Πλατφόρμα Ν. Παππά: Συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ ο πολίτης του προοδευτικού Κέντρου

Πολιτική πλατφόρμα με αιχμή τη συνέχιση της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς το Κέντρο καταθέτει ο Νίκος Παππάς αναφορικά με τη συμμετοχή του στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, τονίζει τη σημασία του πατριωτικού λόγου, την ανασύσταση της συμμαχίας με τη Μεσαία τάξη, την ανάδειξη της θετικής αντιπρότασης στον λόγο του

κόμματος και την αποσαφήνιση των σχέσεων του με τις ελίτ. Παράλληλα, ο κύριος Παππάς παρουσίασε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος τον Άγγελο Τόλκα ως τον επικεφαλής της καμπάνιας του.

Σύμφωνα με όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα ο κύριος Παππάς στην πλατφόρμα της υποψηφιότητας του περιλαμβάνονται τα εξής:

- Συνέχιση της διεύρυνσης προς το Κέντρο. Όπως είπε ο ίδιος, είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι αυτή η πολιτική ευθύνεται για την ήττα του κόμματος και θα ήταν τεράστιο λάθος να την ακυρώσει, καθώς ο πραγματικός μετασχηματισμός δεν έγινε ποτέ. Επιπλέον, κατά τον ίδιο, ο κόσμος του προοδευτικού Κέντρου είναι ισότιμο συστατικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ, συνιδιοκτήτης και όχι ενοικιαστής και μόνο με αυτή την αντίληψη μπορεί να γίνει η επανακατάληψη του Κέντρου στο οποίο έχει επικρατήσει η ΝΔ.

Σε σχέση με την ένταξη του κόμματος στην ευρωπαϊκή ομάδα των σοσιαλιστών, δεν απορρίπτει την εν λόγω πρόταση, η οποία έχει γίνει από στελέχη, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Κώστας Ζαχαριάδης, αλλά την παραπέμπει για εξέταση στο Συνέδριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά στοιχεία της μεσαίας στελέχωσης του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να στηρίζουν τον Νίκο Παππά, μολονότι τα επιφανέστερα πρόσωπα αυτού του χώρου, δηλαδή οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης φέρονται (ο δεύτερος ανοιχτά) να στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου.

- Πατριωτισμός του αριστερού και προοδευτικού κόσμου. Κατά τα λεγόμενα του, η θέση αυτή είναι κρίσιμη, «όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή». Όπως επισημαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του διεθνούς δικαίου έχει ασκήσει εφαρμοσμένη πολιτική σε αυτή την κατεύθυνση τα χρόνια που βρίσκονταν στην κυβέρνηση: επίλυση του Μακεδονικού με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρωτοβουλίες στα βαλκάνια, σύνοδος του ευρωπαϊκού νότου, τριμερείς της νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών. Σε σχέση με την τρέχουσα προσέγγιση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κύριος Παππάς έχει ασκήσει κριτική στην αναφορά του πρωθυπουργού για «υποχωρήσεις» που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά.

- Επανασύσταση της εκλογικής συμμαχίας του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πρέπει να γίνει οργανικό στοιχείο της Κουμουνδούρου και όχι απλά κοινωνική κατηγορία της οποίας τα αιτήματα εγκολπώνει.

- Επαναπροσδιορισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη θετικής προοπτικής. Όπως σημειώνει, η Αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού, δεδομένου ότι η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να την εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά. Παρόμοιες θέσεις έχουν εκφράσει και η Έφη Αχτσιόγλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ζητούμενο, βεβαίως, είναι για την Κουμουνδούρου να παρουσιάσει προγραμματική πληρότητα στα θέματα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού του κράτους και όχι μόνο ρητορική στροφή. Έχει σημασία, πάντως, ότι ο κύριος Παππάς τονίζει την ανάγκη να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πολιτεύεται στην βάση των διαχωριστικών δίπολων.

- Αποσαφήνιση των σχέσεων με τις ελίτ. Ο κύριος Παππάς φαίνεται να υποστηρίζει μια σαφώς οριοθετημένη σχέση με τα μεγάλα οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα, υπενθυμίζοντας ότι η προοδευτική παράταξη ανέβηκε πολύ (1981, 2015) όταν όριζε καθαρά τις σχέσεις τις με τις ελίτ. Όπως ξεκαθαρίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι εγγυητής μιας διαδικασίες που θα σταματήσει την ενίσχυση της συγκέντρωσης πλούτου.

#ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ #ΝΙΚΟΣ_ΠΑΠΠΑΣ #ΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα