O Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας, σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το τέλος των συνομιλιών στις Βρυξέλλες

«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετούμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας στο πέρας της Συνόδου

της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ο λαός της Ουκρανίας έχει δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα παλεύοντας για την ελευθερία και το μέλλον του. Τους στηρίζουμε» επισήμανε, ανακοινώνοντας περαιτέρω ενίσχυση του Κιέβου με εξοπλισμό προστασίας από χημικά και βιολογικά όπλα, αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα για αναχαίτιση των ρωσικών επιθέσεων από αέρα και θάλασσα.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας δήλωσε, παράλληλα, πως τέσσερις νέες ομάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - υπογραμμίζοντας πως η ρωσική εισβολή έφερε μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας» στην Ευρώπη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε συνέπειες στη Ρωσία για να επέλθει το τέλος αυτού του βάναυσου πολέμου».

Σαφές μήνυμα προς την Κίνα

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα να σταματήσει να διαδίδει «κατάφωρα ψέματα» σχετικά με την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ανταποκριθεί στις «ευθύνες» της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ:

«Το μήνυμα του ΝΑΤΟ είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει με τον υπόλοιπο κόσμο στην καταδίκη του βίαιου πολέμου κατά της Ουκρανίας, και όχι να στηρίζει τη Ρωσία οικονομικά ή στρατιωτικά» διεμήνυσε.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε, τέλος, ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συντονίζουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Παράταση θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ για έναν χρόνο

Οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παραταθεί κατά ένα επιπλέον έτος η θητεία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Είναι τιμή μου η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να παρατείνουν για άλλο ένα χρόνο τη θητεία μου, ως Γενικού Γραμματέα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023. Καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας για μια ολόκληρη γενεά, στεκόμαστε ενωμένοι να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς», δήλωσε στο Twitter ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων που δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με ομοφωνία να επανεκλέξουν για ακόμη ένα χρόνο τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του Γενικού Γραμματέα, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ, 40 000,O stoltenbergk, nato, 40 000