Ο μεγαλύτερος φόβος της Δύσης - «Η Χαμάς θα κάνει τον κόσμο άνω-κάτω»

Ποιο είναι το «χειρότερο σενάριο», για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Η Χαμάς θέλει να κάνει τον κόσμο άνω κάτω για το Παλαιστινιακό και δεν θα διστάσει να τρομοκρατήσει τον Δυτικό Κόσμο», θεωρεί ο υποναύαρχος εν αποστρατεία και στρατιωτικός αναλυτής Στέλιος Φενέκος.

Μιλώντας στο Dnews, αναφέρει ότι το χειρότερο «σενάριο», θα είναι να ξεκινήσουν χτυπήματα από τρομοκρατικές οργανώσεις, τόσο μέσα στο Ισραήλ, όσο και σε πόλεις του Δυτικού κόσμου. «Η Χαμάς θέλει να κάνει τον κόσμο άνω κάτω, για να λυθεί το παλαιστινιακό. Μπορεί έτσι να κάνει τρομοκρατικές ενέργειες στο δυτικό κόσμο, που θα

πονέσουν. Η Συρία και το Ιράν, μπορεί να παρακινούν σε εμπλοκή, αλλά δεν πρόκειται να εμπλακούν ως κράτη», αναφέρει ο κ. Φενέκος.

Ο κ. Φενέκος θεωρεί πιθανό, το Ισραήλ, να ζητήσει εκεχειρία 24 ωρών και ειδική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, που θα διερευνήσει τι συνέβη με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. «Αν η Χαμάς αρνηθεί, τότε θα αποκαλυφθεί. Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου, αποτελεί έγκλημα πολέμου. Το Διεθνές Δικαστήριο όμως, δεν μπορεί να στραφεί κατά χωρών, αλλά μόνο κατά ανθρώπων, προσώπων συγκεκριμένων. Θα μπορούσε και ο ΟΗΕ, να ζητήσει τη διερεύνηση του συγκεκριμένου κτυπήματος, αν όμως το Ισραήλ αποδεχθεί την εκεχειρία», αναφέρει.

Σε ότι αφορά τις επιδιώξεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Φενέκος υπογραμμίζει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην περιοχή μεγάλη δύναμη πυρός. Όποια χώρα πάει να ξεκινήσει κάτι, θα το καταπνίξουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα εμπλακούν στον πόλεμο χώρες. Για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν τους ενδιαφέρει, θεωρούν ότι τις «έχουν στο χέρι». Θέλουν να περιορίσουν λοιπόν την επιθετική ισχύ του Ισραήλ».

Ο κ. Φενέκος, θεωρεί ότι υπήρξε συγκεκριμένο σχέδιο της Χαμάς, που καταστρώθηκε εδώ και πολύ καιρό. «Στην Χαμάς υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία είναι η αυτοκτονική, στην οποία δεν υπάρχει θέμα στρατηγικής, αλλά μόνο συναίσθημα. Και υπάρχει και το στρατηγικό κομμάτι, που χειρίζεται ο άνθρωπος στο αναπηρικό καρότσι, ο Μοχάμεντ Ντέιφ. Η Χαμάς ήξερε ότι οι Ισραηλινοί θα αντιδράσουν, είχαν στο μυαλό τους τη θυματοποίηση των αμάχων στη Γάζα, ήξεραν ότι η Αίγυπτος δεν θα ανοίξει τα σύνορά της και θα εγκλωβιστεί πληθυσμός. Αυτό δείχνει ότι η συνεργασία της Χαμάς, με τις άλλες τρομοκρατικές ομάδες που υπάρχουν στην περιοχή, είναι δεδομένη. Με τη Χεζμπολάχ, τους πυρήνες του ISIS στη Συρία, την Οργάνωση για τη Τζιχάντ, που έχει παρακλάδια αρκετά και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, που είναι στην Αίγυπτο και την Τουρκία», αναφέρει και καταλήγει: «Αν λοιπόν συνεχιστεί αυτό με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ και μεταστραφεί η κοινή γνώμη, θεωρώ ότι ούτε ο Λίβανος, ούτε η Συρία, αλλά ούτε και η Ιορδανία θα μπορούν να συγκρατήσουν αντεπιθέσεις και πράξεις βίας που θα προκύψουν από τα σύνορά τους και από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που αναφέραμε».

#ΓΑΖΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΙΣΡΑΗΛ #ΧΑΜΑΣ #ΧΕΣΜΠΟΛΑΧ #ΦΕΝΕΚΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δύσης - Η Χαμάς, -κάτω,dysis - i chamas, -kato