Για πρώτη φορά στις κάλπες 100.000 17άρηδες

Δικαίωμα ψήφου έχουν φέτος για πρώτη φορά οι 17ρηδες της χώρας καθώς στις 28 του Φλεβάρη έκλεισαν οι αναθεωρημένοι εκλογικοί κατάλογοι και περίπου 100.000 νέοι και νέες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μαθητές της Γ΄Λυκείου, θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει του νόμου του 2016 περί απλής αναλογικής, το δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι και νέες που έχουν γεννηθεί το 2002, ανεξαρτήτως μήνα,

από την στιγμή που έχουν εκδώσει αστυνομική ταυτότητα, καθώς εγγράφονται αυτεπάγγελτα στους εκλογικούς καταλόγους.

Μάλιστα όλοι οι δήμοι της χώρας έχουν καλέσει τους νέους αυτούς που είναι ετεροδημότες και κάνουν και αυτοί στις σχετικές δηλώσεις στα ΚΕΠ προκειμένου να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος τους. Οι ετεροδημότες, στην συνέχεια θα μπορούν να ενημερωθούν έγκαιρα για την εγγραφή τους ή μη στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, μέσω του «μάθε που ψηφίζεις», περίπου στα μέσα Απριλίου.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι ετεροδημότης ονομάζεται ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Για παράδειγμα, δημότης του Δήμου Άργους-Μυκηνών, ο οποίος διαμένει στο Δήμο Αθηναίων και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Αθηναίων τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Αργολίδας. Η δυνατότητα των ειδικών εκλογικών καταλόγων ετεροδημοτών λειτουργεί μόνο για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Όχι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα