακομίζαμε θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο μέσα σε ένα μήνα να βρούμε νέα κατοικία», δήλωσε ο κ. Άγγελος πατέρας ενός παιδιού ο οποίος ζει με την οικογένεια του στην περιοχή του Υμηττού.

Τέλος, όσον αφορά της επαγγελματικές ενοικιάσεις ότι και το 2023 θα διατηρηθεί η ρύθμιση για την επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) 3% στις επιτρεπόμενες αυξήσεις ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων, όπως γραφεία, καταστήματα και αποθήκες. Ωστόσο στην πράξη αναιρείται καθώς στα ιδιωτικά συμφωνητικά περιλαμβάνεται υποχρέωση απο την πλευρά του εκ μισθωτή για καταβολή πρόσθετου χρήματος εκτός συμβολαίου.

#ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ #ΚΑΤΟΙΚΙΑ #ΕΝΟΙΚΙΑ #ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα