Ουκρανία: Η Ρωσία επεξεργάζεται προτάσεις των ΗΠΑ, «Θα δημοσιοποιήσουμε τις επιστολές» διαμηνύει ο Λαβρόφ (upd)

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε νωρίτερα πως η Μόσχα πρόκειται να απαντήσει σε προτάσεις των ΗΠΑ εντός της ημέρας για τις εγγυήσεις ασφαλείας - Διέψευσε στη συνέχεια ανώτερος αξιωματούχος

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ για το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας εντέλει θα καθυστερήσει.

Ανώτερος αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε φέρεται να δήλωσε πως η Μόσχα επεξεργάζεται για την ώρα την αμερικανική επιστολή.

Υπενθυμίζεται

πως νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως θα δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές προκειμένου να γνωρίζει η κοινή γνώμη τις ακριβείς θέσεις και διατυπώσεις της κάθε πλευράς.

«Ολοκληρώνουμε την ανάλυση της αμερικανικής επιστολής. Αναμένω ότι στο εγγύς μέλλον θα μάθετε πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Τουλάχιστον θα στείλουμε αυτή την επιστολή στην αμερικανική πλευρά σήμερα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ έπειτα από συνομιλίες με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η Μόσχα θα δημοσιοποιήσει την επιστολή

«Φυσικά θα δημοσιοποιήσουμε αυτή την επιστολή», προσέθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

¨Όπως εξήγησε, «πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας των πολιτών στις χώρες μας να έχουν μια ιδέα για το τι συμβαίνει. Διαφορετικά, αν αυτό παραμείνει μυστικό, όπως προτιμούν οι συνάδελφοί μας από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, η κοινή γνώμη θα κατακλυστεί από τα ψέματα και την απροκάλυπτη προπαγάνδα».

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση για όλες τις πτυχές των προτάσεών της όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφάλειας, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα επιθυμεί να διαπραγματευθεί επικρίνοντας παράλληλα την απόρριψη από τη Δύση των βασικών της αιτημάτων, που είναι ο τερματισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ - και κυρίως η ένταξη της Ουκρανίας - η μη ανάπτυξη επιθετικών όπλων κοντά στο ρωσικό έδαφος, καθώς και η απομάκρυνση των υποδομών του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται πως η Δύση έχει προτείνει συνομιλίες για θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι αμοιβαίες επισκέψεις σε ευαίσθητες υποδομές, καθώς και συνομιλίες για τις ρωσικές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα