Πνιγμός στα παιδιά: Τι είναι και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Στην Ελλάδα του απέραντου γαλάζιου, περίπου 400 άνθρωποι χάνουν ετησίως την ζωή τους κατά την διάρκεια της κολύμβησης. Ανάμεσα τους, παιδιά και έφηβοι.

Λίγα δευτερόλεπτα χαλάρωσης της προσοχής, είναι αρκετά για να πνιγεί ένα παιδί, επισημαίνουν οι ειδικοί, τονίζοντας την ανάγκη διαρκούς επιτήρησης όσο τα παιδιά βρίσκονται κοντά σε νερό.

Τι είναι ο πνιγμός;

Αν κάποιος ζητήσει να περιγράψουμε το πώς φανταζόμαστε μια σκηνή πνιγμού, το μυαλό μας πιθανότατα θα αναπαραστήσει μια αγωνιώδη προσπάθεια κάποιου να παραμείνει

στην επιφάνεια του νερού χτυπώντας σπασμωδικά χέρια και πόδια...

Κι όμως, ο πραγματικός πνιγμός είναι συνήθως αθόρυβος, λένε οι επιστήμονες, κυρίως όταν μιλάμε για παιδιά.

Πνιγμός είναι η ασφυξία που προκαλείται όταν κάποιο υγρό εισβάλλει στους πνεύμονες, παρεμποδίζοντας την ανταλλαγή αερίων στις κυψελίδες.

Τα βρέφη και τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, ακόμα και σε ελάχιστο ύψος νερού, καθώς δεν έχουν ακόμα αναπτύξει επαρκώς τον αντανακλαστικό μηχανισμό που θα τα βοηθήσει να αντιδράσουν σε περίπτωση κατάποσης θαλασσινού ή γλυκού νερού.

Κάθε λεπτό μετράει

Ο χρόνος που το παιδί παραμείνει βυθισμένο στο νερό χωρίς οξυγόνο έχει σημασία για την έκβαση του περιστατικού.

Η ανατανακλαστική κίνηση όταν βυθιζόμαστε στο νερό, είναι να «κρατήσουμε» την αναπνοή μας. Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να το κάνει αυτό για περίπου 90 δευτερόλεπτα πριν ενεργοποιηθεί λόγω υποξίας ένα ακούσιο αναπνευστικό αντανακλαστικό που έχει ως συνέπεια την εισροή μικρών αρχικά ποσοτήτων νερού στους αεραγωγούς.

Αυτόματα, προκαλείται λαρυγγοσπασμός ώστε να προστατευτούν οι αναπνευστικές οδοί από την περαιτέρω εισρόφηση νερού.

Αν το θύμα δεν διασωθεί αυτή τη στιγμή, σύντομα η τελευταία προσπάθεια του σώματος να εμποδίσει το νερό θα υποχωρήσει λόγω ασφυξίας και μεγάλες ποσότητες υγρού θα κατακλύσουν τους πνεύμονες.

Ξηρός πνιγμός και δευτερογενής πνιγμός: Δυο ύπουλοι κίνδυνοι. Διαβάστε με ένα κλικ στο News4Health.gr

#ΠΝΙΓΜΟΣ #ΠΑΙΔΙΑ #ΠΙΣΙΝΑ #ΘΑΛΑΣΣΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα