Παραμένει στις καλένδες η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Απογοητευτική είναι η ανταπόκριση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην διορία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας και η οποία λήγει σήμερα, ώστε να καταρτίσουν τα σχέδια ασφαλείας τους.

Το πρόβλημα είναι ότι όσο ασυνεπή υπήρξαν τα περισσότερα ΑΕΙ άλλο τόσο ανύπαρκτα είναι και τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπουργείων αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης των αστυνομικών που θα

συγκροτούσαν τις περίφημες ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).

Ενδεικτικό της χαοτικής εικόνας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τα ΑΕΙ λειτουργούν και φέτος όπως ακριβώς λειτουργούσαν και τα προηγούμενα χρόνια. Ορισμένα από αυτά έστειλαν τα σχέδιά τους στα αρμόδια υπουργεία, κάποια άλλα έστειλαν πρόχειρα σχέδια μέχρι να στείλουν τα τελικά και, τέλος, κάποια άλλα έστειλαν το... απόλυτο τίποτα.

Έτσι ο... θεσμός της Αστυνομίας των ΑΕΙ παραμένει στις καλένδες, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που εικάζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή είτε στα τέλη Φεβρουαρίου είτε στις Αρχές Μαρτίου.

Σε παλαιότερα, μάλιστα, ρεπορτάζ υπήρξε και η σχετική διάψευση του υπουργείου Παιδείας, η προκήρυξη 400 θέσεων αστυνομικών και κάποιες διαβεβαιώσεις ότι αυτοί θα βρίσκονται στις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο, κάτι που φυσικά δεν έχει συμβεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά ΑΕΙ, φαίνεται θα καταθέσουν ολοκληρωμένα σχέδια ασφαλείας τους, έστω και την ύστατη ώρα, δηλαδή στη λήξη της προθεσμίας καθώς κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, απαιτεί και μεγάλο κόστος. Κι αυτό γιατί πρέπει να ελεγχθούν όλα τα θέματα ηλεκτρολογικής φύσης, πυρασφάλειας, εξόδων κινδύνου, να αγοραστεί εξοπλισμός κ.ο.κ. Επί του παρόντος, πάντως, έχουν συγκροτήσει μόνο τις αρμόδιες για τα θέματα ασφαλείας επιτροπές, οι οποίες θα αποτελούνται από μέλη της διοίκησης και υπαλλήλους τους.

Η επιστολή των 600 επιλαχόντων

Την ίδια ώρα οι επιλαχόντες Ο.Π.Π.Ι, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούν την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και την αξιοποίησή τους είτε στα Πανεπιστήμια είτε σε άλλη θέση

Η επιστολή των 600 επιλαχόντων έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ με αυτή μας την επιστολή θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την δική σας προσωπική αλλά και κυβερνητική δέσμευση για την επιστροφή της νομιμότητας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η αρχή έγινε και από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου τετρακόσια άτομα θα εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα στελεχώσουν την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Εμείς αποτελούμε τα υπόλοιπα εξακόσια (600) άτομα της εν λόγω προκήρυξης τα οποία έχουμε μείνει στον πάγο με την ταμπέλα των επιλαχόντων. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ των 1033 θέσεων ανήκουμε στην κατηγορία των ειδικών φρουρών έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του σώματος στα πανεπιστήμια ή σε οποιαδήποτε άλλη νευραλγική θέση απαιτείται. Θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε εάν βρισκόμαστε στο πλάνο αξιοποίησης βάσει κάποιου χρονοδιάγραμματος ώστε εμείς και οι οικογένειές μας να γνωρίζουμε το τι μέλλει γενέσθαι.

Μετα τιμής
Επιλαχοντες Ο. Π. Π. Ι.»

Η καθυστέρηση και οι αμφιβολίες

Πέρα από την καθυστέρηση, υπάρχουν και οι αμφιβολίες. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας σημειώνει ότι έχει κάνει ήδη ένα προσχέδιο της μελέτης που θα στείλει στο υπουργείο τις επόμενες δύο εβδομάδες, το κόστος της οποίας συνολικά αναμένεται να φτάσει τις 700.000 ευρώ. «Εμείς θα κάνουμε τις μελέτες, αλλά μετά ποιος θα τα υλοποιήσει;» αναρωτιέται και συνεχίζει: «Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο των πανεπιστημίων».

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου από την πλευρά του ηγείται ενός ιδρύματος που αποτελείται από 70 κτίρια. Οπως αναφέρει, έχει ήδη καταθέσει μελέτες για τα δύο από αυτά, που όμως θα αποτελέσουν «πιλότο» και για τα υπόλοιπα.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι από τον νέο χρόνο την προεδρία της Συνόδου Πρυτάνεων αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο πρύτανης του οποίου συμμετέχει στο think tank που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας.

Οικονομική καμπάνα

Οι πληροφορίες και τα έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ των ΑΕΙ και του υπουργείου Παιδείας έχουν υπονοήσει ότι όποιος δεν συμμορφωθεί και δεν υποβάλει τις σχετικές μελέτες ασφαλείας, θα υποστεί οικονομική ποινή. Δηλαδή, πιθανότατα, θα αφαιρεθεί μέρος του 20% της φετινής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων που θα δοθεί βάσει αξιολόγησης. Κάτι που ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να γίνει, χωρίς να εγείρει νομικές ή άλλες αμφισβητήσεις.

Το ζήτημα του περιεχομένου του νέου νόμου για τα ΑΕΙ έχει προκαλέσει ήδη έντονες συζητήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, με αποτέλεσμα την έκδοση ανακοινώσεων και τη διοργάνωση σχετικών συζητήσεων, εν όψει μάλιστα και της επερχόμενης 98ης Συνόδου Πρυτάνεων.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΑΕΙ, τα μέλη της οποίας αναφέρουν ότι είχαν από διετίας καταθέσει προτάσεις σχετικά με τον νόμο-πλαίσιο, χωρίς να λάβουν ποτέ απάντηση. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά εκ νέου από το υπουργείο ενημέρωση και τονίζει ότι «αν προσκληθεί ξανά σε συνάντηση για παρουσίαση ενός ήδη διαμορφωμένου νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, τότε θα θεωρήσει ότι το υπουργείο αγνοεί την Ομοσπονδία»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραμένει, Πανεπιστημιακή Αστυνομία,paramenei, panepistimiaki astynomia