Πλεύρης: «Ατυχέστατη η διατύπωση του εγγράφου» του ΑΧΕΠΑ, πρέπει να γίνει όμως η έρευνα

Περαιτέρω εξηγήσεις για το εσωτερικό έγγραφο της Διοίκησης του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης προς τους χειρουργούς του Νοσοκομείου, με το οποίο απαγορεύει τα εισιτήρια ασθενών χωρίς εντολή του Διοικητή, έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μετά τον ντόρο που ξέσπασε μετά τις καταγγελίες για εισαγωγές ασθενών στο ΑΧΕΠΑ

μόνο μετά από έγκριση της διοίκησης ο Υπουργός Υγείας κληθείς να σχολιάσει το θέμα απάντησε ότι «το Υπουργείο στηρίζει απόλυτα τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, η οποία πρέπει να κάνει την έρευνα, αλλά υποστήριξε ότι δεν πρέπει «να δημιουργούνται προβλήματα ως προς τις διατυπώσεις των εγγράφων».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και το οποίο φέρει την υπογραφή του Διοικητή του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης προς τους διευθυντές των τμημάτων, οι εισαγωγές ασθενών γίνονται μόνο με έγκριση της διοίκησης. Όπως αναφέρει το εν λόγω έγγραφο σε περίπτωση εισαγωγής χωρίς την απαιτούμενη έγκριση, το κόστος της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης θα βαρύνει αποκλειστικά τον θεράποντα ιατρό», σύμφωνα με το news4health.gr.

Με ανακοίνωση της η διοίκηση του νοσοκομείου τοποθετήθηκε επί του θέματος, αναφέροντας πως:

«Στον ιατρικό χειρισμό των περιστατικών ουδεμία παρέμβαση γίνεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για οποιοδήποτε περιστατικό επείγον ή προγραμματισμένο.

Η έγκριση της Διοίκησης αφορά μόνο τη διοικητική διαχείριση των προγραμματισμένων περιστατικών και όχι των επειγόντων αποκλειστικά και μόνο για τη διατήρηση της ορθότητας και διαφάνειας της διαδικασίας ως προς τη τήρηση της λίστας προτεραιότητας επεμβατικών πράξεων, που κατατίθεται στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την αποφυγή καταστρατήγησης της για οποιοδήποτε λόγο και αιτία με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση και μόνο του συνόλου των πολιτών.

Σε περίπτωση παραβίασης της συγκεκριμένης διαδικασίας θα τηρούνται από το νόμο οι προβλεπόμενες διατάξεις».

Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλέυρης χαρακτήρισε «ατυχέστατη τη διατύπωση του εγγράφου» αλλά ο σκοπός για τον οποίο βγήκε ήταν να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη σειρά των χειρουργείων. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Υπουργός: «Δυστυχώς- και γίνεται ΕΔΕ στο ΑΧΕΠΑ- ένας συμπολίτης μας που ήταν να πάρει ένα υλικό 18 χιλιάδων ευρώ για προγραμματισμένο χειρουργείο, για κάποιον περίεργο λόγο πήρε άλλος συμπολίτης μας τη σειρά του και πήρε το υλικό που του αντιστοιχούσε» προσθέτοντας ότι «o Διοικητής, λοιπόν, λέει ορθώς ότι «πρέπει η Διοίκηση να παρακολουθεί ότι τηρείται η σειρά των χειρουργείων».

Ο Θάνος Πλέυρης ωστόσο τόνισε ότι η διατύπωση του εγγράφου παρερμηνευόταν πολύ εύκολα, το έγγραφο έφταιγε δεν έφταιγε αυτός που διάβαζε το έγγραφο.

«Ήταν ατυχέστατη η διατύπωση του εγγράφου, αλλά ο σκοπός για τον οποίο βγήκε ήταν να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη σειρά των χειρουργείων και σε αυτό το κομμάτι το Υπουργείο στηρίζει απόλυτα τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, η οποία πρέπει να κάνει την έρευνα, αλλά να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς τις διατυπώσεις» δήλωσε και υπογράμμισε ότι «Τίποτε άλλο, καμία παρέμβαση στο επιστημονικό έργο των γιατρών που τους σεβόμαστε απόλυτα και αυτοί είναι που αποφασίζουν για τις θεραπείες και στηρίζουν το εθνικό σύστημα υγείας μαζί με τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό» κατέληξε ο Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα