«Κλείδωσε» συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αναγνώριση των πιστοποιητικών covid μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Τη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν που κλείδωσε για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου.

Στη συμφωνία αναγνώρισης των πιστοποιητικών covid μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα ωφελήσει τον τουρισμό αμφότερων αναφέρθηκε ο Νίκος Δ΄ένδιας στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στις «διαμετρικά

αντίθετες θέσεις» που έχουν Ελλάδα και Τουρκία σε μια σειρά από θέματα, αλλά και στην «περιορισμένη οικονομική συνεργασία» που συμφωνήθηκε.

«Συζητήσαμε το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων και των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε. Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν μια πρώτη συνεννόηση και αν αυτό καταστεί δυνατόν μιας σταδιακής ομαλοποίησης» τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και συνέχισε:

«Συμφωνήσαμε περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών covid ώστε οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφθούν ο ένας τη χώρα του άλλου κάτι που θα βοηθήσει τον τουρισμό.
Να σε συγχαρώ για τη χθεσινή κατάκτηση από την Αναντολού Εφές για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας».

Τσαβούσογλου: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποκάλυψε πως το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν έχει κλειδώσει για το περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ για τις συναντήσεις που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ανέφερε:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ελλάδα μετά από καιρό. Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αξιολογήσαμε τα διμερή μας θέματα. Στην Άγκυρα είχαμε αποφασίσει να επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις. Υπήρξαν 25 σημεία συμφωνίας μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας οικονομικά. Εμείς έχουμε υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες αναγνώρισης με Ουγγαρία – Σερβία. Ως προς την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία είχε γίνει η 62η γύρος διαπραγματεύσεων και θα καθοριστεί μια ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση. Έχει πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είναι προσπάθειες που συνεχίζονται. Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πολύ σημαντική συνεργασία».

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών βγήκαν στην Ηρώδου Αττικού και με τα πόδια κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών διήρκεσε ένα τέταρτο περισσότερο απ' όσο αναμενόταν.

«Αμοιβαία βούληση για θετική ατζέντα»

Η συνάντηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε θετικό κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας».

Keywords
Τυχαία Θέματα