Ουκρανία: Δύσπιστο το ΝΑΤΟ για τη ρωσική αποχώρηση από την Κριμαία, «κάνετε λάθος» λέει η Ρωσία

Με δυσπιστία υποδέχονται οι κυβερνήσεις της Δύσης τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για αποχώρηση των στρατευμάτων της από περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα και με τις αναφορές που προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 11:00 της Τετάρτης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προέτρεψε για ακόμα μία φορά τη Μόσχα να αποδείξει ότι πράγματι αποσύρει τα στρατεύματά της, την ώρα που η Ρωσία

επιμένει ότι... «κάνετε λάθος».

«Πρέπει να δούμε αν υπάρχει όντως ρωσική αποχώρηση. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων και ότι περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αν αρχίσουν να αποσύρουν δυνάμεις, είναι κάτι που θα χαιρετίσουμε… Συνέχεια μετακινούσαν δυνάμεις μπρος πίσω, άρα το να βλέπουμε κίνηση δυνάμεων, ή αρμάτων μάχης, δεν επιβεβαιώνει κάποια πραγματική απόσυρση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.

{https://twitter.com/Liveuamap/status/1493845992034254849}

«H Βρετανία δεν έχει δει μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από θέσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Ουάλας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο των Times, δήλωσε: «Δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία προς το παρόν για αυτή την απόσυρση, αντιθέτως βλέπουμε κινήσεις ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Δεν στήνει κανείς νοσοκομεία εκστρατείας κάπου μόνο για να κάνει ασκήσεις», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η Καναδή Υπουργός Άμυνας, Ανίτα Άμαντ δήλωσε ότι ελπίζει να δει αποδείξεις της αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων αλλά «οι αριθμοί αυξάνονται. Η κλιμάκωση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, είναι σημαντικά αυξητική», δήλωσε η Αναντ.

Για αντικρουόμενα μηνύματα έκανε λόγο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

«Η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα. Από τη μία, οι αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου».

Ρωσία: «Τέλος» οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία - Φεύγουν τα στρατεύματα από τα σύνορα

Την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την περιοχή της Κριμαίας ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η Ρωσία, βάζοντας έτσι τέλος στις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, την ώρα που η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Για την ώρα, το μέγεθος της απόσυρσης παραμένει ασαφές και μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ένα μικρό αριθμό των δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα, τις οποίες οι δυτικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 130.000 στρατιώτες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε βίντεο το οποίο δείχνει τεθωρακισμένα οχήματα τανκς να φεύγουν από την προσαρτημένη περιοχή της Κριμαίας μέσω σιδηροδρομικής γέφυρας μετά από τις ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία, προσθέτοντας ότι ορισμένα στρατεύματα θα επέστρεφαν επίσης στις μόνιμες βάσεις τους.

Καθησυχάζει... με χιούμορ ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ για Ουκρανία, «οι πόλεμοι στην Ευρώπη δεν ξεκινούν Τετάρτη»

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί πιθανής επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη, ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί. «Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει πως είναι πιθανό η Ρωσία να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία εντός ημερών, ακόμα και πριν ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου (την Κυριακή).

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο NATO επισείουν εδώ και μήνες τον κίνδυνο η Μόσχα να προχωρήσει σε νέα επίθεση στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;»

Παράλληλα, ο ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

«Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.

Το Κρεμλίνο αξιώνει το NATO να περιορίσει τη δραστηριότητά του και την ανάπτυξη δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη και να δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει στην εισδοχή στους κόλπους του πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Ουκρανία, κάτι που η Δύση απορρίπτει.

Τέλος, ζητεί να σταματήσει η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, ιδίως του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, στα ρωσικά σύνορα.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας θεωρεί σταθερή την κατάσταση ασφαλείας

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ρωσικές απειλές δεν περιέχουν "κάτι το μη αναμενόμενο" και ότι συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο υπουργός είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, μια εκ των οποίων θα παρακολουθήσει και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Λευκορωσίας.

Ο γείτονας της Ουκρανίας έχει διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι δεν υπάρχει καμία στρατιωτική απειλή από το έδαφός του. Ο Ρεζνίκοφ πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει μέσω "τηλεδιάσκεψης" στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο Πέμπτη.

Η στιγμή της αναχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με Ουκρανία (βίντεο)

Τα ρωσικά στρατεύματα αναχωρούν από τα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της χώρας, μετά από «επιτυχημένα στρατιωτικά γυμνάσια».

Παρ' ολ' αυτά, ο φόβος του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχει «σβήσει», την ώρα που τα στρατεύματα της Ρωσίας αναχωρούν από τα σύνορα με την Ουκρανία.

{https://twitter.com/RT_com/status/1493511719813062656}

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax οι Ρώσοι στρατιώτες ολοκλήρωσαν κάποια γυμνάσια και διατάχθηκε η αποχώρησή της. Το ίδιο πρακτορείο προσθέτει ότι συνεχίζονται οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

{https://twitter.com/business/status/1493506457861505028?s=20&t=pFICHG4mhHIfWvNnpRYLOA}

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια «κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ' αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021.

«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Μόσχα.

«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι' αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα