ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,8% το 2021 και 5% το 2022 για την Ελληνική Οικονομία

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 14 μονάδες του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 σε σχέση με το 2020 και η ανεργία θα μειώνεται από 16,3% πέρυσι σε 15,9% φέτος και 15,6% του χρόνου.

Ρυθμό ανάπτυξης 3,8% του ΑΕΠ το 2021 και 5,0% του ΑΕΠ

το 2022, προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ. Στις Οικονομικές Προβλέψεις (Economic Outlook) που ανακοίνωσε ο ο διεθνής οργανισμός πριν λίγη ώρα στο Παρίσι για το 2021, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 14 μονάδες του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 σε σχέση με το 2020 και η ανεργία θα μειώνεται από 16,3% πέρυσι σε 15,9% φέτος και 15,6% του χρόνου.

Προβλέπεται επίσης μεταξύ άλλων:

• αλματώδης αύξηση επενδύσεων (11,5% και 20% φέτος και του χρόνου),
• αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,6% και +3% αντίστοιχα),
• αύξηση των εξαγωγών (μαζί με τον Τουρισμό) +4,9% και +13,3%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι εκτιμησεις του για ισχυρή ανάπτυξη της Ελληνικης Οικονομίας, μείωση του χρέους και συγκράτηση της ανεργοας οφείλεται κυρίως στους εξής παράγοντες:

• το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και θα υποστηρίξει τις επενδύσεις το 2021 και το 2022,

• χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια και τόνωση του Τουρισμού, αν και –όπως σημειώνεται- οι προοπτικές του Τουρισμού εξαρτώνται ιδιαίτερα από την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού παγκοσμίως.

• βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της απόδοσης των κρατικών δαπανών εξαιτίας των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων

• «επιστροφή» των τραπεζών στο δανεισμό προς τις επιχειρήσεις, αν και, όπως και σημειώνει ο οργανισμός, είναι πιθανό να αυξηθούν οι πτωχεύσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης

• τα περιοριστικά μέτρα έχουν μειώσει τη δραστηριότητα, αλλά σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το 2020

• τα νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους. Μετά το lockdown οι καταθέσεις σε τράπεζες αυξήθηκαν περισσότερο από 7% του ΑΕΠ το 2020.

• η κατασκευή κατοικιών έχει αυξηθεί σημαντικά

• οι εταιρείες προσέλαβαν εργαζομένους κατά τους πρώτους μήνες του 2021

Ωστόσο, εκφράζεται ανησυχία για άνοδο των πτωχεύσεων και των «κόκκινων δανείων», αλλά και συστάσεις για ανάληψη πρόσθετης δράσης και επιπλέον μέτρα, πέραν από την επέκταση του Προγράμματος «Ηρακλής».

Σχετικά με τις σημερινές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Οι προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη χώρα μας αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Προοπτικές οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022.
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και έναντι πρόβλεψης για μόλις 0,9% πριν από έξι μήνες.
Όσον αφορά στο 2022, προβλέπει ανάπτυξη ύψους 5%.
Με τις προβλέψεις αυτές, ο ΟΟΣΑ προστίθεται σε μια μακρά σειρά θεσμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και αναλυτών, που αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέρυσι στο ΑΕΠ της.
Η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού προβλέπει, επίσης, αποκλιμάκωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων και δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την ταχεία ανάκαμψη και ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.
Επιπλέον, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των στοχευμένων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και επιβεβαιώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει πολλά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας, ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα