Πετρόπουλος: Δεν θα κοπούν οι συντάξεις χηρείας - Τι ζητούν οι χήρες

Την διάταξη του σχεδίου νόμου που θα προβλέπει ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις χηρείας τους ζήτησαν από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο μέλη του συλλόγου συζύγων θανόντων ΑΞ.Ι.Α. σε συνάντηση που είχαν πριν από λίγο στο υπουργείο Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν και θα προστατευτεί το εισόδημα τους ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Όσον αφορά την διάταξη, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι δεν μπορεί να δημοσιευτεί πριν κατατεθεί στη Βουλή,

καθώς αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι τελευταίες νομοτεχνικές λεπτομέρειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Λαμπρινή Σαμαρά, η διαμαρτυρία τους θα επαναλαμβάνεται μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα ζητούν:

-Κατάργηση ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης (κατηγορία κάτω των 55 και κατηγορία κάτω των 52 ετών). Τα χαρακτηρίζουν «παράλογα» και «αντισυνταγματικά», καθώς χωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες.
-Επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το Ν. 4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης, παραβιάζοντας έτσι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.
-Μείωση του ορίου της πενταετίας εγγάμου βίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, από 5 στα 3 έτη, όπως ήταν στο παρελθόν. Μη εφαρμογή του επαναϋπολογισμού στις συντάξεις χηρείας που οδηγεί σε νέες μειώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα