Οι «κάτοικοι της Πύλης» : Οι άστεγοι του Πειραιά την εποχή του COVID-19

Οι «αόρατοι» άνθρωποι του Πειραιά, οι γωνιές που τους «στεγάζουν» και η ανάγκη αναλυτικότερου και προσεχτικότερου σχεδιασμού των δράσεων αρωγής του. Στο News4Health μιλάει η Μαρία Καλαγιά, μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου και ο πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, Ιωάννης Μαρωνίτης.

Οι ήρωες έχουν πολλές ιδιότητες. Είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς

και οι εργαστηριακοί, είναι τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Είναι και όσοι διασφαλίζουν τη λειτουργία του κράτους, οι καθαριστές και οι υπάλληλοι των δήμων, οι εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων.

Είναι και εκείνοι που δρουν στο πεδίο, στο «πεδίο της μάχης», στο δρόμο. Φροντίζουν συνανθρώπους μας που συνήθως ζουν κρυμμένοι σε σκιές, σε κρυφές γωνίες και εγκαταλελειμμένα κτήρια, κάτω από γέφυρες και πύλες… Εξαρτημένοι, άστεγοι, πρόσφυγες και μετανάστες, νέοι και ηλικιωμένοι, άτομα και οικογένειες…

Μεταξύ των ηρώων του πεδίου είναι και Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι παραμερίζουν τους φόβους και τις ανησυχίες γα τον COVID-19 και συνεχίζουν τις επιτόπιες παρεμβάσεις με στόχο τη θωράκιση του άστεγου πληθυσμού, που δεν έχει πρόσβαση ούτε στην πληροφόρηση, ούτε σε προστατευτικά μέσα. Ιδίως σε Αθήνα και Πειραιά.

Στο News4Health μίλησε η Μαρία Καλαγιά, μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου. «Σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Alex, προσφέρουμε αρτοσκευάσματα σε διάφορους αστέγους, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο κάτω από κτήρια, στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες, όπου μπορούν να προστατευθούν από τη βροχή και τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε η κ. Καλαγιά.

«Έτσι τους λέμε τους αστέγους στο λιμάνι. Είναι οι «κάτοικοι της Πύλης», αφού είναι πλέον σχεδόν η μόνιμη τους «κατοικία» εκεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καλαγιά, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται συχνά στους δρόμους του Πειραιά.

Μαζί με «αυτό το ελάχιστο», όπως χαρακτηρίζει η κ. Καλαγιά το αρτοσκεύασμα, κοινωνικοί λειτουργοί και γιατροί δίνουν συμβουλές αλλά και εντοπίζουν όποιους φαίνεται να έχουν πιο επιβαρυμένη υγεία, διαμεσολαβώντας επί της ουσίας για την Πολιτεία. Άλλωστε, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν πολύ καλή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, εξηγεί.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πύλης, Πειραιά, COVID-19,pylis, peiraia, COVID-19