ΠΟΕΔΗΝ: Επικίνδυνο οι διακομιδές ασθενών να γίνονται από ανειδίκευτο προσωπικό

«Η εντολή που δώσατε με την εγκύκλιο είναι προδήλως παράνομη. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η απόσυρσή της» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Υγείας που ορίζει ότι οι διακομιδές ασθενών θα γίνονται με τη συνοδεία ανειδίκευτου «υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως», με αυστηρή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

«οι διακομιδές θα πρέπει να γίνονται με βάση το πρωτόκολλο με Ασθενοφόρο που ως πλήρωμα θα στελεχώνονται με δύο Διασώστες –Πληρώματα Ασθενοφόρων που διαθέτουν επαγγελματική άδεια οδήγησης και εναλλάσσονται στην οδήγηση. Ταυτόχρονα εξειδίκευση – εκπαίδευση ως Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων».

Η ομοσπονδία προειδοποιεί ότι «με την συγκεκριμένη οδηγία- εντολή μπορεί να βρεθούν στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας για την διακομιδή δύο επαγγελματίες υγείας χωρίς να διαθέτει κανείς εκ των δύο εκπαίδευση – εξειδίκευση ως πλήρωμα ασθενοφόρου». Και διερωτάται «εάν ένας εκ των δύο διαθέτει άδεια οδήγησης ασθενοφόρου, τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκτάκτως συμβεί κάτι στον οδηγό;»

Παράλληλα σημειώνει ότι με την οδηγία αυτή «στο ασθενοφόρο μπορεί να βρεθεί ένας ένστολος για οδηγός και ένας επαγγελματίας υγείας (νοσηλευτής, τραυματιοφορέας, μαία, επισκέπτρια υγείας, διοικητικός κλπ) ως πλήρωμα. Η επιχειρησιακή επικινδυνότητα είναι τεράστια για τον ασθενή και τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην διακομιδή».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την απόσυρση της τροπολογίας και εξηγεί ότι «η συγκεκριμένη εγκύκλιος – οδηγία θα δημιουργήσει περισσότερα και πολύπλοκα ζητήματα παρά θα επιλύσει. Θα πρέπει να την αποσύρετε. Ήδη γιατροί και σωματεία Κέντρων Υγείας καταθέτουν αναφορές κατά τόπους στις εισαγγελικές αρχές όχι για να γλιτώσουν τη δουλειά αλλά προκειμένου να αποποιηθούν την ευθύνη».

«Η εντολή που δώσατε με τα την εγκύκλιο είναι προδήλως παράνομη. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η απόσυρσή της» επιμένει η ΠΟΕΔΗΝ. «Η λύση είναι να μεταφερθεί οργανικά στο ΕΚΑΒ το προσωπικό πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Να προσληφθούν διασώστες στο ΕΚΑΒ προκειμένου να λειτουργήσουν όλοι οι απαραίτητοι σταθμοί του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ.

#ΠΟΕΔΗΝ #ΕΚΑΒ #ΕΣΥ #ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΥΓΕΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα