Παραμένουν μέχρι να... αλλάξουν οι κανόνες για τα ταξίδια με πλοία στα νησιά

Με τους κανόνες που ΄΄εχουν ήδη ανακοινωθεί συνεχίζονται τα ταξίδια με πλοία για τα νησιά. Αλλάζουν οι συστάσεις για τη χρήση της μάσκας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ιδιαίτερα στους νέους.

Η έκρηξη των κρουσμάτων και ιδιαίτερα σε νέους, έφερε νέες συστάσεις για τη χρήση της μάσκας. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ενώ στους ανοιχτούς χώρους πρέπει να χρησιμοποιείται όπου υπάρχει συνωστισμός αλλά και κατά τη μετάβαση και αποχώρηση από καταστήματα.

Οι πληροφορίες σχετικά με αλλαγες΄ στους κανόνες για τα ταξίδια με πλοία προς τα νησιά μπορεί να μην επιβεβαιώθηκαν καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε την απλή σύσταση για self test κατά την επιστροφή, ξεκαθαρίστηκε όμως πως αυτό συνέβη μονάχα λόγω του προβληματισμού για το αν τα νησιά έχουν τη δυνατότητα να διενεργήσουν τόσα rapid test.

Μόνο σύσταση για self test προς το παρον στην επιστροφή από τα ταξίδια, ανοιχτό το ενδεχόμενο για rapid test

Σε ερώτηση σχετικά με την πληροφορία που ήθελε να γίνεται υποχρεωτικό το αρνητικό rapid test για την επιστροφή από τα νησιά, ο Νίκος Χαρδαλιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, υπαινίχθηκε όμως πως υπάρχει πρόβλημα στο ζήτημα των δυνατοτήτων των νησιών να τα διεξάγουν.

«Έγινε μια συζήτηση γι αυτό το θέμα αλλά πρέπει να υπάρξει διαβούλευση για να δούμε τις δυνατότητες για το testing. Για να είμαστε σίγουροι ότι ό,τι ανακοινώσουμε θα μπορεί να υλοποιηθεί» ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος ανέφερε πως προς το παρόν ισχύει μονάχα η σύσταση σχετικά με το self test.

Τι ισχύει για τα ταξίδια με πλοίο

Από τις 5 Ιουλίου με πλοία προς τα νησιά μπορούν να ταξιδέψουν όσοι έχουν:

πιστοποιητικό εμβολιασμού (έπειτα από παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση) πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ συμπληρώνεται και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.

Εντός του πλοίου, η πληρότητα στα επιβατηγά θα πρέπει να μην ξεπερνά το 80% της χωρητικότητάς του (και 85% αν υπάρχουν καμπίνες), ενώ σε ποσοστό 50% ανέρχεται η επιτρεπόμενη κάλυψη στο κατάστρωμα. Επιπλέον, οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,

2. Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Νέες οδηγίες για τις μάσκες

Σε ό, τι αφορά τη μάσκα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και τα ΜΜΜ ενώ για τους ανοιχτούς χώρους σημείωσε: «Φοράμε μάσκα και σε πολυσύχναστους δρόμους. Το περπάτημα σε μη πολυσύχναστο δρόμο δεν είναι το ίδιο. Την φοράμε ακόμα και κατά τη μετάβαση στα εστιατόρια στην εστίαση. Το ίδιο και στην αποχώρηση,. Προφανώς το κάνουμε όταν καθόμαστε. Μπορούμε»

«Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα είναι μέσα στη τσάντα μας και θα είναι μόνιμο αξεσουάρ και θα προφυλάσσει όλους μας. Η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από όλους μας και την τήρηση των μέτρων προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παπαευαγγέλου: Στα 23 η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων, το τέταρτο κύμα δεν θα έχει τόσες νοσηλείες

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση. Υπερδιπλασιάστηκε ο κυλιόμενος μέσος όρος της εβδομάδας.

Η ηλικία των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά μια δεκαετία μέσα σε δύο εβδομάδες και φτάνει τα 23. Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων είναι στις ηλικίες των 15 ως 24 ετών. Ευχάριστο ότι δεν βλέπουμε νέα κρούσματα σε άνω των 65 ετών.

Οι λόγοι είναι ιδιαίτερα η χαλάρωση των μέτρων στους νέους, οι διακοπές και η μετάλλαξη Δέλτα. Τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης δείχνει μονότονα αποτελέσματα. Κυρίως κρούσματα μετά από συναθροίσεις.

Σημαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας σε δομές υγείας. Το 51% των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκαν με self test. Η συνεπής διενέργεια των self test μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο. Η θετικότητα πήγε στο 0,22%. Όσο πιο πολλά κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να απομονώσουμε τα νέα κρούσματα. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων φτάνει τους 9.000. Περισσότερα από 4.000 στην Αττική με διάμεση ηλικία τα 22 έτη. Ευχάριστο ότι έχουμε λίγες εισαγωγές με μικρή αύξηση. Ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού έχει αποτέλεσμα να μειωθεί η νοσηλεία. Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι 25 ως 55.

Η νόσος αφορά πλέον κυρίως νεότερα άτομα που νοσούν στο σπίτι, δεν έχουμε δει πίεση στο ΕΣΥ. Πιστεύουμε ότι το τέταρτο κύμα δεν θα φέρει έκρηξη στις νοσηλείες. Τα δεδομένα από το ΗΒ που η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και δεν νοσούν βαριά».

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.107 νέα κρούσματα, 153 διασωληνωμένους και 10 νέους θανάτους

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

{https://www.youtube.com/watch?v=nZu3khDJ_lk}

Keywords
Τυχαία Θέματα